ΗΠΑ: «Παίρνουμε λιμάνια-ναυπηγεία σε Σύρο και Αλεξανδρούπολη» – Αφίχθη το αμερικανικό ιππικό στην Ερμούπολη – ΝΑΤΟϊκά άρματα στην Αλεξ/πολη
Σε πρώτη γραμμή άμυνας και κεντρικό διαμετακομιστικό κόμβο μετατρέπουν την Ελλάδα απέναντι στην ρωσοτουρκική συμμαχία οι ΗΠΑ. Κλειδιά» Σύρος και Αλεξανδρούπολη είπε ξεκάθαρα ο πρέσβης των ΗΠΑ ο οποίος εξομολογήθηκε πως είχε βάλει στο μάτι την Σύρο εδώ και πολύ καιρό.
Ειδική μνεία έκανε ο Τ.Πάιατ στο ναυπηγείο της Σύρου, αναφέροντας πως είδε πέρυσι από κοντά τις δυνατότητες του και εξέφρασε την ανυπομονησία του να επιστρέψει φέτος για την επαναλειτουργία του υπό τη νέα ιδιοκτησία που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Ετσι το αμερικανικό ιππικό αφίχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στο λιμάνι της Ερμούπολης ενώ είχαμε διπλή παρουσία Αμερικανικών στρατιωτικών κλιμακίων στον Έβρο.
Όπως είχε γράψει πριν περίπου μια βδομάδα το Evros-news.gr, την Τετάρτη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών και συναντήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τον Πρόεδρο Χρήστο Δούκα, χωρίς όμως να διαρρεύσει το παραμικρό για τις συζητήσεις τους, κάτι που ζήτησαν οι ίδιοι.
Ακολούθησε την Παρασκευή ένα νέο κλιμάκιο, με χαμηλότερου βαθμού στρατιωτικούς, κυρίως στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν στον ΟΛΑ και συζήτησαν με τον κ.Δούκα.
Από τις λίγες πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ.Τζέφρυ Πάιατ.
Έγινε κουβέντα για την δημιουργία μιας Διαμετακομιστικής Βάσης των ΗΠΑ, που θα αφορά όχι μόνο στρατιωτικά ελικόπτερα ή άλλο στρατιωτικό υλικό, αλλά και την χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για εμπορευματικούς λόγους. Όπως διακίνηση αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων προς τις βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυξημένη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Εντονη κινητικότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τη μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Ρουμανία προς προορισμό που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ενδιάμεσος σταθμός των αρμάτων, τα οποία μεταφέρονται εδώ μέσω σιδηροδρόμου, ωστόσο σύντομα θα απομακρυνθούν.
Πρόκειται για άρματα, τα οποία συμμετείχαν στην ίδια άσκηση που συμμετείχαν και τα ελικόπτερα που είχαν αποσυναρμολογηθεί στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι ίδιες πηγές επίσης αναφέρουν ότι υπήρξε συγκεκριμένος σχεδιασμός στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς λόγω όγκου, η μεταφορά των αρμάτων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Στην Σύρο το υπερσύγχρονο Αμερικανικό ταχύπλοο Carson City -«Φρούριο» το λιμάνι της Ερμούπολης
Αφίχθη στην Σύρο το μεσημέρι της Παρασκευής το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τύπου catamaran USNS Carson City αποκαλύπτει το cyclades24.gr
Το σύγχρονο ταχύπλοο των ΗΠΑ θα παραμείνει στο λιμάνι της Ερμούπολης έως και την Κυριακή, καθώς ο σκοπός της επισκέψεώς του είναι η ανάπαυση και αναψυχή του 36μελούς πληρώματος. Το πλοίο επρόκειτο να αφιχθεί στην Σύρο από την Τετάρτη, ωστόσο λόγω αλλαγής προγράμματος, έφτασε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων 48 ώρες αργότερα.
Οι συνεννοήσεις για την επίσκεψη του Carson City ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επισκέφθηκε την Σύρο η ναυτική ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Rose Rice. Το σκάφος είναι νεότευκτο καθώς ναυπηγήθηκε το 2016 και έχει μήκος 103 μ. και πλάτος 28,5 μ., ενώ ο μέσος όρος ταχύτητας που αναπτύσσει είναι 24,5 μίλια. Το προηγούμενο διάστημα το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά, έκανε διήμερο πλου στην Ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στην Ελλάδα την Παρασκευή, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά το λιμένα της Ερμούπολης.
«Φρούριο» το λιμάνι
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Carson City στην Σύρο, θα ισχύουν ειδικά μέτρα που προβλέπονται από τον διεθνή κώδικα για την ασφάλεια πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων. Το λιμάνι της Ερμούπολης και ειδικότερα το σημείο που έχει προσεγγίσει το σκάφος, μοιάζει με μικρό «φρούριο» καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα και ιδιαίτερα αυστηρά.
Επί ποδός βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα και οι αρχές του νησιού που υποχρεούνται να διατηρήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλούς φιλοξενίας σε όλο το διάστημα που το Αμερικανικό ταχύπλοο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Ερμούπολη.
Πάιατ: Εύσημα στη ναυτιλία μας από τον Αμερικανό πρέσβη – «Κλειδιά» Σύρος και Αλεξανδρούπολη
«Το μέγεθος και ο παγκόσμιος αντίκτυπος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένα υπερήφανος», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Μιλώντας στο ναυτιλιακό συνέδριο με τίτλο «Η παγκόσμια Επίδραση της Ναυτιλίας», στο Ίδρυμα Ευγενίδου ο κ. Πάιατ εμφανίστηκε ενυπωσιασμένος από την επιτυχημένη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και δήλωσε «περήφανος για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών τόνισε πώς οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν ενισχυμένη διμερή επενδυτική συνεργασία με την Ελλάδα.
Σε αυτή την συνεργασία συμπεριέλαβε την ελληνική ναυτιλία, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, κάνοντας ειδική μνεία στο ναυπηγείο της Σύρου, αναφέροντας πως είδε πέρυσι από κοντά τις δυνατότητες του και εξέφρασε την ανυπομονησία του να επιστρέφει φέτος για την επαναλειτουργία του υπό τη νέα ιδιοκτησία που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Ελπίζω επίσης ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» προσέθεσε.
Αμερικανός πρέσβης: “Ελπίζω ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”
“Ελπίζω ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”
Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ναυτιλιακό συνέδριο με τίτλο “Η παγκόσμια Επίδραση της Ναυτιλίας”. Τόνισε εξάλλου πως “το μέγεθος και ο παγκόσμιος αντίκτυπος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένα υπερήφανος”.
Δηλώνοντας και ο ίδιος περήφανος για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αναζωογόνηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο κ. Πάιατ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από την επιτυχημένη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας. Aναφερόμενος μάλιστα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν ενισχυμένη διμερή επενδυτική συνεργασία με την Ελλάδα. Στην εν λόγω συνεργασία συμπεριέλαβε την ελληνική ναυτιλία, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, κάνοντας δε ειδική μνεία στο ναυπηγείο της Σύρου, κι αναφέροντας πως είδε πέρυσι από κοντά τις δυνατότητες του.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, εξάλλου, είχε επισημάνει ξανά το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και ειδικά της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας.