Μακεδονικό: Η ΕΕ δεν δέχεται Σκόπια & Αλβανία - Οι αστειότητες περί «σχεδίου αποστασίας» Β.Μαρινάκη &... ΠΑΟΚτζήδων!
«Φρένο» φαίνεται πως βάζει η Ε.Ε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν αυτές να ξεκινήσουν το 2019 και όχι άμεσα και αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την κυβερνητικό σχεδιασμό εκχώρησης της Μακεδονίας.
Εκτός και αν αποτελεί διέξοδο: Λίγο πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Τζανακόπουλος είπε ότι«Εξετάζεται η πρόταση Καμμένου για έγκριση από την Βουλή του νομοσχεδίου της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές»!
Αυτό που το απέρριπταν πριν! Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά την διατύπωση της πρότασης από τον Π.Καμμένο την είχε απορρίψει με σαφήνεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Γιατί τώρα, πιθανόν, αναζητούν τρόπο απαγκίστρωσης απο την συμφωνία; Κατ'αρχήν γιατί δεν μπορούν να ανθέξουν άλλο.
Ούτε στην κοινωνία, ούτε στην Βουλή. Με αυτό τον ρυθμό αποχώρησης των βουλευτών των ΑΝΕΛ πολύ εύκολα θα πέσουν στους 150, όσο και αν καταγγέλλουν «σχέδιο αποστασίας».
Κανείς δεν τους υποχρέωσε να υπογράψουν το άθλιο κείμενο των Πρεσπών με την οποία αναγνώρισαν την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας, «μακεδονικής» υπηκοότητας των Σκοπιανών και των Σκοπίων ως «Βορείου Μακεδονίας».
Αρα τα περί «αποστασίας» είναι «φούμαρα». Δηλαδή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που εξεγέρθηκαν χθες και κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους την εκχώρηση της Μακεδονίας, συντάχθηκαν στο σχέδιο αποστασίας του Β.Μαρινάκη που υποννοεί ο Π.Καμμένος με το tweet του; Αστεία πράγματα.
Τώρα, πιθανόν, επαναλαμβάνουμε, να έχουμε και το «κόκκινο» από χώρες της ΕΕ στην είσοδο της «Βόρειας Μακεδονίας» και της Αλβανίας τις οποίες προωθεί προσωπικά ο Ν.Κοτζιάς και ο Α.Τσίπρας, άρα μάλλον ο σχεδιασμός «κολλάει».
Η πρόταση για τους 180 βουλευτές, ίσως είναι ελιγμός: Οχι 180, αλλά ζητούμενο είναι αν θα βρουν καν 150.
Οι του Ποταμιού, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις «την κάνουν» με «ελαφρά πηδηματάκια». Ο Σ.Θεοδωράκης, προ του κινδύνου να καταστραφεί πολιτικά δεν θα ψηφίσει.
Ετσι ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε πως τόσο η «Βόρεια Μακεδονία» όσο και η Αλβανία πρέπει να ξεκινήσουν τώρα τις διαπραγματεύσεις και η Ε.Ε να κρατήσει τον λόγο της, μάλλον δεν θα τα καταφέρει. Από χθες το pronews.gr κατήγγειλε ότι εκλιπαρεί τους εταίρους, αλλά αυτοί δεν τον ακούνε.
Γιατί άλλωστε; Για να μετατομίσουν μέσα σε ένα χρόνο όλοι οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης;
Ο Νίκος Κοτζιάς απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες πΓΔΜ, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία monitoring και screening».
«Θεωρώ ότι υπάρχουν κράτη σημαντικά που έχουν μια διαφορά: το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη με διεύρυνση, ή εμβάθυνση. Επίσης, για την πορεία προς τις ευρωεκλογές, αν θα δώσουμε αφορμές και θα διευκολύνουμε τον λαϊκισμό, ή όχι. Κατά τη γνώμη μας- από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα- φέτος το καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική.
Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει η διαδικασία για μια από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή. Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μη φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι «η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί περισσότερο στις προτάσεις Μακρόν ή να τις απαντήσει τουλάχιστον αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης. Η κ. Μέρκελ έδωσε μια απάντηση, αλλά υποθέτω χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις. Και η γαλλική πλευρά θα πρέπει να συναινέσει να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη και μια πιο θετική διάθεση που θα δείξει το Βερολίνο. Δεν έχουμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε ή να χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα ηττημένων και κερδισμένων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα».
Σχόλια