Παρακολούθησε κανένας αυτό το ντιμπέιτ;






Τελείωσε η τηλεμαχία της κεντροαριστεράς – Υπάρχει η αίσθηση ότι ήταν πολύ μικρό το ενδιαφέρον από τους πολίτες

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την κεντροαριστερά, έχουμε τις αμφιβολίες όμως κατά πόσο το παρακολούθησαν οι τηλεθεατές και γιατί δεν παίζει σχεδόν σε κανένα ΜΜΕ! Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το παρακολούθησαν ελάχιστοι! Μέσα από ευρεία γκάμα ερωτήσεων οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς προσπάθησαν να αναδείξουν το όραμά τους, την αξιοπιστία τους, τις διαφορές τους, την πορεία τους, ώστε να πείσουν για την ικανότητά τους να αναλάβουν την ηγεσία του νέου φορέα. Από τις πρώτες ερωτήσεις άρχισαν οι «μπηχτές» μεταξύ των υποψηφίων, ενώ κοινή γραμμή αποτέλεσε η διαπίστωση ότι δεν δημιουργούμε το νέο φορέα για να γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

Με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείτε;

Με ποιο κόμμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστούν ως αρχηγοί της Κεντροαριστεράς εάν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία ήταν το πρώτο ερώτημα που τέθηκε από την ΕΡΤ στους εννέα υποψηφίους. Επιπλέον ερωτήθηκαν ποια είναι η άποψη τους για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Καταρχάς όλοι προσπάθησαν να τονίσουν ότι οι προσδοκίες τους για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Κεντροαριστερά είναι μεγάλες, ακριβώς γιατί οι πολίτες θα καταλάβουν ότι είναι το κόμμα που μπορεί να προσφέρει λύσεις, οπότε το ζήτημα των συνεργασιών είναι αυτή τη στιγμή δευτερεύον, αφού θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν ως προς το σκέλος της ερώτησης που αφορούσε την απλή αναλογική.

Ανδρουλάκης
Τα πράγματα είναι απλά. Στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα είναι αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι η προγραμματική συμφωνία. Αν μπορούμε να βρούμε κόμματα που συμφωνούμε θα πάμε σε μια μορφή συγκυβέρνησης, αλλιώς θα μείνουμε στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης. Η θέση μου για τον εκλογικό νόμο είναι ξεκάθαρη. Η απλή αναλογική δεν βοηθάει. Το καλύτερο είναι ένα σύστημα με μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα που να σπάει τις μεγάλες περιφέρειες.

Καμίνης
Οι συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων γίνονται πάντοτε πάνω σε μια προγραμματική βάση. Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, θα πάμε σε διερευνητικές εντολές ως δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Και τότε θα πρέπει οι άλλοι να έρθουν να μας πουν αν θα συνεργαστούν μαζί μας ή όχι. Πρέπει να σταματήσει αυτή η συνήθεια να αλλάζει κάθε κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο ανάλογα με τις ανάγκες του. Το καλύτερο είναι ένα σύστημα όπως το γερμανικό που συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα.

Μανιάτης
Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή την πιθανότητα και θα αρνηθεί και ο ελληνικός λαός. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε διαδικασίες προτίμησης, θα έχουμε ένα καθαρό προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης πριν τις εκλογές και θα μας πουν αν θέλουν να συνεργαστούν με αυτό ή όχι. Θέλουμε μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα και σπάσιμο των περιφερειών ώστε να μπορούν να εκλεγούν άτομα που δεν έχουν τα μίντια μαζί τους και δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό.

Τζιώτης
Όραμα μου είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων της αριστεράς

Γάτσιος
Ούτε με τον ανερμάτιστο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να συνεργαστούμε ούτε με την πελατειακή Νέα Δημοκρατία. Η απλή αναλογική γενικώς και αορίστως είναι ένας ασφαλής δρόμος για να οδηγηθούμε στην καταστροφή. Θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που να δίνει σταθερές κυβερνήσεις.

