Ξέρουν τι υπέγραψαν; - Στο αγγλικό κείμενο αναφέρει «μακεδονική εθνικότητα» και όχι «ιθαγένεια»
To Mακεδονικό όπως εξελίσσεται, μπορεί να είναι αυτό που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην μετέπειτα εκλογική συντριβή τους καθώς ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πέσει στους 152 βουλευτές χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για το αν θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης.
Η συμφωνία για “Βόρεια Μακεδονία” που υπεγράφη από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ είναι κατάπτυστη για πολλούς λόγους. Εκχωρεί την Μακεδονία, το όνομα αλλά τα ιστορικά κληρονομικά δικαιώματα όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Ιστορίας της.
Γιατί πολλοί λίγοι έχουν κατανοήσει ότι στο κείμενο της συμφωνίας αναγνωρίζεται “μακεδονική” εθνικότητα στους Σκοπιανούς που σε συνδυασμό με τη γλώσσα δημιουργείται εκ του μηδενός ένα “μακεδονικό έθνος”.
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “Εστία” ο πρώην υπουργός και επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ε. Στυλιανίδης στο αγγλικό κείμενο, στο κείμενο που υπέγραψαν δηλαδή Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, υπάρχει αναφορά σε εθνικότητα και όχι σε ιθαγένεια, όπως αναφέρει το ελληνικό κείμενο.
Στο ελληνικό κείμενο υπάρχει η λέξη ιθαγένεια, όμως στο αγγλικό κείμενο η λέξη αντικαθίσταται από τη λέξη “nationality” που σημαίνει εθνικότητα.
Το γεγονός αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς “μακεδονική” εθνικότητα, καθώς οι υπογραφές των δυο υπουργών Εξωτερικών μπήκαν σε αυτό το κείμενο το οποίο είναι αυτό που αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε ένα «μακεδονικό έθνος» και μάλιστα με την υπογραφή της Ελλάδας.
Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούν άπαντες το τι έχει συμβεί και η κοινωνική πίεση αυξάνεται καθώς σε ολόκληρη την Ελλάδα διοργανώνονται καθημερινά συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας εκχώρησης.
Αυτό που ανησυχεί πάντως είναι το πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κρύψουν την λαχτάρα τους να μην πρκύψει κάτι που θα χαλάσει την συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε πως βρίσκεται εν εξελίξει συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είμαστε σε συνεχή διάλογο – καθημερινό διάλογο – ειδικά με τους Γάλλους για αυτό το θέμα. Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς το μέλλον», ανέφερε.
Αναλύοντας την αμερικανική οπτική για την συμφωνία επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία, ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία μπορεί να αναπτύξει θετική δυναμική που θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα δεν δίστασε να αποδώσει στην συμφωνία ιστορική διάσταση, καθώς την παρομοίασε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο πόλεμος της Βοσνίας!
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε (σ.σ. την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων)… Νομίζω, όμως, ότι ο καθένας αναγνωρίζει πως αυτό που έκαναν οι ηγέτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι πραγματικά ιστορικό και αν επιτύχει, έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι στην κλίμακα του Ντέιτον ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα όχι μόνο για το θέμα της ίδιας της ονομασίας, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα κύμα αλλαγής που θα φέρει αποτελέσματα σε άλλα μέρη της περιοχής».
Ερωτηθείς από τη δημοκρατική γερουσιαστή Τζέιν Σαχίν για το αν ανησυχεί ότι οι εγχώριες αντιδράσεις στις δύο χώρες θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίτευξη λύσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ανησυχεί κυρίως για την ρωσική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της πΓΔΜ.
«Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι ναι, ανησυχώ. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο της ρωσικής ανάμιξης. Το είδαμε στο Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας έχουν κάνει πολύ απειλητικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ιδιαίτερα στη πλευρά της πΓΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό. Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ρώσους ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δεν είναι στο χέρι της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της πΓΔΜ».
Δηλαδή είναι σαφέστατο ότι οι Αμερικανοί, παρασκηνιακά πίεσαν για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας με την οποία η Ελλάδα από μόνη της παραδίδει ένα μεγάλο μέρος της και όχι μόνο εδαφικά αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά.
Κι όλα αυτά για τις εμμονές των Αμερικανών για αποπομπή της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.
Στις ΗΠΑ έχουν καταλάβει πως η ελληνική κοινωνία είναι πλέον σε σημείο «βρασμού» και πολύ φοβούνται ότι τελικώς η συμφωνία αυτή θα «στραβώσει».
Σχόλια