Εξελίξεις στα εξοπλιστικά: Η ΓΔΑΕΕ έστειλε επιστολή για τις φρεγάτες Belh@rra – Αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης
Εξελίξεις φέρεται να έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εξοπλιστικής φρενίτιδας της Άγκυρας. Με το κόστος να είναι πάντα εμπόδιο, αναζητούνται συνεχώς λύσεις για εκσυχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και αύξηση ισχύος και αποτροπής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι ΕΔ χρειάζονται τώρα ενίσχυση, καθώς ένα επεισόδιο δεν είναι μακρυά. Μάλιστα, όπως πρώτο αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν…»
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Επιστολή υπό τύπον “Letter of Intent”, απέστειλε εχθές 4 Ιουνίου η ΓΔΑΕΕ προς την γαλλική πλευρά, σχετικώς με την πρόταση της Naval Group για προμήθεια σε πρώτη φάση δύο φρεγατών τύπου Belh@rra από την Ελλάδα.
Οι επαφές των δύο πλευρών, μετά την επίδειξη έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος στις αρχές του 2018, έχουν “κολλήσει” στο κεφάλαιο της χρηματοδοτήσεως, δεδομένης της αδυναμίας της Ελλάδος στην παρούσα συγκυρία να ανταποκριθεί σε μια τέτοια δέσμευση. Η γαλλική πρόταση για αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που θα επιστρέψει το Παρίσι, απεδείχθη σύντομα ότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί, αναφέρει ο Σάββας Δ. Βλάσσης για το doureios.com
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί νέα πνοή στην πρόταση, από γαλλικής πλευράς ζητήθηκε να υπάρξει εγγράφως η επίδειξη ελληνικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αρχίσει η διερεύνηση για νέες μεθόδους χρηματοδοτήσεως.
Με την σχετική επιστολή της ΓΔΑΕΕ, η γαλλική πλευρά έχει στα χέρια της εκδηλωμένο το ενδιαφέρον ενός υποψηφίου πελάτη και τώρα θα επιδιώξει να προσεγγίσει γαλλικά και διεθνή οικονομικά fund, όπως και να εξετάσει άλλες οδούς, προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα, η χρηματοδοτική πρόταση θα τεθεί υπ’ όψιν της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε να οριστικοποιηθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος νέων φρεγατών.
Σημειώνεται ότι το κόστος της προμήθειας δύο φρεγατών Belh@arra ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται καθόλου τα οπλικά συστήματα, ως μονάδες πυρός και αποθέματα πυραύλων, τορπιλών κ.λπ. Αυτό σημαίνει πρακτικώς ότι με την εγκατάσταση των οπλικών συστημάτων, το κόστος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ!
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΕΓΑΤΑ BELH@RRA
Η φρεγάτα Belh@rra έχει μήκος περίπου 121 μέτρα, εκτόπισμα 4.200 τόνους και θα είναι εξοπλισμένη με το νέο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire της εταιρείας Thales με τέσσερα πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis και το συρόμενο σόναρ τύπου CAPTAS-4 της εταιρείας Thales.
Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 125 άτομα και προωθείται από συνδυασμό κινητήρων τεσσάρων diesel (CODAD – Combined Diesel and Diesel) επιτυγχάνοντας ταχύτητα 27-29 κόμβους.
Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χλστ της OTO MELARA (εναλλακτικά θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 127 χλστ), 16 εκτοξευτές πυραύλων Aster 30 ή εναλλακτικά θα μπορεί να φέρει πυραύλους Mica VL, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM 40 Block III Exocet, έξι τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένες με τορπίλες MU90, δύο πυροβόλα των 20 χλστ και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.
Με την φρεγάτα Belh@rra, η DCNS επιθυμεί να συνεχίσει την επιτυχία που απολάμβανε με τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, μια παρουσία στην ναυτική αμυντική αγορά με περισσότερες από είκοσι μονάδες να έχουν πωληθεί σε τέσσερα ναυτικά σε όλο τον κόσμο.
Η DCNS ολοκλήρωσε την γραμμή παραγωγής με την τοποθέτηση του πλοίου τελευταίας γενιάς ανάμεσα στο τμήμα των φρεγατών πολλαπλών αποστολών FREMM και αυτού των κορβετών GOWIND των 2500-3000 τόνων.
Με την φρεγάτα Belh@rra, η DCNS ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών που αναζητούν μια συμπτυγμένη φρεγάτα, ικανή να εκτελεί αποστολές μεγάλης εμβέλειας, να επιχειρεί μόνη η ενσωματωμένη σε ναυτική δύναμη, στις ανοιχτές θάλασσες ή στο πλαίσιο αποστολών παράκτιας επιτήρησης σε κορεσμένο και εχθρικό περιβάλλον.
.
Σχόλια