Μάρτιος-κόλαση για τον Τσίπρα: Τουρκία και Σκόπια πιέζουν, απών ο Καμμένος
Απέναντι στα ανοιχτά εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον μόνος, χωρίς την συμπαράσταση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.
Λευκή απεργία
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κάνει, το τελευταίο διάστημα, αισθητή την ...απουσία του από τα τεκταινόμενα. Δεν εμφανίζεται στη βουλή, δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν βγαίνει στα ραδιόφωνα, μάλλον εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνο-τουρκιακά και στο Σκοπιανό, θέλοντας έτσι να στείλει ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα φέρουν την δική του υπογραφή και θα έχει ο ίδιος την αποκλειστική ευθύνη.
Το πρόχειρο φλερτ
Η απουσία Καμμένου από την επικαιρότητα, εδώ και δεκαπέντε ημέρες, χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για τις εξελίξεις, βρίσκεται σε εναγώνια αναζήτηση συμμάχων και δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο του πολιτικού χρόνου. Το πρόχειρα σκηνοθετημένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, δήθεν για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ανησυχεί για την έλλειψη εφεδρειών και φοβάται ότι από τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων μόνο απώλειες θα προκύψουν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως το τέλος για τα Σκόπια
Εγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος είναι αποφασισμένος στο ονοματολογικό των Σκοπίων να φτάσει ως το τέλος. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στην πΓΔΜ να δοθεί το όνομα Μακεδονία», επαναλαμβάνει ο κ. Καμμένος, ο οποίος δεν είδε με καλό μάτι το «φλερτ» Τσίπρα-Σταύρου Θεοδωράκη που είχε στόχο να βρεθεί ανάχωμα στην δική του ανένδοτη στάση.
Υβριδικός πόλεμος
Ωστόσο, βαθύτερο είναι το ρήγμα Τσίπρα-Καμμένου στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους και κρατούνται σε τουρκική φυλακή της Αδριανούπολης. Ενώ για την κυβέρνηση πρόκειται για ένα «συνηθισμένο συμβάν» και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη βουλή, ο Πάνος Καμμένος δείχνει βέβαιος ότι πρόκειται για «υβριδικό πόλεμο».
«Ακόμη και το αμερικανικό σάιτ Politico έγραψε ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών είναι ομηρία», αναφέρει ο υπουργός Αμυνας σε συνομιλητές του και εκτιμά ότι πιθανόν αυτή η υπόθεση θα εξελιχθεί σε αίτημα ανταλλαγής αιχμαλώτων από τουρκικής πλευράς.
Πηγές του υπουργείου Αμυνας, μάλιστα, υπενθυμίζουν την περίπτωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. «Ο Ερνογάν έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως θα απελευθερώσει τον Μπράνσον, αλλά μόνο αν εκδοθεί ο Γκιουλέν. Και έως τότε, τον κρατά όμηρο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επιμένουν στην εκτίμηση ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ολα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των δύο στρατιωτικών και θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιπόλαια υποβαθμίσει τόσο πολύ το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η τακτική της κυβέρνησης λέει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τους Ελληνες στρατιωτικούς. Εγώ πιστεύω ότι τα περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί», αναφέρει σε συνομιλητές του ο υπουργός Αμυνας και επιμένει ότι πρόκειται για μια «μείζονα κρίση» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Στη φυλακή έως το τέλος Μαρτίου οι 2 στρατιωτικοί
Και πράγματι, εντελώς διαφορετική τροπή, από αυτή που πίστευε η κυβέρνηση πήρε η υπόθεση της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση και πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες πριν την τριμερή σύνοδο της Βάρνας.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει πέρα από την παρέμβαση της ΕΕ, τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ωστόσο στο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητη η «ψυχρή» τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν πήρε θέση στο θέμα και μάλιστα υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία.
Για την ώρα το ακουστικό παραμένει κάτω
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κονταροχτυπήθηκαν για το αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ.Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα καλέσει τον Ερντογάν για ένα συνηθισμένο περιστατικό. Πάντως αν και όπως φαίνεται η κατάσταση έχει αλλάξει και πλέον το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν είναι στο τραπέζι, όλα δείχνουν πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να πραγματοποιηθεί. Στο Μαξίμου θεωρούν πως μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στην Αγκυρα να βρεθεί σε θέση ισχύος και να ξεκινήσει παζάρια με δικούς της όρους.
Και πάλι το Σκοπιανό στο προσκήνιο
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι φωτιά στο διπλωματικό κομμάτι για την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα ταξιδέψει στα Σκόπια. Μάλιστα ενδιαφέρον είναι πως θα είναι ο πρώτος Ελληνας αξιωματούχος που θα φτάσει στην ΠΓΔΜ μετά την αλλαγή του ονόματός του αεροδρομίου.
Εκεί Αθήνα και Σκόπια αναμένεται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Το βέβαιο είναι πως το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων. Αν υπάρξει πρόοδος, κάτι που μόνο βέβαιο δεν μοιάζει, ενδεχομένως να δοθεί και το πράσινο φως για να δρομολογηθούν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο τα εμπόδια στο Σκοπιανό παραμένουν πολλά, αφού η ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να κάνει πίσω, ενώ συνεχώς υπάρχει προκλητική στάση και συμπεριφορά. Υπενθυμίζεται πως αρχές Μαρτίου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε προτείνει να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πώς μεριμνά η χώρα μας για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Παράλληλα είχε προκρίνει διεθνή συμφωνία για το όνομα αντί της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ενώ επέμεινε για την ταυτότητα των «Μακεδόνων».
Οπως όλα δείχνουν λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα δεχθεί μεγάλη σε «καυτά» ζητήματα εντός και εκτός των συνόρων.
Πηγή: iefimerida.gr