Τα Στενά του Ορμούζ παίρνουν «φωτιά»: Κίνηση-ματ ετοιμάζει ο Β. Πούτιν – Θα στείλει πολεμικά πλοία στη περιοχή
Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν αυξάνεται συνεχώς. Μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της διακίνησης ιρανικού πετρελαίου, η Τεχεράνη απείλησε να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου εκατοντάδες δεξαμενόπλοια με περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περνούν καθημερινά.
Το κλείσιμο όμως μιας από τις βασικές ναυτικές οδούς του κόσμου, θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού, αντιναύαρχος Hossein Khanadi, έκανε μια δήλωση ότι τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις ιρανικού και ρωσικού στόλου στο Στενό του Hormuz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για το σκοπό αυτό, πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού πρόκειται να φτάσουν στα λιμάνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα.
«Γνωρίζοντας την ικανότητα των Ιρανών να απειλούν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η δήλωση του Ιρανού Α/ΓΕΝ σχετικά με τις κοινές ασκήσεις των δύο στόλων μπορεί πράγματι να ήταν ένα πυροτέχνημα, αλλά πράγματι μπορεί να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις αυτές, τόσο στο στενό Στενό του Ορμούζ, όσο και στην Κασπία. Παρόμοιες ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν», δηλώνει Ρώσος ειδικός.
«Ο 5ος αμερικανικός στόλος είναι διασκορπισμένος στην περιοχή, ενώ στο γειτονικό Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη Μέση Ανατολή, το Udeid. Εάν χρειαστεί, οι Αμερικανοί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα μπορούν να προκαλέσουν εναέριες επιθέσεις στις ιρανικές δυνάμεις, οι οποίες θα παρεμπόδιζαν την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων μέσω του στενού», δήλωσε Αμερικανός ειδικός.
Το ζήτημα όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι το τι θα κάνουν τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα μεταβούν στην περιοχή, μιας και Ιρανοί και Ρώσοι έχουν πολύ στενή αμυντική συμφωνία για όσους δεν θυμούνται.
Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Ρώσοι ειδικοί θεωρούν σχεδόν σίγουρη μια νέα ένοπλη σύρραξη στη Συρία λόγω της δυνατότητας πραγματικής πρόσβασης του Ιράν στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η πρόσβαση στη Μεσόγειο μέσω του «ασιατικού διαδρόμου» είναι επίσης ενδιαφέρουσα και για τη Ρωσία, διότι διέρχεται κατευθείαν μέσω των ιρανικών τερματικών σταθμών στην Κασπία Θάλασσα, στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, δημιουργώντας μια «γέφυρα» στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, το έργο αυτό μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μετά την τοποθέτηση των Ιρανών Φρουρών (IRGC) στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Πριν από τρία χρόνια, η Τεχεράνη μέσω των στόχων του στρατηγού Mohammad Hossein Bagheri, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει τις δικές της ναυτικές βάσεις στη Συρία και την Υεμένη.
Τότε τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα αυτό.
Σχόλια