Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μόσχα προς Ελλάδα: «Μην εμπιστεύεστε τη ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα» – «Προσέξτε μην πάθετε από τις ΗΠΑ ότι & οι Κούρδοι»






Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βοηθήσει η Ρωσία στις εντάσεις και διενέξεις Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – Κύπρου, πέραν του ΟΗΕ, αν αυτές το ζητήσουν, άφησε ο Μόνιμος Πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσιζόφ.



«Ακόμα δεν έχουμε ακούσει τα αιτήματα των τριών χωρών, προς τη Ρωσία για την παροχή κάποιας βοήθειας, πέρα ​​από ό, τι συμβαίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ επισήμανε ότι το σύστημα S-400 που παρέλαβε η Τουρκία από τη Ρωσία, δεν απειλεί την Ελλάδα καθότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο, αλλά καθαρά αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα.

Σχολιάζοντας την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ανέφερε ότι «αυξάνει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα όσον αφορά τις βάσεις και τον αριθμό των ασκήσεων».


Παράλληλα, έκανε λόγο για μια εικόνα στα Βαλκάνια που «προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας που ξεκίνησε αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έφτασε σε αδιέξοδο, ας το παραδεχτούμε», είπε, ενώ υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.




Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν μια σταθερή βάση που δεν μπορεί να καταστραφεί από οποιοδήποτε διεθνή παράγοντα. «Τα προβλήματα που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις μας, δεν είναι σίγουρα ανυπέρβλητα και οι δύο χώρες είναι σε θέση να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες», σχολίασε ο κ. Τσιζόφ.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη διένεξη Κούρδων – Τούρκων, απάντησε ότι οι Κούρδοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε λύση σχετικά με τη Συρία. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει το νόμιμο ενδιαφέρον να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

Εξέφρασε δε τη λύπη του για το σχίσμα στην Ορθοδοξία:

«Φυσικά, αυτή η κίνηση δεν προάγει την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όντας ο ίδιος Ορθόδοξος Χριστιανός, ενοχλήθηκα από το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, αυτό πρέπει να είναι θέμα ανησυχίας για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς».


Αναλυτικά όσα είπε στο sputniknews.gr

Sputnik: Κάνατε πρόσφατα μια αναφορά για τους Κούρδους και τις ΗΠΑ. Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ; Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Βλαντίμιρ Τσιζόφ: Κατανοώ την ένταση της ελληνικής κοινής γνώμης, έχοντας κατά νου, πως οι Κούρδοι υπέστησαν προδοσία από τις ΗΠΑ, με τις οποίες ήταν σύμμαχοι επί σειρά ετών. Αυτό που είπα, είναι ότι πρόκειται για μια ατυχή εμπειρία των Κούρδων, τους οποίους, παρεμπιπτόντως η Ρωσία, είχε προειδοποιήσει εξαρχής ότι ενδέχεται να βρεθούν τελικά στην κατάσταση αυτή. Έτσι, έχοντας αυτή την εμπειρία των Κούρδων ως βάση, θα ήταν ίσως σοφό να σκεφτούμε δύο φορές για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία μόλις υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Δεν έχω δει τις λεπτομέρειες, αλλά από αυτά καταλαβαίνω, αυτή η συμφωνία αυξάνει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, όσον αφορά τις βάσεις και τον αριθμό των ασκήσεων. Το αν θα αυξηθεί, ή όχι, η ασφάλεια της χώρας, παραμένει στην αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα βρίσκεται πιο μπροστά από τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όσον αφορά την εκπλήρωση του περίφημου ποσοστού 2% (σ.σ. συνεισφοράς των αμυντικών δαπανών), πριν ακόμη γίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την Ελληνική Εκκλησία για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της «Νέας Ουκρανικής Εκκλησίας»;

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία, αναφορικά με το σχίσμα και λυπάμαι, που βλέπω πώς αναπτύχθηκαν τα πράγματα στην Οικουμενική Εκκλησία και φυσικά στην Ελληνική Εκκλησία. Καθώς γνωρίζω, ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο θέμα αυτό μέσα στην Ελληνική Εκκλησία, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Φυσικά, αυτή η κίνηση δεν προάγει την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όντας ο ίδιος Ορθόδοξος Χριστιανός, ενοχλήθηκα από το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, αυτό πρέπει να είναι θέμα ανησυχίας για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και πριν μερικές μέρες κατηγόρησε τις δυτικές χώρες γι’ αυτό. Ποια είναι η γνώμη σας;

Εναπόκειται στο γραφείο Τύπου του Ρώσου Προέδρου να κάνει σχόλια για τις ομιλίες του και τις δηλώσεις του. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε τώρα στα Βαλκάνια, είναι μια εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Κοιτάξτε τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας που ξεκίνησε αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έφτασε σε αδιέξοδο, ας το παραδεχτούμε. Εξ όσων γνωρίζω, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συζητήσει για το Κοσσυφοπέδιο και αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία, να εκφράσουμε την ανησυχία μας για αυτή την κατάσταση. Θα περιοριστώ σε αυτά, αυτή τη χρονική στιγμή.

