ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ Σε 100 ημέρες εκλογές- Ποιοι εισηγούνται στον Τσίπρα κάλπες τον Μάιο
Μπορεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες να έχει ψηφίσει κυρίως θετικά νομοσχέδια για την τσέπη σημαντικών κομματιών του κοινωνικού σώματος, αλλά τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών και η οργή που εξακολουθεί να υπάρχει στους νόμους της Βόρειας Ελλάδας, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή με δανεικούς βουλευτές, και μια σειρά πολιτικών συμπεριφορών τύπου Πολάκη δεν την αφήνουν δημοσκοπικά να ανασάνει.
Μια σειρά μετρήσεων της κοινής γνώμης εξακολουθεί να δίνει διαφορές, στην καλύτερη περίπτωση 6 και πλέον μονάδων πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στη χειρότερη, για το κυβερνών κόμμα, διψήφιες που στην τελευταία έρευνα της Public Issue έφτασε στις 14 μονάδες.
Οι υπέρμαχοι του Μαΐου
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με μεγάλη πολιτική πείρα και με προβλέψεις που τις περισσότερες φορές επαληθεύονται, είναι από εκείνους, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να εξετάσει και την προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο, έστω και αν η κοινοβουλευτική θύελλα για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε προσωρινά με τις επιστολές των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που παραχώρησαν την ψήφο τους στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη γνώση της λειτουργίας αλλά και των δυσλειτουργιών του κομματικού μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος σε όλη την Ελλάδα, φέρεται να είναι υπέρμαχος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο.
Ένα ακόμα κορυφαίο στέλεχος, με επιρροή στην «ψυχή» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με πιστεύω που δεν δέχθηκε να θυσιάσει για την υπουργική καρέκλα, ο Νίκος Φίλης, θεωρεί ότι έχουν αβαντάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τετραπλές εκλογές.
Πού βασίζεται όμως το σκεπτικό αυτών των κορυφαίων, με βαριά ονόματα, στελεχών, που η γνώμη τους αθροίζεται μαζί με μια σειρά υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών;
Ο κίνδυνος της μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές
Το πρώτο και βασικό επιχείρημα είναι η διαφορά που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Όλοι γνωρίζουν πως αν η διαφορά αυτή ξεφύγει από τις 5 μονάδες- ή χειρότερα είναι διψήφια- το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σχεδόν αδύνατο να αναστραφεί τους επόμενους μήνες. Ακόμα χειρότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να παρασυρθεί και ψυχολογικά, από μια τέτοια ήττα και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου να οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη, στρατηγική ήττα πλέον.
Γι’αυτό και πιστεύουν ότι οι πολλαπλές κάλπες του Μαΐου είναι η λύση σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα σε ένα θυμωμένο κομμάτι της κοινωνίας να εκδηλώσει τον θυμό του στην κάλπη των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών και να ψηφίσει πιο πολιτικά στην κάλπη των εθνικών, μια και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολώσει την πολιτική διαμάχη με το δίλημμα πρόοδος-συντήρηση.
Τα «νωπά» θετικά μέτρα και ο κίνδυνος του απροόπτου
Ένα άλλο επιχείρημα όσων πιστεύουν στην τριπλή κάλπη του Μαΐου, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία με «νωπά» ακόμα τα θετικά νομοθετήματα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επιδότηση ενοικίου και τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, εφόσον για το τελευταίο μέτρο ανάψουν «πράσινο φως» οι Βρυξέλλες.
«Αν πάμε τον Οκτώβριο, πολλά από αυτά τα μέτρα θα έχουν ξεχαστεί ή θα θεωρούνται δεδομένα και δεν θα παίξουν τόσο ρόλο στην ψήφο των πολιτών όσο τον Μάιο», λένε οι υπέρμαχοι των τριπλών εκλογών. Και προσθέτουν ακόμα ότι το επόμενο διάστημα απρόοπτα γεγονότα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για την κυβέρνηση. Φανταστείτε, έλεγε προ ημερών στη βουλή υψηλόβαθμο στέλεχος, να συμβεί κάτι ανάλογο με την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ο Μάιος δυσκολεύει το ΚΙΝΑΛ να ανασυνταχθεί
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αλώσει την κεντροαριστερά είναι ακόμα ένας λόγος επίσπευσης των εκλογών. Ο πρωθυπουργός μπορεί, όπως λέγεται, το επόμενο διάστημα να επιφέρει και αλλά χτυπήματα στο ΚΙΝΑΛ με την προσχώρηση επιπλέον στελεχών του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και να «παίξει» με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, οι οποίοι μετά και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνονται διατεθειμένοι να τον στηρίξουν στην ρητορεία του περί σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην δεξιά τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΙΝΑΛ- εμφανώς ενοχλημένο από την εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου, και στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας- κάνει λόγο για ιδιωτικό πάρτι.
Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι μια εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο θα στερήσει τη δυνατότητα στο ΚΙΝΑΛ να ανασυνταχθεί και θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί προεκλογικά ως ο ισχυρός εκφραστής του προοδευτικού χώρου, που μπορεί να φράξει τον δρόμο της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στη εξουσία.
Τον τελικό λόγο θα έχουν οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου
Ο πρωθυπουργός ακούει με προσοχή αυτά τα επιχειρήματα, σέβεται την πολιτική γνώση και πείρα του προέδρου της Βουλής και περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Μαρτίου και του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν και την απόφαση του.
Αν οι δημοσκοπήσεις δεν δείξουν μια άλλη εικόνα και κυρίως μια διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές που να κινείται σε ένα επίπεδο του 5%, τότε οι τριπλές κάλπες του Μαΐου φαντάζουν μονόδρομος. Μια και σε αντίθεση με αυτό που λένε πολλοί, ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται τόσο για το αν θα μείνει τέσσερις ακόμα μήνες στη καρέκλα του πρωθυπουργού, όσο κυρίως για το αν θα μπορεί να έχει ένα τέτοιο ποσοστό ως αξιωματική αντιπολίτευση που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει εκ νέου στο μέλλον τον πρωθυπουργικό θώκο.
Σχόλια