Στοχευμένες κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Μόσχας

Κυρώσεις και προειδοποιήσεις κλιμακώνουν την κόντρα Δύσης - Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, την ώρα που με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Γυναίκα περνάει μπροστά από κατεστραμμένο σχολείο στην Ανατολική Ουκρανία. Μαίνονται οι μάχες στην περιοχή και χθες 13 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους
Γυναίκα περνάει μπροστά από κατεστραμμένο σχολείο στην Ανατολική Ουκρανία. Μαίνονται οι μάχες στην περιοχή και χθες 13 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους
Το Σαββατοκύριακο η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τις επιπλέον κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα, η οποία με τη σειρά της προειδοποίησε ότι απειλείται «η συνεργασία με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας». Η Ευρώπη των 28 προσέθεσε 15 πρόσωπα και 18 οντότητες στη λίστα με τα ονόματα, στα οποία έχει επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, που πλέον ανέρχονται σε 87 και 20 αντίστοιχα. Μεταξύ των νέων προσώπων στη λίστα βρίσκονται υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της FSB (Υπηρεσία Ασφαλείας), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών, Μιχαήλ Φράντκοφ.
Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να προχωρήσουν και σε οικονομικές πέρα από τις πολιτικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής απροθυμίας για αποκλιμάκωση της κρίσης. Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, Γερμανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Σόιμπλε, τάσσονται υπέρ σκληρών οικονομικών μέτρων, για τα οποία αναμένεται να συμφωνήσουν τα 28 κράτη - μέλη αύριο στις Βρυξέλλες και τα οποία θα περιλαμβάνουν κυρώσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, εταιρειών και ιδιωτών (για την έγκρισή τους απαιτείται έκτακτη σύνοδος κορυφής).
Στη σημερινή του έκδοση το Spiegel αναλύει επίσης τους κινδύνους από την πολιτική του Ρώσου προέδρου για την ΕΕ όσο και την εσωτερική αμφισβήτηση από τους Ρώσους ολιγάρχες που αρχίζουν να εγκαταλείπουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν φοβούμενοι ότι ο ρωσικός μαξιμαλισμός που εκφράζει και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα πλήξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Αντιδρώντας στην αμερικανική ρητορική περί ρωσικής ευθύνης στην υπόθεση κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing 777, η Μόσχα πέρασε ξανά στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ φέρουν «μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της», καθώς «εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού». Επιπλέον «persona non grata» χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο Τσετσένος πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος απαγόρευσε την είσοδο στο αυτόνομο κρατίδιο και στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Πάντως ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συμφώνησαν χθες τηλεφωνικά ότι είναι σημαντική η άμεση κατάπαυση πυρός στην Aνατ. Ουκρανία.
Ολα αυτά την ώρα που οι συγκρούσεις στην περιοχή συνεχίζονται και 13 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά μικρά, έχασαν χθες τη ζωή τους στην Γκορλίβκα, 45 χλμ. βόρεια του Ντόνετσκ. Η έκρυθμη κατάσταση εμπόδισε ομάδα 30 ιατροδικαστών και άοπλων Ολλανδών αστυνομικών να φθάσει στο σημείο συντριβής τμήματος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines για να περισυλλέξουν τις σορούς ορισμένων από τους 298 επιβάτες και να σταλούν στην Ολλανδία για αναγνώριση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του