Ο Γενς Στολτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει την απόφαση της Ουκρανίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Τι πιστεύετε;

Ο ουκρανικός λαός δεν έχει εκφράσει την άποψή του σχετικά με αυτό. Η Ουκρανία θα πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν συνέβη και, κατά την άποψή μου, οι πιθανότητες μιας θετικής ψηφοφορίας, επί του θέματος αυτού, είναι πολύ περιορισμένες. Η Ουκρανία, όπως και κάθε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσχώρησαν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ, είναι ένα κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο να επιλέξει τις συμμαχίες του. Αλλά, η Ρωσία ως κυρίαρχη χώρα, είναι, επίσης, ελεύθερη να εκφράσει τις ανησυχίες της για την επέκταση του ΝΑΤΟ, που αποτελεί μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων ασφάλειας του 21ου αιώνα, με μέσα και μηχανισμούς του 20ού αιώνα. Σας υπενθυμίζω, ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για έναν τελείως διαφορετικό σκοπό.

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την τουρκική επιχείρηση στη Συρία;

Η θέση εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Μιλώντας για τη Συρία εν γένει, συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και το Ιράν στη γραμμή «της διάσκεψης της Αστάνα» για να προωθήσουμε μια πολιτική λύση. Νομίζω, ότι όλοι συμφωνούν σήμερα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Αντικειμενικά, κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε μια πολιτική διαδικασία, πριν από μερικές ημέρες στη Γενεύη. Συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής. Υπήρξαν έντονες συζητήσεις. Φυσικά, αυτό ήταν αναμενόμενο, αλλά ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Έχουμε κατά νου έναν αριθμό παραγόντων. Πρώτον, οι Κούρδοι είναι ένα εσωτερικό μέρος της συριακής κοινωνίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και έχουν το δικαίωμα, να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε λύση σχετικά με τη Συρία. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, η Τουρκία έχει το νόμιμο ενδιαφέρον, να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της. Γνωρίζουμε, ότι αυτός ο συγκεκριμένος χώρος αποτελούσε, εδώ και δεκαετίες, μια εστία έντασης και αμοιβαίων παραβιάσεων.

Έτσι, αυτό που συνείσφερε η Ρωσία στην κατάσταση, είναι να συγκεντρώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να παράσχει μια διέξοδο από αυτή την κρίση. Η τουρκική επιχείρηση που ονομάστηκε «Πηγή Ειρήνης» έχει σταματήσει. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στο μνημόνιο του Σότσι, το οποίο είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν οι αναγνώστες σας. Το έγγραφο αυτό, προέβλεπε μια ρύθμιση, όπου οι κουρδικές δυνάμεις συνεργάζονται με τον κρατικό στρατό της Συρίας και, παράλληλα, με τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία. Ξέρετε, κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης, ως συνήθως, μπερδεύουν τους όρους. Δεν έχουμε στρατεύματα εδάφους στη Συρία. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία – δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, ούτε πυροβολικό – πραγματοποιεί κοινές περιπολίες με τον συριακό στρατό σε ορισμένες περιοχές και με τον τουρκικό στρατό σε άλλες περιοχές.

Φυσικά, όλα είναι αρκετά εύθραυστα. Στόχος μας είναι, να αποτρέψουμε την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και την αιματοχυσία.

Έχουμε ακούσει πολλά για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που παρέλαβε η Τουρκία από τη Ρωσία. Υπάρχει πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να χτυπήσουν την Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ;

Ποτέ μην εμπιστεύεστε την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ (γέλια). Θα έλεγα, επίσης, ότι το S-400 δεν είναι ένα επιθετικό όπλο. Είναι ένα καθαρά αμυντικό, αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα. Δεν μπορείτε να επιτεθείτε σε κανέναν με πυραύλους άμυνας, μόνο σε ένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο που έχει κάνει εισβολή, ή σε έναν πύραυλο. Η Ελλάδα το γνωρίζει πολύ καλά, επειδή έχει στην κατοχή της το αντι-αεροπορικό σύστημα S-300, το οποίο είναι παλαιότερη έκδοση του ίδιου συστήματος.

Πιστεύετε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τα επεισόδια έντασης, μεγάλης ή μικρής κλίμακας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή Κύπρου και Τουρκίας;

Η Ρωσία είναι, ίσως, σε θέση να παράσχει πολιτική βοήθεια ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάθε έξι μήνες «επανέρχεται στην καρδιά του θέματος», όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα, δεν έχουμε αιτήματα των τριών χωρών προς τη Ρωσία, για την παροχή κάποιας βοήθειας, πέρα ​​από ό, τι συμβαίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ξέρετε, ασχολούμαι με το Κυπριακό, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, και υπήρξαν αρκετές πρωτοβουλίες από πολλές κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων, από τη χώρα μου, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιείχαν πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά όχι στη μορφή που δοκιμάστηκε στην Ελβετία (και απέτυχε). Η ιδέα μας ήταν, να έρθουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν η Ελλάδα και η Τουρκία και οι δύο κυπριακές κοινότητες στο τραπέζι των συζητήσεων των Ηνωμένων Εθνών, για να ασχοληθούν με τις πτυχές της επίλυσης του Κυπριακού διακανονισμού. Λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψιν, ότι οι εσωτερικές πτυχές πρέπει να διαμορφωθούν από τις ίδιες τις δύο κυπριακές κοινότητες, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες του 1977 και του 1979.

Τι πιστεύετε για τις ελληνορωσικές σχέσεις και την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα;

Δεν ασχολούμαι καθημερινά με τα τρέχοντα θέματα των διμερών σχέσεων. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον φίλο μου Πρέσβη Μάσλοβ στην Αθήνα. Όμως, η ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν μια σταθερή βάση, που δεν μπορεί να καταστραφεί, ή να μειωθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια, από οποιοδήποτε διεθνή παράγοντα. Τα προβλήματα που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις μας, δεν είναι σίγουρα ανυπέρβλητα και οι δύο χώρες είναι σε θέση να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του