Έσκασε «βόμβα» από το Παρίσι: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράσει η Ελλάδα τις Belh@rra» – «Θέλουν να “βυθίσουν”την πρόταση»
Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Σε «ναυμαχία» ΗΠΑ-Γαλλίας έχει μετατραπεί το ζήτημα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού μας, καθώς εκτός από το γαλλικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στις φρεγάτες τύπου Belharra, η Ουάσινγκτον διεκδικεί την προμήθεια φρεγατών, προχωρώντας σε επίσημη ενημέρωση για τις φρεγάτες MMSC.
Οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν ένα ζήτημα-κλειδί για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας καθώς και για το μονοπάτι εκσυγχρονισμού που οι ελληνικές δυνάμεις καλούνται να ακολουθήσουν. Βασικό πρόβλημα αποτελεί το χρηματοδοτικό, ένα ζήτημα το οποίο καθυστερεί την οποιαδήποτε εξέλιξη, ωστόσο με τις αμερικανικές φρεγάτες φαίνεται πως έχει βρεθεί λύση.
Tα γαλλικά ΜΜΕ δεν άφησαν ασχολίαστη την εν λόγω «ναυμαχία» και με ένα άρθρο-βόμβα, τα χώνουν στην ουσία στις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν την Ελλάδα, να μην αγοράσει τις φρεγάτες Belh@rra.
Η Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το γαλλικό άρθρο, θέλει να βοηθήσει οικονομικά τους βιομηχάνους της και γι’αυτό μπαίνουν σφήνα και προτείνουν αμερικανικά πλοία στην Ελλάδα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν πλέον την Ελλάδα. Μετά την αναβάθμιση των F-16 (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που αποφάσισε η Αθήνα το 2018, η Lockheed Martin θέλει να πουλήσει τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, το συνολικό κόστος για τις 4 φρεγάτες κυμαίνεται κάτω των 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα και οι φόρτοι κατευθυνόμενων βλημάτων κ.λπ., συν πακέτο αρχικής υποστηρίξεως (FOS). Τα στοιχεία αφορούν την διαμόρφωση πλοίου που έχει επιλεγεί από την Σαουδική Αραβία, με την διαφορά ότι στα όπλα περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα SM-2 που απαιτεί η Ελλάδα.
Εάν τελικά προχωρήσει το deal, αυτές θα κατασκευαστούν από το ναυπηγείο Fincantieri στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό υποδηλώνει μια άτυπη… ναυμαχία ανάμεσα σε Γαλλία-ΗΠΑ στα ελληνικά ύδατα.
Και η Γαλλία;
Μήπως η αμερικανική πρόταση έχει στόχο να… βυθίσει την πρόταση της Naval Group στην Ελλάδα;
Από το Παρίσι εκτιμάται ότι η επιλογή υπέρ των Αμερικανών συμφερόντων, δεν θα συνέφερε πολιτικά την Αθήνα και θα δημιουργούσε πρόβλημα στις σχέσεις Γαλλίας-Ελλάδας.
Στις 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής κοπής του πρώτου ελάσματος των φρεγατών (FDI), παρών ήταν και ο Έλληνας Α/ΓΕΝ Τσούνης.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Άμυνας, Florence Parly, του Επικεφαλής της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) Αντιστράτηγου Joël Barre, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού Christophe Prazuck, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, πολλών Γάλλων επισήμων, ξένων αποστολών καθώς και του CEO της Naval Group, Hervé Guillou.
Οι Γάλλοι παίρνουν πολύ σοβαρά την αμερικανική επίθεση στην Ελλάδα. Οι Έλληνες και οι Γάλλοι διαπραγματεύονται επί του παρόντος τις τεχνικές προδιαγραφές των φρεγατών άνω των 4.000 τόνων, οι οποίες πρέπει να οπλιστούν με (Scalp Naval). Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι στις 10 Οκτωβρίου ότι «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία».
Ο Lockheed Martin θέλει να κάνει μια πραγματική επιδρομή στην Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο.»
Σχόλια