Ολοκληρωτικός «πόλεμος» Ουάσινγκτον-Άγκυρας: «Ο Ερντογάν θα αλλάξει την συνθήκη του Μοντρέ» – «Στόχος να μπλοκάρει ΗΠΑ-ΝΑΤΟ»
Ολοκληρωτικές καταστάσεις και καταιγιστικά γεγονότα θα δούμε όπως δείχνουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου,ειδικά στα Στενά των Δαρδανελίων, σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς συμβούλους, από την σφοδρή ρήξη ΗΠΑ-Ερντογάν, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία που δεν επιθυμεί επουδενί να δει νατοϊκά πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο.
Διακύβευμα για την Μόσχα, η αλλαγή της συνθήκης του Μοντρέ, ενώ των ΗΠΑ, η δημιουργία ισχυρού στόλου στον Εύξεινο Πόντο που θα έκλεινε την δίοδο στο ρωσικό ΠΝ προς το Αιγαίο, την Α.Μεσόγειο και το Σουέζ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ακαδημίας Γεωπολιτικών Επιστημών και σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Ανοχίν, «οι Αμερικανοί δεν θα ανέχονταν την παραμικρή εκδήλωση ανεξάρτητων βημάτων από τους Τούρκους, αλλά τώρα με όσα συνέβηκαν, βρίσκονται σε υστερία και αμηχανία.
«Υπενθυμίζουμε» συνεχίζει ο Ανόχιν, ότι «η εμπορική ναυτιλία εξυπηρετείται μέσω Δαρδανελίων και Βοσπόρου, συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία δια θαλάσσης, ενώ διέπεται από τη Διεθνή Συνθήκη του Montreux που εγκρίθηκε το 1936.
Η συμφωνία αναφέρει ότι σε καιρό ειρήνης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να επιτρέπει την είσοδο σε οποιαδήποτε πλοίο υπό οποιαδήποτε σημαία.
Αλλά αν όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτό το πλοίο ή πλοία αποτελούν στρατιωτική απειλή για την ίδια, τότε έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τη διέλευση των πλοίων ενός δυνητικού εχθρού.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δείξει ότι μπορεί να ερμηνεύσει τους κανόνες της Σύμβασης προς όφελός της. Έτσι, το 1982, οι τουρκικές αρχές προσπάθησαν να επεκτείνουν στα Στενά τους εσωτερικούς κανονισμούς του λιμένα της Κωνσταντινούπολης, και μόνο μετά την πίεση της ΕΣΣΔ τότε και ορισμένων δυτικών δυνάμεων οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από αυτή την ιδέα».
«Ο Ερντογάν ακολουθεί απλώς την πολιτική του και η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να το καταπιούν. Ναι θα καταπιούν την αγορά των S-400, επειδή το τελεσίγραφο περί ακύρωσης παράδοσης των F-35 δεν λειτούργησε» , λέει ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά τα αεροσκάφη εμφανίστηκαν με μάλλον ασαφή προοπτική περαιτέρω βελτίωσης, ενώ πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι πρόκειται για μια μη αξιόπιστη επιχειρησιακά ιπτάμενη πολεμική μηχανή». Έτσι, οι Τούρκοι δεν θα χάσουν πολλά αν δεν αγοράσουν αυτά τα αεροσκάφη»,συνέχισε ο Βλαντιμίρ Ανόχιν.
Όσο για το σύστημα αεράμυνας S-400, κατά την άποψή του, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε Συρία για την Ρωσία, ενώ Ινδία και Κίνα τα αγόρασαν (για τους ίδιους λόγους) , για αυτό και «η Τουρκία δεν θέλει να μείνει πίσω».
Ενάντια στο «μαστίγιο» του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει μια ικανοποιητική απάντηση. «Οι Τούρκοι θα μπλοκάρουν τα Δαρδανέλια και για κάποιες χώρες το όλο θέμα θα τελειώσει», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ανόχιν.
Η Τουρκία, είπε ο Ρώσος σύμβουλος, «πρέπει να συνεχίσει για ένα ακόμη έτος να κινείται κατά τον ίδιο τρόπο, ώστε να καταστεί ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη όταν θα αρχίσει να ρέει αέριο ο TurkStream».
Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Τουρκία θα αλλάξει γνώμη και δεν θα αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, επειδή υπονομεύει τα θεμέλια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η χρήση του «μαστιγίου» στην Τουρκία με τη μορφή κυρώσεων δεν έκανε τίποτα.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπτ Ερντογάν στη Μόσχα υποστήριξαν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στις σχέσεις της με τη Δύση.
Τα ίδια αναφέρθηκαν στη δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Mike Pence. «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Επιθυμεί να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης κάνοντας απερίσκεπτες κινήσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ; « είπε ο ίδιος την προηγούμενη Τετάρτη σε δεξίωση στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις, ενώ η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ) του Ερντογάν, έχασε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Εκτιμάται ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας έχει χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους να είναι σε ξένο νόμισμα και το ήμισυ θα πρέπει να επιστραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Άγκυρα είτε θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να λάβει δάνειο ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, είτε να ακολουθήσει τη διαδρομή της Βενεζουέλας.
Αλλά η οικονομία της Τουρκίας χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα από την οικονομία της Βενεζουέλας και τότε …ποιος θα σώσει την Τουρκία;
Μόσχα, ή Ντόχα; Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν γυρνά στο ΔΝΤ και είναι κατανοητό το γιατί, και έχει σχέση με την εικόνα ενός ηγέτη που βασίστηκε στην αρχή της καριέρας του στην πλήρη «στοχοποίηση» του ΔΝΤ.
Στο Πεντάγωνο, ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αξιωματούχων πιστεύει ότι μέχρι πρόσφατα οι Αμερικανοί πολιτικοί έκαναν λάθος, «επειδή δεν έστελναν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα», και επειδή βασίζονταν περισσότερο στο «μαστίγιο» παρά στο «καρότο».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν γαβγίζει πολύ, αλλά όταν κάποιος του δείχνει τα δόντια του, συνήθως σταματάει», δήλωσε Αμερικανός αναλυτής στο Bloomberg «με βαθιά γνώση της Τουρκίας».
Όπως και να είναι, είναι προφανές ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα περάσουν από πολλά κύματα τους ερχόμενους μήνες.
Σχόλια