Οικονομικός Αρμαγεδδών στην Τουρκία: Διολισθαίνει η λίρα, παραιτείται ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας – Ολοταχώς σε πρόγραμμα του ΔΝΤ
Σε καθοδικό σπιράλ έχει εγκλωβιστεί η παραπαίουσα τουρκική οικονομία, με την λίρα να συνεχίζει να διολισθαίνει επικίνδυνα και να αποτιμάται 1 δολάριο προς 6,75 τουρκικές λίρες….
Μια από τις πολλές παρενέργειες που έχουν προκληθεί είναι η στάση πληρωμών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Türk Telekom η οποία κατέρρευσε, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια σε δολάρια που είχε λάβει από τις τουρκικές τράπεζες.
Πλέον, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών περνά στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες είχαν χορηγήσει ποσό ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.
Επισημαίνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Με δεδομένο ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει άνω του 40% έναντι του δολαρίου το 2018, ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η «βόμβα» για κάποια μεγάλη τουρκική εταιρεία.
Η Türk Telekom, εκτός από την Τουρκία, δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Το τουρκικό νόμισμα συνεχώς διολισθαίνει έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κόντρα στις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι αποτελεί θέμα… 1-2 μηνών να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Η τουρκική οικονομία και η λίρα βάλλονται βίαια από κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ η J P Morgan αναφέρει ότι έως το Καλοκαίρι 2019 η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 179 δισεκ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέει το bankingnews.gr.
Σαν να μην έφθασαν όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι λίγα τα στελέχη της που πιέζονται προς παραίτηση.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Erkan Kilimci, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά από δημοσίευμα του «Reuters» για την επικείμενη παραίτηση του Kilimci, η «βουτιά» της λίρας διευρύνθηκε σε πάνω από τα 6,80 ανά δολάριο.
Σε συνέχεια των απανωτών χτυπημάτων από τους οίκους αξιολόγησης, η Fitch (περισσότερα εδώ), η Fitch ανέφερε στις 30/8 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.
Το αδιέξοδο μοιάζει δεδομένο για τον Ερντογάν, ο οποίος συχνά μοιάζει σαν ψάρι που χτυπιέται αδίκως, καθώς είναι για τα καλά πιασμένο στα δίχτυα. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν, μέσα στους επόμενους μήνες, εκατομμύρια επιχειρήσεις και πολίτες που δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και θα τα οδηγήσουν στο «κόκκινο», παρασύροντας τις τράπεζες στον… χορό του Ζαλόγγου, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Και αν ο Ερντογάν δεν εφεύρει ένα ακόμη πόλεμο για να επικαλεστεί τον πατριωτισμό των Τούρκων και να τους ζητήσει να σωπάσουν, τότε τα πράγματα θα είναι όντως πολύ δύσκολα.
Έτσι, ολοένα περισσότεροι συμφωνούν ότι ο δρόμος της Αργεντινής μοιάζει μονόδρομος για την Τουρκία, έστω κι αν ο «σουλτάνος» προσπαθήσει να πείσει τον λαό του και εμάς ότι κάνει κάτι διαφορετικό. Η προσφυγή στη συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται πως έχει γίνει ήδη αποδεκτή από την Άγκυρα, η οποία απλώς προσπαθεί να τη «σερβίρει» ως εθνικά υπερήφανη στάση, καθώς πιθανότατα δεν θα συνοδεύεται από τη φυσική παρουσία του διεθνούς οργανισμού -όπου κουμάντο κάνουν ουσιαστικά οι Αμερικανοί.
Άλλωστε, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών κάνουν ολοένα πιο συχνά και δημοσίως λόγο για αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα προχωρήσουν οπωσδήποτε…
Τι θέλουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί
Ακόμη και οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, με τους οποίους ο Ερντογάν αναπτύσσει εσχάτως (και εξ ανάγκης) ένα έντονο φλερτ, αυτό του συστήνουν, πότε ανοιχτά και πότε κατ’ ιδίαν: Δέξου τις χειροπέδες του ΔΝΤ και τότε και εμείς θα σπεύσουμε να σε βοηθήσουμε να σταθείς στα πόδια σου. Με αντάλλαγμα, μια νέα εταιρική σχέση η οποία προφανώς και θα εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της Ευρώπης. Κατ’ αντιστοιχία με αυτή που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τον Πούτιν αναφέρει το liberal.
Και οι Αμερικανοί, τι θα κάνουν αλήθεια απέναντι σε όλα αυτά; Είναι γεγονός ότι θα το σκεφτούν πολύ προτού αφήσουν την Τουρκία να πέσει ολόκληρη στα χέρια του «τσάρου». Θα κάνουν, όμως, ό,τι μπορούν για να ταπεινώσουν τον «σουλτάνο» ή να τον οδηγήσουν στην πολιτική… εξορία. Εφόσον τα καταφέρουν και η Τουρκία μπει πάλι στον δρόμο του πιστού και μετριόφρονα συμμάχου, που δεν θα διεκδικεί περισσότερα από όσα του ανήκουν, τότε μπορεί και να σπεύσουν να την σώσουν.
Σχόλια