Δίκη Noor1!"Μοίρασε" ισόβια στους κατηγορουμένους: Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη-Κουρούβανη και Κοτσώνη η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου στην αγόρευση της.Πρότεινε απαλλαγή για τον κατηγορούμενο Φάρο.






Του Άρη Σπίνου
«Καταπέλτης» ήταν η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου στην αγόρευσή της στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της διακίνησης 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».
Η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του κατηγορούμενου εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων Αιμίλιου Κοτσώνη, και του φερόμενου ως υποναυλωτή του ναρκόπλοιου Βασίλειου Κουρούβανη, ενώ πρότεινε την καταδίκη όπως πρωτόδικα των επίσης βασικών κατηγορουμένων Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Γεώργιου Μπουρδούβαλη.
«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα» επισήμανε στη αγόρευσή της η Βλάχου.
Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε τη μετατροπή των κατηγοριών από απλή συνέργεια στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης σε αυτουργία, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι Κοτσώνης και Κουρούβανης, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 έτη κάθειρξη, να κινδυνεύουν πλέον μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.
Με ισόβια κινδυνεύουν επίσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οι πρωτόδικα καταδικασθέντες σε ισόβια Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης, για τους οποίους η εισαγγελέας προτείνει την καταδίκη τους για ένταξη και συγκρότηση σε εγκληματική οργάνωση και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
Η εισαγγελική λειτουργός αιτιολόγησε εκτενώς γιατί θεωρεί πως δεν ήταν απλοί συνεργοί, όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα, αλλά αυτουργοί οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον... κεντρικό ρόλο του εμπόρου πολυτελών οχημάτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και συνεργάτη της Capital στο Ντουμπάι, τονίζοντας:
«Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι όλοι μαζί μερίμνησαν από κοινού για τη συνεκμετάλλευση του "Noor 1" με προορισμό τα Εμιράτα για μεταφορά πετρελαίων κυρίως από το Ιράν.
»Υλοποιείται η συνεργασία των 4 για συνεκμετάλλευση, ετοιμάζονται και υπογράφουν τα έγγραφα. Kαταγράφονται και σε τηλεφωνικές συνομιλίες.
»Η μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως ο ρόλος του Κοτσώνη καταδεικνύει ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της συμφωνίας που δεν επιθυμεί να εμφανίζεται και μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται».
Στην αγόρευση επισημαίνει αλλεπάλληλες συνομιλίες του κατηγορουμένου με συγκατηγορουμένους του κατά το ταξίδι του «Noor 1» από την Ελλάδα στα Εμιράτα, αλλά και πριν το μοιραίο ταξίδι της μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου» στην Ελευσίνα.
«Παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει στην εκμετάλλευση του πλοίου, καθίσταται φανερή από το αρχικό σχήμα αλλά και μετά όταν περνά στη διαχείριση Καλαφάτη (σ.σ. τελευταίου πλοιοκτήτη του "Noor 1") και παράδοση του πλοίου στον Μπουρδούβαλη, με τον οποίο έχει συμφωνήσει να έρθει στην Ελλάδα.
»Εν γνώσει του ότι πάει στα χέρια του γνώριμου στον ίδιο Γιαννουσάκη αφού ο Κοτσώνης είναι ενήμερος για όλα και την καθυστέρηση του πλοίου στο Σουέζ μέχρι την έλευσή του στην Ελευσίνα.
»[…] Από το περιεχόμενο των συνομιλιών με σαφήνεια προκύπτει πως κεντρικό πρόσωπο αναφοράς είναι ο Αιμίλιος Κοτσώνης.
»Όλοι μαζί μερίμνησαν για την από κοινού προετοιμασία και συνεκμετάλλευση του πλοίου στον κόλπο των Εμιράτων.
»Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και, επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών.
»[…] Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη στις 21-6 που αναφέρει: "Ό,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω"».
«Ο Κοτσώνης καλεί γνωστό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας και του αναφέρει ότι έχει ένα πλοίο χιλιαράκι για το Ντουμπάι.
