Άφεση χρεών από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Ένα νέο «εργαλείο» για διαγραφές οφειλών σε δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία οι τράπεζες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής.
Πρόκειται για μια μερική «άφεση χρέους» σε περιπτώσεις που το ύψος των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει υπόλοιπο στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου έχει πέσει στις 100.000 ευρώ, τότε η τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε μερική άφεση χρέους, να διαγράφει για παράδειγμα 25.000 ή 30.000 ευρώ οφειλής, ώστε να επέλθει σύγκλιση μεταξύ του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, προκειμένου και ο δανειολήπτης να έχει κίνητρο να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες θα λαμβάνεται υπόψη η πτώση της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως το ύψος της οφειλής για το υπόλοιπο του δανείου, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της δόσης.
Καταναλωτικά
Την ίδια ώρα, άφεση χρέους προβλέπεται και στα καταναλωτικά που έχουν εξασφαλίσεις, η οποία είναι μικρότερη και συνήθως εφαρμόζεται σε ετήσια βάση. Δηλαδή ο δανειολήπτης πάει σε ρύθμιση με εμπράγματη εγγύηση. Αν είναι συνεπής, η τράπεζα διαγράφει κάθε χρόνο ένα μέρος της οφειλής π.χ. το 5%.
Για τα καταναλωτικά καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις και για δανειολήπτες χωρίς περιουσία, τα κουρέματα είναι μεγαλύτερα καθώς ξεκινούν από το 50% και μπορεί να φτάσουν και στο 70% με 80%. Και όπως λέει χαρακτηριστικά τραπεζίτης στο Έθνος της Κυριακής «χρωστάει κάποιος 7.000 ευρώ από κάρτες, του λέμε δώσε τα 2.000 και καθάρισες».
Δύσκολο είναι ωστόσο να εντοπιστούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες με καταναλωτικά δάνεια και κάρτες γιατί δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των τραπεζών.
Τα προβλήματα
Προς το παρόν το «βουνό» των καθυστερήσεων παρατηρείται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ανταπόκριση των δανειοληπτών στο κάλεσμα για ρύθμιση δεν έχει ξεπεράσει το 20%. Στο τέλος Ιουνίου 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ύψους 108,5 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 45,1% του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 40% την επόμενη τριετία. Οι λύσεις που θα υιοθετηθούν από τις τράπεζες στηρίζονται στα εξής:
τη μερική άφεση χρέους
τις αναδιαρθρώσεις για όσους έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους
τους πλειστηριασμούς για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για ρύθμιση (διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν θα αγγίζουν τα σπίτια των 100.000 ευρώ)
την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων σε funds.