Β.Πούτιν: «Δεν μπορεί να είναι οι αμερικανορωσικές σχέσεις όμηρος του... FBI»
«Δεν πρέπει οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στην προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είναι αρκούντως σαφές σε μένα ότι πρόκειται μόνο για μια εσωτερική πολιτική διένεξη στις ΗΠΑ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.
Ο συγκεκριμένος απήγγειλε κατηγορίες σε 12 πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πριν από τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι κάτι που καθιστά την ενέργεια αυτή το λιγότερο ύποπτη λόγω της στιγμή που επιλέχθηκε.
Ήταν σαφές ότι κάποιοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον επιχειρούσαν να «δυναμιτίσουν» την συνάντηση Πούτιν-Τραμπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε δύο «άσχημα» περιστατικά λίγο πριν τη συνάντηση. Την απαγγελία κατηγοριών του Μάλερ και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.
Ταυτόχρονα τα ΜΜΕ στο σύνολό τους προσπαθούσαν να επιβάλουν στην συνάντηση άσχημο κλίμα, επειδή καθυστέρησε το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου και ότι το έκανε επίτηδες και έκανε επίδειξη δύναμης...
Μετά βγήκαν οι γνωστοί... αναλυτές, για την κακή γλώσσα του σώματος για τα στραβά χαμόγελα... κ.λ.π.
Αφού σημείωσε ότι «δεν γνωρίζει» τους πράκτορες αυτούς, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε: «ας μην αφήνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να τελούν υπό ομηρία εξαιτίας αυτών των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων».
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι είπε στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως η χώρα του είναι έτοιμη να παρατείνει τη Νέα START, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021.
«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παρατείνει αυτή τη συνθήκη, αλλά πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε για τις λεπτομέρειες, διότι έχουμε ορισμένα ερωτήματα να θέσουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας», είπε ο Πούτιν στο Φοξ μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.
«Νομίζουμε ότι δεν τηρούν απόλυτα τη συνθήκη, αλλά για αυτό θα αποφανθούν ειδικοί», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Η Νέα συνθήκη START, η οποία υπεγράφη την 8η Απριλίου 2010, προβλέπει ότι οι πυρηνικές κεφαλές και οι βόμβες που διαθέτουν οι δύο χώρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 1.550, περιορίζει τον αριθμό των διηπειρωτικών πυραύλων, των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια και των αεροσκαφών που φέρουν πυρηνικές βόμβες σε 700 και, επιπλέον, τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες αλλά δεν βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε 800.
Η συνθήκη είχε διάρκεια 10 ετών και μπορεί να παραταθεί για 5. Η Νέα START έδινε προθεσμία στα μέρη ως τον Φεβρουάριο φέτος για να περιορίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια στα επίπεδα που προέβλεπε.
Αμφότερα τα μέρη διαβεβαίωσαν ότι τηρούν τα όρια της νέας START φέτος, αλλά η Μόσχα ήγειρε ερωτήματα για τις μετατροπές που έκαναν οι Αμερικανοί σε υποβρύχια και αεροσκάφη ώστε να φέρουν συμβατικά όπλα, εξηγώντας πως δεν έχει κανέναν τρόπο να επαληθεύσει εάν συνεχίζουν να μπορούν να φέρουν πυρηνικά.
Αν και ο Τραμπ επέκρινε τη συνθήκη, κάνοντας λόγο για μια κακή συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του, οι υποστηρικτές της επισημαίνουν ότι είναι σημαντική, διότι δημιούργησε ένα εντελώς νέο καθεστώς ελέγχων και επιτήρησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει ανταλλαγές δεδομένων, που επιτρέπουν σε κάθε μέρος να ελέγχει τη συμμόρφωση του άλλου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τη Δευτέρα τις «ανυπόστατες κατηγορίες» για τις νέες δηλητηριάσεις με το νευροπαραλυτικό όπλο Ναβιτσόκ στην Αγγλία, που ακολούθησαν εκείνες του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας, η ευθύνη για τις οποίες επιρρίφθηκε από το Λονδίνο στη Μόσχα χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις παρά μόνο ισχυρισμοί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει παρουσιάσει καμιά απόδειξη για την υπόθεση αυτή.
«Θα θέλαμε να δούμε τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά κανένας δεν μας παρουσιάζει» τέτοιες, επέμεινε ο Πούτιν.
«Δεν βλέπουμε παρά ανυπόστατες κατηγορίες—γιατί γίνεται με αυτόν τον τρόπο; Γιατί πρέπει να επιδεινώνονται οι σχέσεις μας εξαιτίας αυτής της ιστορίας;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ένα ζευγάρι Βρετανών δηλητηριάστηκε με Ναβιτσόκ που περιεχόταν σε ένα μπουκαλάκι—η γυναίκα απεβίωσε—και οι ερευνητές στη Βρετανία προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν το χημικό όπλο ανήκε στην ίδια παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριαστούν ο Σκρίπαλ και η κόρη του στο Σάλσμπερι.
Η δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του αποδόθηκε από το Λονδίνο στη Μόσχα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Η υπόθεση του Σκρίπαλ πυροδότησε νέα σοβαρή κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση κι ένα κύμα απελάσεων διπλωματών εκατέρωθεν.
Οι βρετανικές αρχές έχουν καλέσει ειδικούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να πάνε στη χώρα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να πάρουν δείγματα ώστε να διεξαχθούν εργαστηριακές αναλύσεις.
Σχόλια