Ποια Τουρκία και ποια Σκόπια: Το πρώτο «γκολ» μάς το έβαλε η Αλβανία – Η Ελλάδα παραιτήθηκε κυριαρχίας στο Βόρειο Ιόνιο!
SHARES10[Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 00:04] Το αλβανικό Top Channel επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα αναφέρει ότι με τη νέα Συμφωνία για τη Θάλασσα η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος να θεωρηθεί ως σημείο εκκίνησης των 12 μιλίων η βραχονησίδα Μπακρέτα βόρεια της Κέρκυρας, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής και πλέον η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε συμφωνήσει ότι δεν είχε δικαιώματα με τη συμφωνία του 2009!
Ετσι η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά τα τεμάχια “Ιόνιο 1” και “Ιόνιο 2”, τα οποία όμως σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην… Ελλάδα!
Τότε η συμφωνία είχε επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο, αλλά είχε ακυρωθεί από το Συνταγματικο Δικαστήριο με υπόγεια παρέμβαση της Τουρκίας.
Με ποιο δικαίωμα ο Ν.Κοτζιάς δέχθηκε την παραπάνω ρύθμιση, είναι απορίας άξιο. Δηλαδή ποιος τον έχει εξουσιοδοτήσει να παραχωρεί εθνικά δικαιώματα.
Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.
Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.
Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Αναλυτικά: Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το ελληνικής ιδιοκτησίας βράχο Μπακρέτα στα στενά του Εξαμιλιου, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου.
Με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που δεν ήταν δικό της βάσει της συμφωνίας του 2009, η οποία μάλιστα είχε επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο!
Είναι η πρώτη επίσημη ελληνική παραχώρηση-εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία επί νησιωτικής περιοχής και κάτι μας λέει ότι δεν θα είναι η τελευταία. Το αντίθετο: Η συμφωνία θα αποτελέσει μοντέλο και για την περίπτωση του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), αργά ή γρήγορα.
Στα Στενά μεταξύ των χωρών, που είναι 1,8 μίλια, τα 0,6 μίλια ανήκουν στην Αλβανία, 0,6 μίλια στην Ελλάδα και 0,6 μίλια είναι διεθνή ύδατα.
Σε άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η ‘μεσαία γραμμή’, υπολογίζοντας σε αυτήν και έναν (θαλάσσιο) χώρο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Αυτές οι αποστάσεις (οι οριοθετήσεις) βασίζονται στη διεθνή θαλάσσια σύμβαση.
Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα γίνει και από τις δύο χώρες ταυτόχρονα.
Η συμφωνία αυτή αναφέρεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, επίσης, σχετίζεται για την έναρξη των εργασιών για τον καθορισμό των χερσαίων συνόρων μεταξύ των δύο κρατών!
Ελπίζουμε να μην δούμε τους απογόνους των εγκληματιών Τσάμηδων να επιστρέφουν θριαμβευτικά στο τόπο του εγκλήματος…
Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καθορισμένα σύνορα από το 1914, όταν η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Βόρεια Ηπειρος εκχωρήθηκε στην Αλβανία.
pronews