Η Σερβία απειλείται από τις ΗΠΑ: Σε εξέλιξη σχέδιο διάλυσης σε Βελιγράδι & Δημοκρατία Σρπσκα – Η αμερικανική δύναμη «σκεπάζει» τα Βαλκάνια
Ξαφνικά, μετά τον περιορισμό των τζιχαντιστών στην Συρία, τα Βαλκάνια απέκτησαν τεράστια γεωπολιτική σημασία στην κόντρα Ρωσίας και ΗΠΑ.
Η Σερβία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που τάχθηκε υπέρ της Μόσχας και για αυτό τα «γεράκια» στην Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να την «κατασπαράξουν» μαζί με το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, αναφέρουν κύκλοι στο Κρεμλίνο μέσω των ΜΜΕ.
Με δεδομένη την εσωτερική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες (Τραμπ-Κογκρέσο), την ένταξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και την στοχοποίηση από την δύση της Δημοκρατίας Σρπσκα στην Βοσνία λόγω ΝΑΤΟ, η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα, σύμφωνα με τον Σέρβο γεωπολιτικό αναλυτή Δρ A. Gajic από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Ο Gajic επισημαίνει ότι η πιο περίπλοκη κατάσταση είναι αυτή που σχετίζεται με τη στάση Τραμπ και το ΝΑΤΟ.
«Είναι πεπεισμένος ότι η συμμαχία αυτή δεν έχει λόγο ύπαρξης, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά.
Υπάρχει όμως η τεράστια αντίδραση του «βαθέως κράτους» των ΗΠΑ, το οποίο εμπόδισε μέσω του Κογκρέσου στο θέμα του τείχους στο Μεξικό, ενώ το ίδιο πέρασε νόμο εξπρές με τον οποίο κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να βγάλει την χώρα ποτέ από την συμμαχία.
Όσο για το μεταναστευτικό ο Τραμπ θα ήθελε ως Αμερικανός πρόεδρος να μπορεί να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα του λόγω της ροής των μεταναστών, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό», συνεχίζει ο ίδιος.
Ο Gajic υπενθυμίζει ότι ο Τραμπ δεν είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο για την κατάσταση του Αμερικανικού έθνους, παρουσιάζοντας μια σοβαρή σύγκρουση κατά την έναρξη του δεύτερου μισού της θητείας του, η οποία μας δείχνει για τις αντίθετες θέσεις δύο κέντρων αποφάσεων εντός των ΗΠΑ.
«Με αυτή την έννοια, θα πρέπει να δούμε την εσωτερική αμερικανική αναταραχή και την εξωτερική πολιτική της με άλλο μάτι στα Βαλκάνια και ειδικά το Κόσοβο.
Μπορούμε να διευρύνουμε τις σχέσεις με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Ο Τραμπ στο αδιέξοδο που υπήρχε στο Κόσοβο προσπάθησε να επιβάλει τον εαυτό του ως μεσολαβητή για να οδηγήσει την όλη κατάσταση σε γρήγορες λύσεις με συμβιβασμούς, που όμως κανείς δεν ήξερε που θα οδηγούσαν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι φουντώνει και μια μεγάλη κόντρα μεταξύ των ίδιων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως μεταξύ Θάτσι και Χαραντινάι (προέδρου και πρωθυπουργού), δηλώνει ο Gajic.
Βλέποντας μακροπρόθεσμα το όλο ζήτημα, ο Gajic δεν θεωρεί την όλη κατάσταση όσον αφορά την ανανέωση των διαπραγματεύσεων του Κοσσυφοπεδίου και τη συμμετοχή της Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ, απλή κίνηση η οποία μπορεί να λάβει χώρα τώρα, αλλά μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.
«Σε λίγα χρόνια, ορισμένες χώρες θα αποσύρουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και η Σερβία θα έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Από την άλλη πλευρά, είναι μια πραγματική απειλή η δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά ελπίζω ότι η θέση τους θα είναι πιο αδύναμη», δήλωσε ο Σέρβος αναλυτής.
Το ίδια και χειρότερα, ισχύουν και στην Βοσνία που τελεί υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Σέρβο ειδικό, ειδικά μετά την κατηγορηματική άρνηση των Σερβοβόσνιων να δεχθούν την είσοδο στο ΝΑΤΟ, λέει ο Gajic.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας μπλοκάρουν το σχηματισμό του Συμβουλίου των Υπουργών και με αυτά τα είδη των αποφάσεων προσπαθούν να προκαλέσουν αντίποινα στη Δημοκρατία Σρπσκα, ρίχνοντας το φταίξιμο στην Μπάνια Λούκα.
Ο Gajic είπε ότι, από την άλλη πλευρά ο Ιζετμπέγκοβιτς παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, προσπαθώντας να προκαλέσει μια βαθιά πολιτική κρίση, η οποία θα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν η Δημοκρατία της Σρπσκα και η Σερβία σταματήσουν να παίζουν κύριο ρόλο στη μετά-Ντέιτον εποχή της Βοσνίας.
Η ουσία όμως είναι ότι αν από κάπου κινδυνεύει να μπει μεγάλη φωτιά στα Βαλκάνια, αυτή θα είναι η Βοσνία λόγω ακριβώς της δημοκρατίας Σρπσκα και των σχέσεων της με την Ρωσία, η οποία εγγυάται μάλιστα για την ασφάλεια της.
Σχόλια