Στο ναδίρ oι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Κλείνουν Ιντσιρλίκ & αναβαθμίζουν στρατηγικά την Ελλάδα; – «Ίσως μετακινήσουμε βάσεις»
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση που επικρατεί επηρεάζει άμεσα και το μέλλον της Αεροπορικής Βάσης Ιντσιρλίκ. Σε «νάρκη» εξελίσσεται για τον Ταγίπ Ερντογάν η συμφωνία για απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να ξεκαθαρίζει πως απόκτησή τους θα σημάνει αυτομάτως και επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Μενέντεζ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
«Αν ο πρόεδρος Ερντογάν επιμείνει στην απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και ολοκληρώσει την αγορά και εγκατάσταση του, τότε, με βάση νομοθεσία που εγώ εισήγαγα αρχικά, θα επιβληθούν κυρώσεις. Και δεν θα πρόκειται για κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν- θα είναι υποχρεωτικές», σημειώνει.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και σε ερώτηση αν υπάρχει… plan b ο κ. Μενέντεζ αρχικά διευκρινίζει πως «η πρωτοβουλία για τη συμμαχία ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατ. Μεσόγειο δεν έχει σχέση με το τι κάνει η Τουρκία. Ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ο τέλειος εταίρος πάλι θα προωθούσα αυτή τη συμμαχία».
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είναι επίσης ξεκάθαρος πως απόκτηση των S-400 θα σημάνει πάγωμα της πώλησης F-35 στην Άγκυρα.
«Το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με την αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα εξάρτημα των F-35 δίπλα σε ένα S-400, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», λέει και ξεκαθαρίζει πως αυτό «είναι θέση και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο».
Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα;
Ο κ. Μενέντεζ παρότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πλήρη στροφή της Τουρκίας μακριά από τη Δύση εξηγεί: «Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την Εθνική μας ασφάλεια».
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα σχέδιο β για μετακίνηση βάσεων από την Τουρκία (πχ του Ιντσιρλίκ) στην Ελλάδα σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά σημειώνει: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες».
«Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο» προσθέτει.
Σχόλια