«Κλείδωσε» το Δημοψήφισμα- Οι 7 προτάσεις του Α.Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα
Στο προαύλιο της Βουλής θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις προτάσεις του για την Συνταγματική αναθεώρηση μέσα από την ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από κομματικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα της όλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε νόμο του κράτους το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων για καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τονίστηκε ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. «Πάμε σε μία πλατιά διαδικασία διαλόγου, θα γίνει συζήτηση και ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017» σημείωναν κομματικές πηγές. Και όλα αυτά, με φόντο τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού η πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση να περάσει μέσα από ένα Δημοψήφισμα, η συμβολή του οποίου θα είναι «ηθική και συμβουλευτική».
Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.
Με άλλα λόγια η Κουμουνδούρου ετοιμάζει το έδαφος στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση και την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ερώτημα παραμένει αν θα τεθεί – και πώς - το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση, που έχει ανοίξει ο ίδιος. Και τούτο διότι συναντά αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την ομάδα των «53». Το θέμα συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κουμουνδούρου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προανήγγειλε το πλαίσιο των αλλαγών που θα προτείνει. Μεταξύ αυτών θα είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων, η ενίσχυση του κοινοβουλίου και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ποιες προτάσεις θα κάνει ο Τσίπρας για το Σύνταγμα
Οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφορικά με τις προτάσεις που θα θέσει επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας προς διαβούλευση και εις βάθος συζήτηση για ένα έτος θα αφορούν κυρίως θεματικές και δεν θα αποτελούν αποκρυσταλλωμένες θέσεις μέχρι να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
– Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και τη δυνατότητα διενέργειάς του κατόπιν λαϊκής βούλησης ικανού αριθμού πολιτών
– Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία
– Ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων τα οποία έχουν υπερσυγκεντρωθεί μέσα από την πάροδο των ετών
– Σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων
– Συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
– Στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
– Συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
Ερωτηματικά παραμένουν ο διαχωρισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, καθώς το και θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν θα αποτελέσουν την τελική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρά μονάχα θέσεις προς ευρεία συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου είναι ανοιχτό και στις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. το άρθρο 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που ζητά να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία.