ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαζική απόσυρση αποθεμάτων χρυσού από τις ΗΠΑ – Η Ουάσινγκτον δεσμεύει με την απειλή κυρώσεων Ελλάδα & μικρές χώρες







ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ.




Για πολλές δεκαετίες, πολλές χώρες του κόσμου είχαν αποθηκεύσει τον χρυσό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει. Πέρυσι, η Τουρκία απέσυρε τα δικά της αποθέματα χρυσού από τις αμερικανικές τράπεζες, ενώ Γερμανία και Ολλανδία έκαναν το ίδιο.

Τώρα η Ιταλία ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Μόνο η Ελλάδα και μερικές μικρές χώρες δεν τολμούν να πράξουν το αυτονόητο για αυτό που πιθανόν γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι και αγνοούμε εμείς στην χώρα μας. 

Η επιθυμία των κεντρικών τραπεζών να συσσωρεύουν περισσότερο χρυσό είναι κατανοητή. Πρόκειται για το μοναδικό νομισματικό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο που δεν έχει τους εγγενείς κινδύνους που έχουν τα νομίσματα. Τώρα όμως, γεωπολιτικοί κίνδυνοι φαίνονται στον ορίζοντα, εμπορικοί πόλεμοι έχουν ξεσπάσει και οι οικονομολόγοι αναμένουν την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, προβλέποντας ένα αόριστο μέλλον για το δολάριο και την παγκόσμια ύφεση. Έτσι ο χρυσός είναι πάρα πολύ χρήσιμος σε τέτοιες καταστάσεις, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Πριν από δέκα χρόνια, ο χρυσός που ήταν αποθηκευμένος στις ΗΠΑ αφορούσε περίπου 60 χώρες και ήταν εκεί κυρίως για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση στρατιωτικών συγκρούσεων και αύξησης της ρευστότητας.




Στο χρηματιστήριο της New York Mercantile Exchange (NYMEX) πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες συναλλαγές για το πολύτιμο μέταλλο στον κόσμο.

Ο χρυσός αποθηκεύεται κοντά στο χρηματιστήριο για να μην δαπανώνται πολλά χρήματα για το κόστος μεταφοράς, το οποίο στην περίπτωση των πολύτιμων μετάλλων είναι πολύ υψηλό λόγω της δαπανηρής ασφάλισης.

Τα έξοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού αποφασίζονται μόνο σε εξαιρετική οικονομική ή πολιτική κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια όμως, υπάρχουν αμφιβολίες οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, σχετικά με το αν οι Αμερικανοί αποθηκεύουν σωστά το χρυσό των άλλων χωρών.


Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το Fort Knox και άλλα αποθετήρια κατέχουν 261 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά ήταν στη δεκαετία του εξήντα. Από τότε όλες οι προσπάθειες για την έναρξη νέου ελέγχου του χρυσού άλλων χωρών μπλοκαρίστηκε από τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν εικασίες ότι οι Αμερικανοί απλά εκμεταλλεύονται το χρυσό άλλων χωρών, νοικιάζοντας τον σε τράπεζες και λειτουργούν το χρηματιστήριο χρυσού για να ελέγξουν την αξία του πολύτιμου μετάλλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέκυψε εύλογη ερώτηση: είναι η Ουάσιγκτον έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αποδώσει τον χρυσό που δεν ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν όμως, όλο και περισσότερες χώρες επαναπατρίζουν τις ράβδους χρυσού τους στις χώρες τους.

Το κύμα επαναπατρισμού του χρυσού ξεκίνησε το 2012, όταν η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι απαιτεί 160 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ και περίπου εννέα δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε ο πρόεδρος Ουγκό Τσάβες είπε ότι: «ο χρυσός πρέπει να επιστραφεί επειγόντως στην πατρίδα μας, αλλιώς μπορεί να γίνει όμηρος της Ουάσινγκτον, αποτελώντας εργαλείο πίεσης».

Έξι χρόνια αργότερα, ακριβώς αυτό συνέβη. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Τράπεζα της Αγγλίας μπλόκαρε τη μεταφορά χρυσού στη Βενεζουέλα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από αυτή την απόφαση.

Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας απέσυρε 120 τόνους χρυσού στο Άμστερνταμ από τη Νέα Υόρκη, το οποίο αναλογεί σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ουγκιές. Έτσι, το 30% των ολλανδικών αποθεμάτων χρυσού παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες αντί του προηγούμενου ποσοστού του 50%.

Στο Άμστερνταμ, η ολλανδική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι «η περαιτέρω αποθήκευση αποθεμάτων χρυσού σε ένα μέρος είναι άστοχη και ακατάλληλη. Ίσως αυτό να ήταν σωστό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά όχι τώρα».

Οι αναλυτές είναι σίγουροι: η Ολλανδία θα συνεχίσουν να αποσύρουν χρυσό από τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξαρτώνται λιγότερο από τις απρόβλεπτες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ ενώ έχει φουντώσει για τα καλά και ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ.

Την ίδια περίοδο απέσυρε της δικές της ράβδους και η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank). Το πρόγραμμα μερικού επαναπατρισμού των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού, ο οποίος ευρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησε το 2012. Περίπου 300 τόνοι πολύτιμων μετάλλων επιστράφηκαν στο βαριά θωρακισμένο κτίριο της Bundesbank στη Φρανκφούρτη.

Τέλος, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόσυρση των δικών της αποθεμάτων χρυσού. Πέρυσι, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα απέσυρε 187 τόνους, καθιστώντας την χώρα τον δεύτερο σημαντικότερο αγοραστή πολύτιμων μετάλλων παγκοσμίως μετά τη Ρωσία. Συνολικά, η Άγκυρα διαθέτει 591 τόνους (δεδομένα από το τέλος Δεκεμβρίου), 27,8 τόνοι παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ και τοποθετήθηκαν σε τουρκική εγκατάσταση αποθήκευσης.

Η εκροή χρυσού από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται σχεδόν χωρίς διακοπή. Οι λόγοι είναι προφανείς: η αύξηση των επιτοκίων της Fed, η πίεση στο ευρώ και άλλα νομίσματα, η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων και οι εμπορικοί πόλεμοι που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον εναντίον ολόκληρου του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια οικονομία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο. Ο χρυσός αποτελεί αξιόπιστο μέσο προστασίας από κρίσεις και χρηματοπιστωτικές αναταραχές, αλλά τώρα αλλάζουν τα πράγματα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ουάσιγκτον, η οποία προσφεύγει όλο και περισσότερο σε οικονομική πίεση, δεν θα «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία «ανεπιθύμητων» χωρών.

Όσο για τη Ρωσία, δεν υπάρχει τίποτα στις ΗΠΑ. Η Κεντρική Τράπεζα αποθηκεύει χρυσό και αγοράζει χρυσό συνεχώς. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην Δούμα για την Χρηματοπιστωτική Αγορά, Ανατόλι Ασακόφ, ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί να βάλει χέρι στο ρωσικό χρυσό. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο χρυσό μας σε κανέναν», τόνισε.

Η Ελλάδα όμως και άλλες μικρές χώρες για πολλούς και κυρίως οικονομικούς και αμυντικούς λόγους δεν τολμούν να πράξουν ότι έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες, για να μην δυσαρεστήσουν την Ουάσιγκτον. Έτσι όμως σε μια ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση θα βρεθούμε εντελώς ξεκρέμαστοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου