Οι λαοί «γκρεμίζουν» τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη
«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΕΡΕΥΝΑ PARLEMETER ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ – 5 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Σε κόλαφο για το σύνολο της ακολουθούμενης κοινοτικής πολιτικής υπό τη Γερμανία των Μέρκελ και Σόιμπλε αναδεικνύεται η διευρωπαϊκή έρευνα Parlemeter που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2016: η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ, την ίδια στιγμή περισσότεροι από πέντε στους δέκα Έλληνες πολίτες εκτιμούν ως μη ωφέλιμη την ΕΕ.
Ενδεικτικά το 52% των Ελλήνων απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται ενισχυμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015. Εξάλλου, μόλις το 44% απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ είναι επωφελής, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες (το 4% των ερωτηθέντων λέει «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ»).
Επί της ουσίας, οι Έλληνες αποδοκιμάζουν με τις προτιμήσεις τους τις πολιτικές λιτότητας του Βερολίνου που εμμένει πεισματικά στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση των Μνημονίων.
Ωστόσο, η δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας αποτυπώνει τη ζοφερή εικόνα που σοβεί μέσα στους κόλπους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στον απόηχο του σοκ που προκάλεσε τον περασμένο Ιούνιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα του Parlemeter, μόλις τέσσερις στους δέκα Έλληνες (44%) διακρίνουν κάποια ωφέλεια από την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες θεωρούν πως η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα, το 44% αναφέρει τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34% πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη, το 32% πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, το 21% πως δίνει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 17% -μακράν το χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ- τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και το 16% τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Και άλλες χώρες «καταδικάζουν» την πολιτική Μέρκελ
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η χώρα μας που ρίχνει το «ανάθεμα» στη γερμανική πολιτική. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες, τουλάχιστον έτσι όπως το αντιλαμβάνεται, η πιο ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη των 28, τυγχάνει χαμηλής αποδοχής σε χώρες όπως η Ιταλία (38%), η Κύπρος (44%), η Αυστρία (48%) και η Βουλγαρία (49%).
Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αμετακίνητος ο Σόιμπλε: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις όχι ελάφρυνση χρέους
Οι ελίτ των τεχνοκρατών έχουν αποτύχει παταγωδώς
Βάσει της έρευνας του Parlemeter, η αποτυχία των εφαρμοζόμενων πολιτικών και δη της πάταξης της διαφθοράς οδηγεί σε ενίσχυση κομμάτων με εθνικιστικό προφίλ, όπως συμβαίνει με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και το αντίστοιχο ακροδεξιό κόμμα στην Αυστρία.
Αυτή η τάση καταδεικνύει την αδυναμία των τεχνοκρατικών ελίτ που εκπροσωπούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των λαών, οι οποίοι, κάθε φορά που απειλούνται, επιδιώκουν μια επιστροφή στις ρίζες, τις παραδόσεις και τις αξίες που συνθέτουν την έννοια του έθνους.
Το πιο σοβαρό, όμως, είναι πως αποκαλύπτεται με τον πλέον καταφανή τρόπο πόσο μακριά κινείται η Ενωμένη Ευρώπη από τα ιδεώδη των οραματιστών της, οι οποίοι σαφώς αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ένα είναι βέβαιο: εάν η ΕΕ δεν αλλάξει ρότα σε επίπεδο πολιτικών και οικονομικών επιλογών, τότε θα απαξιωθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε διάλυση, κάτι που το ίδιο το Βερολίνο φαίνεται να επιδιώκει προωθώντας μοντέλα που δημιουργούν μια Ευρώπη πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων.
Αν οι φωνές των διψασμένων για περισσότερο χρήμα ελίτ δεν κοπάσουν, τότε το τέλος δεν θα αργήσει και τότε πλέον θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας Parlemeter του Ευρωκοινοβουλίου