ΣΕ ΔΙΚΗ 32 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ


Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, παραπέμπονται συνολικά 32 κατηγορούμενοι, στρατιωτικοί, συνεργάτες του ήδη καταδικασμένου πρώην υπουργού, τραπεζικά στελέχη αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση μιζών που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.Ειδικότερα, μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται - βάσει βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών - να δικαστούν είναι: ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.


Ωστόσο, οι εφέτες με το βούλευμα τους αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατ. ευρώ στις 500.000 της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκιση του.

Αντίθετα, με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, δεν παραπέμπονται σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης για τους οποίους οι δικαστές αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Οι κατηγορίες τις οποίες καλούνται να αντικρούσουν αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας , απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παράλληλα, με το βούλευμα διατάσσεται: η συνέχιση της προσωρινής κράτησης του άλλοτε στελέχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού εδώ και ένα χρόνο, η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι, αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλλει στο Συμβούλιο Εφετών και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ευστάθιος Βεργώνης ο οποίος είχε ζητήσει παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 32 από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων διακινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών.

Νέα ποινική δίωξη για νέες μιζες στην προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ – Ε

Νέα ποινική δίωξη για μίζες σχετικά με την προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ - Ε άσκησαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η δίωξη στρέφεται κατά του ήδη προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της εταιρίας ΚΒΡ Κωνσταντίνου Δαφέρμου. Οι δυο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι δυο εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκατ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, φέρεται να έλαβε από τον επιχειρηματία Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκ ευρώ. Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3% εκ του οποίου τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Α. Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Οι ανακριτές διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκος ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/570818/se-diki-32-atoma-gia-to-skandalo-ton-ypovryxion#ixzz3VXEdsB9J

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου