Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ! ΑΠΟ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ…
Η απόφαση της Ουκρανίας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο εγείρει ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από αντάρτες, προειδοποίησε το Κρεμλίνο.
Ο στρατιωτικός νόμος «μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή που έχει πληγεί από την σύρραξη, συγκεκριμένα στα νοτιοανατολικά», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass , αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ όπου εδρεύουν οι ρωσόφιλοι μαχητές.
Το Κίεβο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγγέλλουν πως η Ρωσία εξοπλίζει και στηρίζει τους αντάρτες, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε πως δεν προεξοφλεί την τοποθέτηση του κ. Πούτιν η οποία αναμένεται να γίνει δημόσια τις επόμενες ημέρες, πιθανώς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 που θα φιλοξενηθεί στην Αργεντινή στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το βράδυ της Δευτέρας η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για κήρυξη στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες σε περιοχές που συνορεύουν με την Ρωσία, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη. Το στράτευμα έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.
Κρίση στην θάλασσα
Η κίνηση του Κιέβου ήλθε μία ημέρα αφότου η Μόσχα αιχμαλώτισε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Θάλασσα Αζόφ, ανοιχτά της Χερσονήσου της Κριμαίας, αναζωπυρώνοντας απότομα την ένταση στην περιοχή. Οι ναύτες παραμένουν κρατούμενοι, ενώ δρομολογείται δίωξη σε βάρος τους.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατά της. Την Τρίτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB δημοσιοποίησε βίντεο όπου τρεις ουκρανοί ναύτες εικονίζονται να παραδέχονται την παραβίαση. Δεν είναι σαφές εάν μιλούσαν υπό καθεστώς φόβου.
Η Δύση έχει εν πολλοίς λάβει το μέρος της Ουκρανίας.
Την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε το Κρεμλίνο για απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για συστηματική πολιτική κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας.
Το NATO έχει ζητήσει, δια στόματος του γενικού γραμματέα του, την άμεση απελευθέρωση των ουκρανικών πλοίων και πληρωμάτων.
Σχόλια