Πόντας
Θέλουμε ένα μεγάλο μέτωπο με σύγχρονες εργαλειοθήκες για σύγχρονες λύσεις. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής γιατί το μέλλον μας δείχνει ότι οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές και με πιο ψηλά το όριο εισόδου στο 5% για να μπορεί ένα κόμμα να διατηρεί τον πυρήνα του και να μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Θεοδωράκης
Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αλλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν έχω πολλά κοινά σημεία με αυτή την πολιτική τερατογένεση. Θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν να αλλάξουν το νόμο της απλής αναλογικής, ένα νόμο που θα οδηγήσει σε διάλυση τη χώρα.

Γεννηματά
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία; Εμείς έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, θέλουμε μικρό μπόνους, σπάσιμο των περιφερειών και ψήφο στην ομογένεια.

Ραγκούσης
Δεν πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει να γίνουμε ή να ξαναγίνουμε υπουργοί. Αυτό δεν φέρνει κοντά μας τους πολίτες. Το όχι στην απλή αναλογική είναι καθαρό.

Θεματική: η δημιουργία του νέου φορέα

Ήδη από την πρώτη ερώτηση ο Γιάννης Μανιάτης πέταξε το γάντι στην Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γ.Καμίνη. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στις κυβερνήσεις που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα και στις επιτυχίες που σημειώθηκαν από αυτές, υπενθυμίζοντας με έμφαση τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έχει γίνει ποτέ. Τόνισε ωστόσο ότι «πιστεύω σε μια νέα παράταξη» και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η Φ.Γεννηματά και ο Στ.Θεοδωράκης έχουν δώσει ό,τι μπορούσαν να δώσουν». Για τον κ. Καμίνη είπε δε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και δήμαρχοι και αρχηγοί κόμματος», κυρίως όταν δεν έχουμε και σαφές πολιτικό στίγμα. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή για να γίνει η παράταξη πρωταγωνιστής, τόνισε.

Το κόμμα που φαντάζομαι θα είναι ανοιχτό σε όλους, τόνισε ο Δημήτρης Τζιώτης ερωτηθείς, εάν οι πόρτες του νέου φορέα θα είναι ανοιχτές (ακόμη και για απογοητευμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ). Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τζιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυρία Γεννηματά «που με κάλεσε να επιστρέψω στο σπίτι μου» και να δώσει συγχαρητήρια στον Στ.Θεοδωράκη που συμμετέχει στην προσπάθεια. «Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση. Αν δεν αλλάξουμε θα κερδίσουν οι αντίπαλοι. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος μπορεί να αλλάξει και να δώσει προβάδισμα στην κεντροαριστερά», είπε κοιτώντας του τηλεθεατές.

«Χρειάζεται ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας με πρόσωπα και ιδέες» τόνισε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος δεχόμενος παραπλήσια ερώτηση εάν ο νέος φορέας θα είναι ανοιχτός σε νέα πρόσωπα ή θα είναι ριγιούνιον κομμάτων και κινήσεων του κέντρου. «Δεν μπορούμε να βγούμε από την ύφεση και την κρίση με αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή στο τιμόνι» είπε, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας παραγωγικής Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στις συνέπειες που είχε στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία.

Ερώτηση για το προεκλογικό σποτ του δέχθηκε ο Απόστολος Πόντας με τον δημοσιοφράφο να τον ρωτά χαρακτηριστικά εάν τρολάρει τη διαδικασία. «Δεν έχετε δει σοβαρά το βίντεο. Η πρόθεση μου ήταν να βρω τρόπο επικοινωνίας για να καλύψω και το κενό της αναγνωρισιμότητας που αντιμετωπίζω σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, χωρίς να θίξω κανέναν. Βρήκε ανταπόκριση σε όσους θέλουν να σπάσουν τη σοβαροφάνεια» απάντησε.

