Κλιμακώνονται οι έρευνες με έρευνες και εντάλματα σύλληψης…
Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει πολλές τέτοιες έφοδοι σε σπίτια και γραφεία υπόπτων
Η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς έληξε ήδη, καθώς έχουν ξεκινήσει έφοδοι σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου έγινε έλεγχος στο σπίτι, αλλά και στο γραφείο όπου εργάζεται σήμερα, πρώην συνεργάτιδος του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδώνιδος Γεωργιάδη.
Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis σε μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, αφού για τα πολιτικά πρόσωπα τον λόγος έχει πλέον η Βουλή. Αυτή δεν είναι η μόνη έφοδος σε σπίτι, που γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά τις τελευταίες ώρες φέρονται να έχουν γίνει πολλές τέτοιες έφοδοι. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν αναφέρει και άλλα πρόσωπα πλην των 10 πολιτικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αναφορές σε κάποια από τις συνεργάτιδες του πρώην υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, γιατί την οποία ο προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέτση», είχε καταθέσει: «Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του, Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μία φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ, όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, περίπου».
Πάντως στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθούν οι έρευνες και οι έφοδοι σε σπίτια και γραφεία, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης. Εν τω μεταξύ, το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε αιτήματα δικαστικής συνδρομής τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις ΗΠΑ. Τα αιτήματα αυτά, που σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης υποβλήθηκαν στα τέλη του ’17 και τον Ιανουάριο του ’18, εξετάζονται.
Εισαγγελείς
Την ίδια ώρα, όταν η Εισαγγελία Διαφθοράς βρίσκεται στο στόχαστρο και κατηγορείται για λάθη στους χειρισμούς της στην υπόθεση, τόσο ως προς τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή όσο και ως προς τη διάταξη που αναγνώρισε τους τρεις μάρτυρες ως προστατευόμενους, η άλλοτε «λαλίστατη» Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος δεν έχει τοποθετηθεί, παρά τα πυρά που δέχεται εισαγγελικός λειτουργός.
Αυτή την απορία εκδήλωσαν με ανακοίνωσή τους πέντε μέλη της Ενωσης, -εκ των οποίων ο ένας αποτελεί μέλος της μειοψηφίας- οι οποίοι επισημαίνουν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έπραξε ορθά, καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Ειδικότερα, εξηγούν στην ανακοίνωσή τους: «Κατά το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος, εάν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ήταν υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στα συλλεγέντα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διενεργούμενη από αυτούς, έρευνα για την υπόθεση Novartis. Η εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς και οι επίκουροι εισαγγελείς έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουν και το απαραίτητο σθένος και τις επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση του δύσκολου έργου τους».
Μάλιστα, αφήνουν υπόνοιες σχετικά με τους λόγους που η Ενωση δεν προέβη ήδη σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας: «Εκφράζουμε την απορία μας για ποιο λόγο το “Ενωτικό” προεδρείο της Ενωσης, στους κόλπους του οποίου μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης». Σημειώνεται ότι τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι Χαράλαμπος Μαυρίδης, Ευάγγελος Κασσαλίας, Δημήτρης Τράγκας, Χρήστος Παπαδήμας και Σταματία Γκαρά – Δημουλέα.