Μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το χρέος!
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να αποσπάσει τουλάχιστον μια νέα δήλωση στήριξης – δέσμευσης για την άμεση έναρξη των συνομιλιών για το χρέος. Αυτή τη δήλωση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει πολιτικά στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Ένας δεύτερος λόγος, είναι ότι για να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Πρέπει δηλαδή, να δείξει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας έχει σταματήσει να παράγει πραγματικά ελλείμματα, μακριά από λογιστικές αλχημείες και τερτίπια.
Πως όμως θα γίνει αυτό, αν τα έσοδα πέσουν έξω, ή ακόμα και αν πιαστούν οι στόχοι, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο εκτοξεύονται μήνα με το μήνα; Μόνο τον Ιούλιο τα «φέσια» προς το δημόσιο ήταν 1,28 δις ευρώ, που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να έρθει και ένα νομοσχέδιο – «φωτιά» που λέγεται ασφαλιστικό. Η «καυτή» πατάτα σιγοβράζει χρόνια ολόκληρα, ωστόσο μετά το κούρεμα των ομολόγων που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και το ξέσπασμα της κρίσης, δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα.
Πώς συνδέεται το ασφαλιστικό με το χρέος; Πολύ απλά, το μεγαλύτερο «βάρος» του προϋπολογισμού είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε χρόνο απορροφούν το σύνολο της χρηματοδότησης από το κράτος και αναζητούν νέα κεφάλαια, τα οποία όμως αφαιρούνται από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Αν δεν έρθει νέο ασφαλιστικό, που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων, για να μην δημιουργούν τα ασφαλιστικά ταμεία νέα ελλείμματα, η τρόικα δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για καμία διευθέτηση του χρέους.
Όλα αυτά, δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα λόγω και του πολιτικού κόστους.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, τα οποία θα δείξουν αν οι τράπεζες χρειαστούν και νέα κεφάλαια.
Πρακτικά λοιπόν, τα δύσκολα θα μετατεθούν για μετά το πολιτικό «αγκάθι» που λέγεται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με αυτό τον τρόπο, οι δανειστές θα έχουν διασφαλίσει και κάτι ακόμα: την πολιτική σταθερότητα για την οποία «κόπτονται» συνεχώς.
Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/488379/meta-tin-eklogi-proedroy-tis-dimokratias-to-hreos#ixzz3BfBt8ptQ