«Η λαϊκή ρήση λέει ότι όλοι ΠΑΣΟΚοι είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, όταν ρωτήθηκε εάν έχει ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ και αν μπορεί να συμφωνήσει με τις πολιτικές του. Υπήρξα οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ στα πολύ νιάτα μου στο Αιγάλεω, είπε ο κ. Θεοδωράκης, για να προσθέσει ότι μετά το 1981 απομακρύνθηκα, γιατί έγινα δημοσιογράφος. «Υποστήριξα μεταρρυθμιστικές τομές του ΠΑΣΟΚ όπως τα ΚΕΠ, τη μεταρρύθμιση στην παιδεία της Διαμαντοπούλου κτλ. Συγκρούστηκα όμως και με τα κακά του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης φέρνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της αποκάλυψης λογαριασμών του Γ.Παπαντωνίου. «Το ΠΑΣΟΚ έφερε καλά, αλλά και πολύ στάχτη» από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε επισήμανε.

Για τα εκλογικά ποσοστά που μπορεί να κερδίσει ο νέος φορέας αν εκλεγεί αρχηγός του ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά, με την επισήμανση ότι οδήγησε μεν το ΠΑΣΟΚ σε υψηλότερο ποσοστό από αυτό όταν το ανέλαβε αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι «πιάσατε ταβάνι». Όταν ανέλαβα ήμασταν στην έβδομη θέση, τόνισε η κυρία Γεννηματά, και χωρίς να χάσει την ευκαρία να απαντήσει στο «καρφί» του Γ.Μανιάτη υπενθύμισε ότι εκείνος δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια του. «Δεν φθάσαμε ως εδώ στον αυτόματο πιλότο. Υλοποιώ συγκεκριμένο σχέδιο. Ένας κατακερματισμένος χώρος δεν μπορεί να φτάσει εύκολα ξανά στην κορυφή» ανέφερε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει ότι διαχωρίζουμε τη θέση μας από τα λάθη του παρελθόντος και τα κακώς κείμενα. «Έχω προοδευτικό πλάσιο διακυβέρνησης του τόπου και ζητώ την εντολή του λαού για να το υλοποιήσω».

Στη δήλωσή του ότι ο νέος φορέας θα αναλάβει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε η ερώτηση που δέχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Πράγματι το έχω υποστηρίξει» είπε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να μας χρεωθεί σκοπιμότητα ότι μέσω του νέου φορέα θέλαμε να σβήσουμε το χρέος του ΠΑΣΟΚ. Η αποπληρωμή του χρέους δεν θα είναι γρήγορη αν δεν σταθούμε γρήγορα στα στα πόδια μας, είπε, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «η παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν μας μεταβιβάσει μόνο χρέη αλλά και ιστορία, σημαντικό έργο, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις».

Για την στάση που είχε κρατήσει το 2013 που ζήτησε να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για του βουλευτές, ενώ τώρα ο ίδιος ενώ είναι ευρωβουλευτής θέτει υποψηφιότητα ρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τονίζοντας ότι η απόφαση το 2013 είχε παρθεί για την ενίσχυση της αξιοκρατίας, είπε ότι κομματική θέση αν ηγηθεί του νέου φορέα αποτελεί ένας κομματικός ΑΣΕΠ. Πρόσθεσε δε ότι ως ευρωβουλευτής βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και μπορεί να επηρεάσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας.

Εάν θα επιδιώξει σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός πρόωρες εκλογές προκειμένου να μπει στη βουλη και να μην εκπροσωπείται από την Φ.Γεννηματά και τον Στ.Θεοδωράκη ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης. «Το ότι θα είναι στη Βουλή η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης το θεωρώ τιμή και όχι πρόβλημα. Το ζήτημα όμως είνια να έχουμε μία φωνή. Σεβόμαστε την ιστορία όλων των κομμάτων και των τάσεων που υπάρχουν στην δημοκρατική συμπαράταξη, αλλά ο κόσμος θα μπερδευτεί. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή συμφωνία. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα συμμετοχής χωρίς κομματικούς καθοδηγητές, χωρίς κομματικές γραμμές» είπε ο κ. Καμίνης επαναφέροντας και το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, την οποία κακώς δεν δεν δεχθήκαμε.
Πέμπτη ενότητα: Ελεύθερο θέμα