»Ο επιχειρηματίας ρητά δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μόνο να εξαγοράσει εταιρεία στα Εμιράτα».
Με την αναφορά αυτή η κυρία Βλάχου δεν μπαίνει στην ουσία της δεύτερης δικογραφίας, αλλά θέλει να καταδείξει τον κεντρικό ρόλο του Αιμίλιου Κοτσώνη στο πλοίο «Noor 1», όταν αυτό αναχώρησε από την Ελλάδα με προορισμό τα Εμιράτα για τη διενέργεια μεταφορών πετρελαίου.
Εισαγγελέας: Αφανής ο Κοτσώνης
Καταλήγοντας στην αγόρευσή της για τον ρόλο του Κοτσώνη, που τώρα κινδυνεύει ακόμα και με ισόβια, η εισαγγελέας Β. Βλάχου αναφέρει:
«Σε κάθε επιμέρους στάδιο αυτής της υποθέσεως, ο κατηγορούμενος μεριμνά από την αρχή για τη διακίνηση ιρανικών πετρελαίων που δεν είναι νόμιμα.
»Γνωρίζει ότι ο Γιαννουσάκης, με τον οποίο εξαρχής συνεργάζονται με το συγκεκριμένο πλοίο και συνεργάζονται για να μη χάσουν τον απόλυτο έλεγχο του πλοίου που παραλαμβάνουν μετά την εξόφληση του τιμήματος από τον Καλαφάτη και να θέσουν τον στόχο τους που αποτελούσε η διαμετακόμιση των ναρκωτικών.
»Για την εκτέλεση του σχεδίου έχει καθημερινή συνομιλία με τους συγκατηγορούμενους του Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη. Βρίσκεται στη σκιά των γεγονότων και παραμένει πάντα αφανής».
Ως προς τον ρόλο των τεσσάρων βασικών κατηγορουμένων Κοτσώνη, Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και Κουρούβανη η εισαγγελέας τονίζει, κλείνοντας την αγόρευσή της:
«Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.
»Ο πλους που διενήργησε το "Γκραντ Άιλαντ" στο Ρίο, όπου κατέπλευσε για τους ίδιους λόγους, για τη μεταφορά ναρκωτικών. Το επιβεβαίωσε ο Γιαννουσάκης στην απολογία του.
»Κυρίαρχο ρόλο όμως στη διαμετακόμιση είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν από κοινού το σχέδιο.
»Υπήρξε προσεγμένη προετοιμασία του Μπουρδούβαλη με τον Γιαννουσάκη, τον Κοτσώνη και τον Κουρούβανη. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε οργανωμένη μεταξύ τους δράση από τον Δεκέμβριο 2013, όταν για πρώτη φορά τέθηκε επιτακτικά στον Καλαφάτη να δοθεί με γυμνή ναύλωση (σ.σ. bareboat) το πλοίο στον Μπουρδούβαλη.
»Ήταν νομιμοφανής η ναύλωση από τον Μπουρδούβαλη και η υποναύλωση από τον Κουρούβανη (σ.σ. για να μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη στο Ρίο) ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι από το Ατσμάν προς την Ελευσίνα.
»Δημιούργησαν από κοινού ένα προκάλυμμα νομιμότητας τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο μπορεί να καταδικάσει τους κατηγορούμενους για βαρύτερες πράξεις και σε αυστηρότερες ποινές μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Μαρία Τρουπή, η οποία ήταν Εισαγγελέας της Έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ζητώντας την καταδίκη των κατηγορουμένων για βαρύτερες αξιόποινες πράξεις.
Η Βασιλική Βλάχου έκανε εν μέρει δεκτή την έφεση της συναδέλφου της, ενώ αντίθετα πρότεινε να μην γίνει δεκτή ως προς τον κατηγορούμενο πρώην πλοιοκτήτη του “Noor 1” Παναγιώτη Φάρο για τον οποίο πρότεινε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι δεν είχε σχέση με την οργάνωση και τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των συνολικά 12 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του