Οι "τζαμπατζήδες" της Ευελπίδων
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και των φωτοτύπων που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα δικαστικά κτήρια.
Ο «πόλεμος» ξεκίνησε έπειτα από την απόφαση των στελεχών του Τ.ΕΘ.Α. να εκμεταλλευτούν τα κτήρια του δικαστικού συγκροτήματος, τα οποία ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, διενεργώντας διαγωνισμό για τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους χώρους της Ευελπίδων.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την «έκρηξη» των φωτοτύπων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αδίκως τους γίνεται έξωση και ότι έχουν κάθε δικαίωμα να λειτουργούν τα φωτοτυπικά τους εντός των κτηρίων, αφού, όπως σημειώνουν, είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια σχετικές άδειες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Η «σύρραξη» μάλιστα ανάμεσα στις δύο πλευρές οδηγήθηκε και στο δικαστήριο, το οποίο την προηγούμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου κλήθηκε να κρίνει τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δηλαδή έξωσης, που εκδόθηκαν από το Τ.ΕΘ.Α. σε βάρος των φωτοτύπων της Ευελπίδων, με την απόφαση να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
«Λειτουργούν παράνομα»
Πάντως, τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του στρατιωτικού Ταμείου προκαλούν αίσθηση, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνουν λόγο για ένα διαχρονικό και πολυετές καθεστώς ανομίας, κατά το οποίο οι φωτοτύπες λειτουργούσαν αφενός χωρίς νόμιμη άδεια και, αφετέρου, δεν κατέβαλαν για τη δραστηριοποίησή τους εντός των δικαστικών κτηρίων ούτε ένα ευρώ ως μίσθωση. Και σαν να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Τ.ΕΘ.Α., οι φωτοτύπες δεν πλήρωναν καν το ρεύμα που κατανάλωναν.
Δηλαδή, με απλά λόγια, οι επαγγελματίες αυτοί τόσα χρόνια δεν έχουν δώσει χρήματα ούτε για ενοίκιο, ούτε για άδεια, ούτε καν για την ηλεκτρική κατανάλωση, με αποτέλεσμα όλα τα κέρδη από την εργασία τους να καταλήγουν στην τσέπη τους.
Η αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» αυτού του παράνομου πουλόβερ ξεκίνησε το 2015, όταν το Τ.ΕΘ.Α. έστειλε εξώδικο στους εργαζομένους στα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα της Ευελπίδων ενημερώνοντάς τους ότι κατόπιν σχετικής έρευνας βρίσκονται παράνομα στον χώρο και ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς πρόκειται να γίνει σχετικός διαγωνισμός για τη μίσθωση των κτηρίων. Πράγματι, ο διαγωνισμός έγινε και ήδη τέσσερα κτήρια έχουν δημοπρατηθεί σε αναδόχους.
Οι φωτοτύπες όμως αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και «απάντησαν» με ασφαλιστικά μέτρα, για να ακολουθήσει αργότερα η έκδοση από το Ταμείο πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής σε βάρος τους.
«Έχουμε άδεια από τον ΔΣΑ»
Όσον αφορά δε στον διαγωνισμό που διενέργησε το Τ.ΕΘ.Α., οι φωτοτύπες ζήτησαν την ανάκλησή του καταθέτοντας αγωγή στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, απασχολούνται για περισσότερα από 20 χρόνια στα δικαστήρια, με άδειες που τους έχουν χορηγηθεί από τον ΔΣΑ και έχουν επικυρωθεί από την Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο, ενώ κάνουν λόγο στην αγωγή τους για «φωτογραφικό διαγωνισμό», υποστηρίζοντας ότι «επιχειρείται η εκδίωξή τους από τα δικαστήρια, με την εμφάνιση των ίδιων ως παράνομων».
«Έτσι προκηρύσσονται διαγωνισμοί με φωτογραφικές διατάξεις για την παροχή συγκεκριμένου και μόνο τύπου μηχανήματος, ενώ παράλληλα προβλέπονται εξωπραγματικά μισθώματα, με βάση αναξιόπιστες οικονομικές μελέτες, αφού βασίζονται σε υποθετικά οικονομικά δεδομένα, τα οποία εάν ίσχυαν τώρα, θα ήμασταν μεγιστάνες του πλούτου» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
«Αν δόθηκαν άδειες από τον ΔΣΑ, είναι παράνομες»
Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει για την υπόθεση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός, μιλώντας στο zougla.gr, ξεκαθάρισε πως επί των ημερών του δεν έχει δοθεί καμία σχετική άδεια, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν τέτοιες άδειες από άλλους προέδρους είναι παράνομες.
«Δεν γίνεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να χορηγεί άδεια χρήσης για έναν χώρο που δεν ανήκει σε αυτόν. Αν υπάρχουν τέτοιες άδειες, είναι μη σύννομες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο δικαστήριο που έγινε την περασμένη Τετάρτη κανένα στέλεχος ή μέλος του ΔΣΑ δεν παρευρέθη στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να τοποθετηθεί υπέρ των φωτοτύπων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Σχόλια