ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΧΙΟ! ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ «ΔΙΑΦΥΓΕΙ»!ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ. ΤΟ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δημιουργήθηκαν υπόνοιες ότι έχει γίνει και άρση τηλεφωνικού απορρήτου των στελεχών της εφημερίδος, πέραν των εφόδων και της απόπειρας τρομοκράτησης
«Μπλόκαραν» τα κινητά μας τηλέφωνα για να μας συλλάβουν
Η εταιρεία «ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΕΠΕ» μετά την εισβολή στα γραφεία της, προσέλαβε εξειδικευμένη τεχνική υπηρεσία, προκειμένου να ελέγξει την ασφάλεια των επικοινωνίας της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της εφημερίδος αλλά και του makeleio.gr, της μεγάλης ενημερωτικής σελίδας της χώρας. Σημειώνεται ότι υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες-προειδοποιήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδος μας, να είμαστε προσεκτικοί με τις επικοινωνίες μας.
Μας δημιουργήθηκαν υπόνοιες λοιπόν ότι έχει γίνει και άρση τηλεφωνικού απορρήτου των στελεχών της εφημερίδος. Σημειώνεται όμως ότι το τηλεφωνικό απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύεται από το Σύνταγμα. Είναι ατομικό κατοχυρωμένο δικαίωμα, που κάμπτεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην τέλεση κακουργηματικών εγκλημάτων, είτε για την εξακρίβωση εγκληματικής οργάνωσης όταν και εφόσον δεν μπορεί να εξακριβωθεί με άλλο τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάμε για αδικήματα πλημμεληματικού τύπου και δη της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, δεν δύναται νόμιμα να γίνει. Εάν διασταυρωθεί ότι έχει γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου στελεχών της εταιρείας «ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΕΠΕ», τότε πρόκειται για έκνομη ενέργεια, δείγμα καθεστωτικής νοοτροπίας.
Για το λόγο αυτό θα προσφύγουμε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατ’ εντολή του άρθρου 19 του Συντάγματος, που έχει τις ειδικές γνώσεις να διακριβώσει αν υπήρξε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της εφημερίδος «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» αλλά και του makeleio.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση τηλεφωνικού απορρήτου εμπεριέχει όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και το σημείο εκπομπής.
Ο Ν.2225/1994 για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών
Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις την άρση μπορεί να διατάξει ο εισαγγελέας που ενεργεί την προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση και ο ανακριτής που ενεργεί την τακτική ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής υποχρεούνται να εισαγάγουν το ζήτημα με σχετική αίτησή τους στο Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία τριών ημερών.
Η ισχύς της διάταξης του Εισαγγελέα ή του ανακριτή για την άρση παύει αυτοδικαίως με τη λήξη της τριήμερης αυτής προθεσμίας ή, αν το ζήτημα εισαχθεί εμπροθέσμως, από την έκδοση της σχετικής διάταξης του Συμβουλίου.
Κρίσιμο ρόλο στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών διαδραματίζουν :
–Η Πολιτεία η οποία θεσπίζει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προσαρμόζει στις εκάστοτε τεχνολογικές εξελίξεις, για την προάσπιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Εντός του παραπάνω θεσμικού πλαισίου συστάθηκε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κατ’ εντολή του άρθρου 19 του Συντάγματος.
—Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών (ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παροχής δικτύου και ταχυδρομικών υπηρεσιών)
Οι εταιρείες αυτές οφείλουν να προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών για τις υπηρεσίες που παρέχουν και να ενημερώνουν τους χρήστες /συνδρομητές τους για πιθανούς κινδύνους και τα ενδεικνυόμενα μέτρα αυτοπροστασίας.
—Οι χρήστες και οι συνδρομητές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αφού συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Aπό εκεί και πέρα, εμείς θα πράξουμε όσα ορίζει ο νόμος.