Σε αυτή την ενότητα οι υποψήφιοι είχαν την δυνατότητα να ρωτήσουν όποιον συνυποψήφιο τους ήθελαν πάνω σε όλα τα θέματα ή να κάνουν μια τοποθέτηση, ωστόσο οι περισσότεροι δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια ερώτηση. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Ανδρουλάκης που ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά για το μέλλον των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ραγκούσης
Αν αυτό που πάμε να φτιάξουμε δεν στέλνει καθαρό μήνυμα ότι δεν το κάνουμε για να γίνουμε υπουργοί αλλά για να στηρίξουμε τους αβοήθητους έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και τους νέους ανθρώπους δεν μπορούμε να πετύχουμε.

Ανδρουλάκης
Θέλουμε μια πραγματική ενότητα θέσεων, απόψεων και ιδεών. Όχι να διαμοιράζουμε τα ιμάτια της παράταξης όπως γινόταν πριν. Η ενότητα θέσεων και απόψεων δεν ξεκινάει από την παλαιά Βουλή. Θέλω να ρωτήσω τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά αν δεσμεύονται ότι θα ενοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα προχωρήσουμε με κοινή στάση σε όλα τα θέματα.

Καμίνης
Θα αρχίσω με μια τοποθέτηση. Ξέρετε θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Μανιάτη ο οποίος μίλησε για πολιτικό στίγμα. Το πολιτικό στίγμα στον δήμο το δώσαμε την πρώτη φορά όταν νικήσαμε την Νέα Δημοκρατία και την δεύτερη όταν νικήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ. Έκανα την πιο μεγάλη σύγκρουση των τελευταίων ετών, πήγα σε ένα σταθμό με 400 άτομα και τα κατέβασα σε λιγότερο από 100, πήγα τον προϋπολογισμό από 17 εκατομμύρια σε λιγότερο από 4.

Μανιάτης
Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά. Σαν μιλάω και σαν καθηγητής. Σήμερα το πρωί έκανα μάθημα και έβλεπα στα μάτια των παιδιών την αγωνία για το μέλλον τους. ΝΑ δημιουργήσουμε μια Ελλάδα εθνικής περηφάνιας που πιστεύει και πάλι στις δυνάμεις της. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να το κάνουμε.

Τζιώτης
Δεν μπορεί το μέλλον της παράταξης να κριθεί σε δυο debate. Ζήτω να δεχτούν και οι υπόλοιποι να κάνουμε την άλλη εβδομάδα ένα πολιτικό συνέδριο για να μιλη΄σουμε για πολιτική και να εκφράσουμε τις θέσεις μας για να ξέρει ο κόσμος τι πραγματικά ψηφίζει.

Γάτσιος
Ο κόσμος της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας δεν έχει σήμερα πολιτική έκφραση. Ο κόσμος που εργάζεται και ζει με τον ιδρώτα του προσώπου του, αυτόν πρέπει να εκφράσει η παράταξη. Ο κόσμος του παρασιτισμού εκφράζεται σήμερα μια χαρά.

Πόντας
Απαντώντας στον κ. Καμίνη ο οποίος με περίσσια άνεση μιλάει για πολυτασικό κόμμα έχω να πω ότι δεν θέλουμε μια σκηνοθετημένη εξέλιξη του νέου φορέα. Πρέπει να αναρωτηθούν τα κόμματα και όχι να τους επιβληθεί η διάλυση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Θεοδωράκης
Η απόφαση που έχω πάρει μαζί με την κ. Γεννηματά είναι τολμηρή. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει το τιμόνι της παράταξης, θα αποφασίσει και θα καθοδηγεί τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά αυτές δεν θα διαλυθούν. Αυτό θα ήταν ένα δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα χάναμε δικαιώματα στην Βουλή. Δυνατό τιμόνι και συνεργασία στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Γεννηματά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.