O Mακρόν φοβάται «θερμό» επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας: Σύσκεψη στο γαλλικό Πεντάγωνο για την Α. Μεσόγειο
Συναγερμός έχει σημάνει και στο Παρίσι λόγω των ενεργειών της Τουρκίας, καθώς έντονη είναι η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Αυτό το ενδεχόμενο ενισχύεται και από τις σημερινές εξελίξεις, καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, το μεσημέρι.
Τι σημαίνει όμως η σημερινή ψηφοφορία; Με λίγα λόγια ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη προς υποστήριξη των δυνάμεων Sarraj.
Όπως μεταδίδει το Anadolu, το Μνημόνιο Κατανόησης επιδιώκει «την παροχή βάσης για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης».
Προβλέπει δε, ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία εξειδικεύει στην τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Όλα αυτά ανησυχούν πλέον και τον Μακρόν που βλέπει να έρχεται θερμό επεισόδιο.
«Είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο», όπως υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι τουλάχιστον ένα εξάμηνο έχουν λάβει εντολή από το προεδρικό μέγαρο να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, όπως γράφει η ανταποκρίτρια της Realnews στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.
Παράλληλα έχει ζητηθεί να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης κρίσης εκ των οποίων το καταλληλότερο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει επιδείνωση.
Η Γαλλία, που κατά παράδοση είναι φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα, για την ώρα διατηρεί μία διπλωματική στάση. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ αγγίζουν ζωτικής σημασίας γαλλικά συμφέροντα και αφορούν στην παραχώρηση μεταξύ άλλων στην Total δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Σχόλια