Την τελική πρόταση προς τους δανειστές διαμορφώνει η κυβέρνηση Το σχέδιο για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ - Πού θα εφαρμοστεί
Την τελική πρόταση προς τους δανειστές διαμορφώνει η κυβέρνηση
Το σχέδιο για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ - Πού θα εφαρμοστεί
Του Κωστή Πλάντζου
(upd 15.30) Σενάρια για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10% εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί και να κοστολογηθεί το σχέδιο αυτό από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, ενώ τέθηκε και στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την ενδεχόμενη αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% θα επιβαρυνθεί η τιμή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών και από άλλα υπουργεία να κοστολογήσουν πιθανά άλλα μέτρα άμεσης και μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης. Μεταξύ αυτών για παράδειγμα εξετάζεται και η μετάταξη προϊόντων και αγαθών από το 13% στο 23% ΦΠΑ.
Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τρόικα θέλει διακαώς ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα δεχτεί ό,τι της προτείνει η κυβέρνηση καθώς φαίνεται να προτιμά την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.
Οριστικοποιείται η τελική πρόταση προς την Τρόικα
Σε σύσκεψη των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Τρόικα μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους δανειστές στο Παρίσι.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Παρασκευής. «Πολλά γίνονται, πολλά λέγονται», είπε σιβυλλικά ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Τρόικα ζητά αύξηση του κατώτατυ συντελεστή ΦΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από τη σύσκεψη χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ελληνική κυβέρνηση συζητά την αποδοχή της ισότιμης με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, εμπλοκής του ΔΝΤ στο "δίχτυ προστασίας" της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, σε μία προσπάθεια να "σπάσει" τον τοίχο που ύψωσε η τρόικα στο Παρίσι, απαιτώντας άμεσης απόδοσης μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Όπως γράφει η εφημερίδα η συμμετοχή του Ταμείου, κατά μία εκδοχή, θα σηματοδοτηθεί μέσω της χορήγησης ξεχωριστής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (EFF), ύψους αντίστοιχου του προγράμματος που υπήρχε για την Ελλάδα (3,5 δισ ευρώ για το 2014 και επιπλέον 12,5 δισ ευρώ έως τα μέσα του 2016). Κατά το άλλο σενάριο η Αθήνα επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ECCL γραμμή του ESM ως συλλειτουργού.
Η παρουσία του Ταμείου στον μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας θα προσφέρει μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας προς επενδυτές αλλά και πιστωτές και, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια του 2015, εφόσον βέβαια επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ελεγκτών, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα έτη.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως επιμένουν ότι μέχρι την έναρξη των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο, η συμφωνία με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν (δημοσιονομικά, ΦΠΑ, εργασιακά, ασφαλιστικά, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο πιλοτικά για το ΥΠΟΙΚ το 2015 και για το σύνολο των εργαζομε΄νων από το 2016, μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κοκ).