Επιτέλους ξύπνησε η "κοιμωμένη" ΡΑΕ! Τα ρεπορτάζ του edolio5 για το "κανόνι" που έρχεται 2 παρόχων ενέργειας και τα 600.000.000 ευρώ που χρωστάνε στο κράτος εδώ και 2 χρόνια! Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Energa Hellas. Ποιος τους καλύπτει;






Του Άρη Σπίνου

Είναι αργά για δάκρυα! Το edolio5 με αναλυτικά ρεπορτάζ έχει αποκαλύψει πριν 5 μέρες τα υπέρογκα χρέη που έχουν 2 ιδιώτες πάροχοι και που ξεπαιρνούν τα 600.000.000 ευρώ προς το κράτος και προμηθευτές!

Τα χρέη αυτά χαρακτηρίζονται από ανθρώπους της αγοράς «βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια του ενεργειακού οικοδομήματος της χώρας.

Αύριο Πέμπτη, η Ολομέλεια της ΡΑΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ (των τριών «φεσωμένων» φορέων και διαχειριστών δηλαδή), με στόχο το ξεκαθάρισμα των οφειλών των παρόχων προς τους τρεις Διαχειριστές. Ομολογούμε πολύ καθυστερημένα! Το πάθημα της Energa Hellas δεν έγινε μάθημα

Παράλληλα υπάρχει έντονο διάβημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΝ, για την παράνομη παρακράτηση από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών, που φαίνεται πλέον να ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια με βραδυπορία έως και ενάμιση χρόνου.


Οι συνολικές οφειλές είναι σίγουρα πάνω από 600 εκατομμύρια

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης πάντως θα συζητηθεί η τήρηση των διακανονισμών που έκαναν οι πέντε μεγάλοι προμηθευτές περιλαμβανομένης της ΔΕΗ, για χρέη έως τον Οκτώβριο του 2020.

Κατόπιν οι τρεις Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΕΕΠ) θα δώσουν πλήρη λίστα αλλά και εξηγήσεις για τα φέσια που έβαλαν οι πάροχοι από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022,όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας, ασυνεπείς ήταν τουλάχιστον 11 προμηθευτές.

«Μόνο προς εμάς, τα φέσια έχουν φτάσει τα 125 εκατομμύρια και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε κατάπτωση εγγυητικών επιστολών για να εξασφαλίσουμε και τη δική μας βιωσιμότητα» λέει στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ που προετοιμάζει την παρουσία του Διαχειριστή Διανομής στη σύσκεψη.


Αμέσως μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης, η ΡΑΕ θα καλέσει τις εταιρίες που χρωστούν παλαιά ή νέα (μετά τους διακανονισμούς) χρέη ώστε να διαμορφώσει άποψη και να προστατεύσει την αγορά.


«Το λουκέτο σε μικρούς, μη καθετοποιημένους παρόχους είναι αναπόφευκτο, αλλά τι θα γίνει με τα χρέη τους;» αναρωτιέται το στέλεχος της ΡΑΕ μιλώντας στο edolio5.



Στη ΡΑΕ θα τεθεί επίσης και το ζήτημα της παρακράτησης από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οφειλές προς τους Δήμους ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια με καθυστέρηση 18 και 20 μηνών.

Συζητήσεις με την ΚΕΔΕ είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας και διαπίστωσε πως οι Δήμαρχοι είναι «στα κάγκελα» ζητώντας υποχρεωτική εξόφληση μέσα σε 2 μήνες αφού η παρακράτηση είναι παράνομη.



Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι προχώρησαν σε διακανονισμούς των υποχρεώσεων τους, με την κατάθεση του 50% των οφειλών σε εγγυητικές επιστολές και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε διάστημα αποπληρωμής 8 – 10 μηνών. Αυτές οι εγγυητικές φαίνεται πως θα αρχίσουν σιγά σιγά να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του