Μία ανάσα πριν την καταστροφή: Στα «σκουπίδια» η τουρκική οικονομία – Moody’s και S&P υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας – Ερχεται πείνα
Την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα υποβάθμισε η Standard & Poor’s.O οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+», από «BB-» προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε «BB-», από «ΒΒ». To outlook των αξιολογήσεων παραμένει «σταθερό».Η αιτιολόγηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου σε «σκουπίδια» αναφέρεται στην ακραία μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, ενώ προβλέπει ύφεση για το επόμενος έτος.
Την ίδια ώρα ο οίκος Moody’s υποβαθμίζει τη χώρα σε «Ba3», από «Ba2», με αρνητικό το outlook.
Βασικός καταλύτης για την υποβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της Τουρκίας και την επακόλουθη μείωση της ορατότητας για τη χάραξη πολιτικής της Τουρκίας. Τη θεσμική αποδυνάμωση επιτείνουν οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και η απουσία ενός ξεκάθαρου και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ο οίκος εκτιμά πως οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη ισοτιμία, που συνδέονται με τους υψηλούς και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ ο κίνδυνος μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται.
Πιθανή νέα υποβάθμιση
Σε ό,τι αφορά την αρνητική προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να επιτύχουν μια «ομαλή προσγείωση” της οικονομίας υποχωρεί εν μέσω αποδυναμωμένων θεσμών και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Επομένως, όπως επισημαίνει η Moody’s, ο κίνδυνος συνεχιζόμενων χρηματοοικονομικών εντάσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.
Oλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι ΗΠΑ σκέπτονται να αναβαθμίσουν την Κύπρο. Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.
«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.
Νωρίτερα χθες, με οργή αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στην νέα απόρριψη αποφυλάκισης του αμερικανού πάστορα Αντριου ΜΠράνσον από τουρκικό δικαστήριο. «Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε σε καθαρά απειλητικό τόνο ο αμερικανός πρόεδρος.
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση κατά την οποία θα καθοριστεί το μέλλον της Τουρκίας και ο Ν. Τραμπ είναι έτοιμος να γονατίσει την Άγκυρα…
Την οργή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε η αρνητική απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για την απελευθέρωση του πάστορα, Αντριου Μπράνσον.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .
Σχόλια