Η αργία της Πρωτομαγιάς. Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες
Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, όπως και η 28η Οκτωβρίου. Ειδικά όμως για την 1η Μαΐου, δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας με τον Α.Ν. 380/1968, να ορίζει κάθε χρόνο με απόφασή του, την Πρωτομαγιά ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, το οποίο πράγματι συμβαίνει κάθε χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν...
κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα. Εάν κατά την ημέρα αυτή η επιχείρηση δεν λειτουργήσει η επιχείρηση, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα πάρουν το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Για τους μισθωτούς, αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, που θα απασχοληθούν την Πρωτομαγιά διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
Αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, δικαιούνται μόνο την προσαύξηση του 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους. Άλλη αμοιβή δεν δικαιούνται, αφού η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία αυτή, θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους.
Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.
Όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά 2015, δεν δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση, αφού αυτό ισχύει, μόνο για τους απασχολούμενους τις Κυριακές, σύμφωνα με το ο Β.Δ. 748/66.