ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΥΡ – ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ BARBAROS ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ – ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ – ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΧΩΡΑ




Πολύ πιο σοβαρό ήταν τελικά το πρώτο πολεμικό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την τουρκική φρεγάτα που έφτασε μία ανάσα από την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ν.μ. Εισήλθε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω ασυρμάτου.Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί «σεισμό» καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ασφαλείας η Τουρκία αψήφησε τους πάντες, μπήκε στην κόκκινη ζώνη θέτοντας όλους σε κατάσταση συναγερμού και φτάνοντας λίγο πριν την έναρξη πυρ.

Η φρεγάτα λίγο αργότερα απομακρύνθηκε και σήμερα πλέει σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Eντύπωση προκαλεί όμως και η αντίδραση καθώς σε μια κίνηση που δείχνει προσπάθεια αποφυγής στρατιωτικοποίησης της κρίσης, Ελλάδα και Κύπρος έβαλαν την Κυπριακή Ακτοφυλακή να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Όμως, αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Το τουρκικό σεισμογραφικό barbaros μπαινοβγαίνει από το πρωί της Κυριακής στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και πλέον πλέει ξανά δυτικά της Πάφου.

Από το πρωί του Σαββάτου, το σεισμογραφικό Μπαρπαρός στην ανεξήγητη πορεία του τελευταίου διημέρου, έβαλε ρότα για το τεμάχιο «6» της Κυπριακής ΑΟΖ, έφτασε σε αυτό γύρω στις 4.00 το απόγευμα. Αφού εισήλθε εντός του «6» ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο «7», ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου «6» κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας. Οι ενδείξεις ναυσιπλοίας του σκάφους, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για το προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό την Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο προορισμό.

Πάντως, κυπριακή και ελληνική Κυβέρνηση είτε μας περνάνε για χαζούς είτε επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους αφού διαδίδουν ότι ο φόβος ελληνοτουρκικού πόλεμου που «καλλιεργείται από ΜΜΕ» δεν υφίσταται. Τότε, με την τουρκική φρεγάτα τί έγινε; Τί θα γίνει αν ξαναπλησιάσει το γεωτρύπανο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει με κάθε τρόπο. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με χώρες για αγορά πλατφόρμας εξόρυξης εξαγγέλλοντας αντίστοιχες έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά θα βρει πλατφόρμα.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου. Το επόμενο βήμα είναι να πάει και εξέδρα για να γίνει γεώτρηση» ανέφερε ο «Υπουργός Ενέργειας» του Ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν.

Ο λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους υποστήριξε ότι θα κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία, μέσω κατεχομένων, και ακολούθως στην Ευρώπη.

«Οι Ε/κ δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία. Ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στη Μεσόγειο, αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν.

Ως Τ/κ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διεθνή ρόλο» ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του