Αλβανική κυβέρνηση: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση χωρικών Δένδιας: "Επεξεργαζόμαστε την επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης"
Ηκυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Βουλή.
Η χώρα ετοιμάζει ήδη το επόμενό της βήμα σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια καθώς επεξεργάζεται την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Κλείνοντας στη Βουλή τη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών μελετούν ήδη τους χάρτες, ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο.
"Σας προλέγω ότι έχει δοθεί εντολή για να αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε και επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Και αυτό θα γίνει. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα προχωρήσουμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Επιπλέον, ο υπουργός πρόσθεσε νωρίτερα ότι ήταν συνειδητή επιλογή η μη αναγραφή στο προοίμιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο, της δυνατότητας προσφυγής στη Χάγη σε περίπτωση μελλοντικής αμφισβήτησης της συμφωνίας. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτη χώρα.
Αλβανική κυβερνηση: "Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων"
Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη για να επιβεβαιώσει τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η χώρα του έχει «αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα» να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.
«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο συμβαλλόμενο κράτος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών [για το Δίκαιο της Θάλασσας], όπου η γεωγραφία επιτρέπει και εφόσον δεν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους, έχει το δικαίωμα να επεκτείνει το εύρος της Εδαφική Θάλασσα όπως παρέχεται από την UNCLOS », σημείωσε η Αλβανική κυβέρνηση.
Το άρθρο 3 [Πλάτος της χωρικής θάλασσας] της UNCLOS ορίζει ότι: «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από τις γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση.»
Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι η Αλβανία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από τις 9 Μαρτίου 1990 και καμία γειτονική χώρα δεν την αμφισβήτησε.
Εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τη θαλάσσια οριοθέτηση, για την οποία οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και πολύ καιρό, αυτό το δικαίωμα δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων. Η δήλωση σημείωσε ότι η Αλβανία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η Αλβανική κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το κύριο σημείο ανησυχίας για τη χώρα σχετικά με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι, όπου η απόσταση μεταξύ δύο ακτών είναι μικρότερη από 24 μίλια, η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει μια μέση γραμμή στο μέλλον.
Αυτή η δήλωση σχετίζεται άμεσα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να ακυρώσει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Ελληνοαλβανικής Υφαλοκρηπίδας και των Θαλάσσιων Ζωνών το 2009.
Βέβαια, με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για οριοθέτηση αλασσίων ζωνών, έχει δημιουργηθεί καθεστώς πίεσης στην Αλβανία, για να προχωρήσει και αυτή στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Η Ιταλία εμμέσως αποδέχεται το θαλάσσιο τριεθνές Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας, επομένως τα Τίρανα δεν έχουν περιθώρια αμφισβήτησης των συντεταγμένων που καθορίστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η απορριφθείσα από την Αλβανία συμφωνία του 2009 ήταν υποδειγματική και ακολουθούσε πιστά την εφαρμογή της μέσης γραμμής στα ελληνοαλβανικά θαλάσσια όρια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα υπαναχώρησε αμέσως μετά την εκλογική της νίκη.
Σχόλια