ΚΙ ΟΜΩΣ! Η Ακρόπολη έχει παραχωρηθεί (για φωτογραφήσεις) κι άλλες φορές...









Το θέμα που προκλήθηκε από το αίτημα του οίκου μόδας GUCCI να παρουσιάσει μια από τις collection του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, γίνεται αφορμή για να μαθευτεί ότι και άλλες φορές στη σύγχρονη ιστορία μεταμορφώθηκε σε στούντιο φωτογράφησης για εμπορικούς και καλλιτεχνικού σκοπούς, από τα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο και καταλήγει στην δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το 2008.
- Εν μέσω του πολέμου στη Μικρά Ασία το 1921, πριν ακόμη επέλθει η ήττα του 1922, μια από τις εμβληματικότερες χορεύτριες του σύγχρονου χορού, η Αμερικανίδα Ισιδόρα Ντάνκαν που λάτρευε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και εμπνεύστηκε για το χορό από την Αρχαία Ελλάδα φωτογραφιζόταν μαζί με την αδερφή της Τερέζα στο βράχο της Ακρόπολης.







1921 - Στέιχεν. Ισαδόρα και Τερέζα Ντούνκαν.Φωτογράφηση στον Παρθενώνα
Πηγή φωτογραφιών falseart.com

-Λίγα χρόνια αργότερα μια τολμηρή φωτογράφηση από μια Ελληνίδα φωτογράφο, προκαλούσε την μικρή κοινωνία της Αθήνας. H Nelly ή αλλιώς Έλλη Σουγιουτζόγλου Σεραΐδη από το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, φωτογράφησε την μπαλαρίνα Mona Paeva γυμνή στην Ακρόπολη για το γαλλικό περιοδικό Illustration de Paris. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις λίγο αργότερα το Υπουργείο Πολιτισμού της αναθέτει να φωτογραφίσει την Ελλάδα για τη δημιουργία των τουριστικών αφισών της χώρας.Παράλληλα η Nelly’s ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο και φωτογραφίζει εκείνα τα θέματα που ίδια ξεχωρίζει.






1929 - Nelly. Φωτογράφηση της Mona Paeva/Πηγή φωτογραφιών Pinterest


-Λίγο μετά τον εμφύλιο, ο Γαλλοιταλός φωτογράφος και φωτορεπόρερ βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με μια ομάδα πανέμορφων γυναικών. Τα μοντέλα του οίκου Dior πόζαραν φορώντας τη νέα συλλογή του Οίκου στο βράχο της Ακρόπολης και με φόντο - ακόμη και εντός του - τον Παρθενώνα. Στο εξωτερικό, η συλλογή αυτή του διάσημου γαλλικού οίκου θεωρήθηκε πρωτοποριακή, ενώ ο Παρθενώνας έμπαινε και πάλι στο κάδρο με τους πιο εκλεπτυσμένους προορισμούς.
1951 - Επίδειξη μόδας Christian Dior/Πηγή φωτογραφίας GreekReporter

-Μετά τη συναυλία της στο ΟΑΚΑ το 2008, η Jennifer Lopez φόρεσε τα πιο "greek style" ρούχα της και φωτογραφήθηκε ακουμπισμένη στους κίονες του Παρθενώνα. Μια φωτογράφηση που το 2008 είχε προκαλέσει την έντονη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της εποχής από την εφημερίδα "Το Έθνος", η τότε βουλευτής Μαρία Δαμανάκη έκανε ερώτηση στη βουλή προς τον Μιχάλη Λιάπη, τότε υπουργό πολιτισμού.
Από την απάντηση του κ. Λιάπη πως αναφορικά με τη φωτογράφηση, δεν απαιτείτο η γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Αρκούσαν εννιακόσια ογδόντα τέσσερα ευρώ και είκοσι λεπτά (984,20€) και μια άδεια από Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η κ. Δαμανάκη επιμένει πως το θέμα δεν είναι αυτό, αν δηλαδή οι νόμοι προβλέπουν κάτι τέτοιο, αλλά η ουσία: Επρεπε το μνημείο της UNESCO να δοθεί για εμπορικούς σκοπούς; Και απευθύνει νέα ερώτηση, λέγοντας:
«Αντιλαμβάνεται ο κ. υπουργός την ανάγκη να καθορισθούν σαφέστεροι όροι και προϋποθέσεις για την παραχώρηση αδειών φωτογράφησης ή άλλης οπτικής αξιοποίησης για εμπορικούς σκοπούς σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους; Προτίθεται να προχωρήσει στη διατύπωση προϋποθέσεων που θα εγγυώνται τη διαφύλαξη του αυτονόητου επιπέδου στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαία πολιτική που να δεσμεύει όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων;».

2008 - Φωτογράφηση Jennifel Lopez/Πηγη ethnos.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου