ΕΚΤΑΚΤΟ – ΣΚΑΕΙ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠ! «Ή ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ Ή ΜΕ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥΣ!»
Σκάει «βόμβα» για την Τουρκία – Τελεσίγραφο από ΗΠΑ: «Ή με την Δύση, ή με την Ρωσία»! – «Με τους S-400 λέτε αντίο στην Συμμαχία»
Κανονική ανάκριση θα δεχθεί ο Τούρκος ηγέτης σήμερα στους G20 από την αμερικανική ηγεσία για τις κινήσεις του και τις αποφάσεις του σε σχέση με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα.
Σήμερα διεξάγεται η συνάντηση των ηγετών του γνωστού κλαμπ των (G20) στο οποίο συμμετέχει και η Τουρκία με τον πρόεδρο της Ρ.Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τύπου θα ερωτηθεί από τον Τραμπ, ίσως για τελευταία φορά, για την επικύρωση ή όχι της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.
Η απάντηση που θα δώσει θα κρίνει το τελικό έναυσμα για έναν πιθανότατο «Αρμαγεδδώνα» κυρώσεων στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ, όχι μόνο στην προμήθεια των αεροσκαφών F-35 και στην «εκπαραθύρωση» της Τουρκίας από το κατασκευαστικό μέρος του προγράμματος.
Αλλά θα σημάνει και ένα πιθανό μαζικό εμπάργκο σε ένα σωρό αμυντικά συστήματα, ανταλλακτικά, τεχνική βοήθεια για το υπάρχον τουρκικό στρατιωτικό υλικό αμερικανικής κατασκευής, το οποίο θα υποβαθμίσει καταλυτικά τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
«Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ή να παραμείνει εταίρος στο πιο σημαντικό αμερικανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά τα αεροσκάφη F-35», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ινχόουφ.
«Για να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, δεν πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400», ανέφερε ο γερουσιαστής, σχολιάζοντας έκθεση του Πενταγώνου, η οποία προειδοποιεί ότι «οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας ως εταίρου, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S-400».
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, όμως οφείλει να συμπεριφέρεται σαν τέτοιος. Η ουσία είναι ότι η Τουρκία οφείλει να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και ΗΠΑ. Αν διενεργήσει την προμήθεια των πυραύλων S-400, θα υπάρξουν επιπτώσεις», ανέφερε έτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Το παρασκήνιο όμως πίσω από αυτήν την ιστορία είναι μεγάλο, ισχυρό και εμπεριέχει μέσα το Ισραήλ και τον Νετανιάχου.
Σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι ακόμα και πολεμικό επεισόδιο στην Α. Μεσόγειο προεξοφλούσε και συνεχίζει να προεξοφλεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου, καθώς ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις κινήσεις των Τούρκων.
Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες είχαν προβεί πρόσφατα σε σημαντικές αποκαλύψεις αναφορικά με το τι είχε δηλώσει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προς τους ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδος σε συνάντηση τους.
«Υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν με αποκαλεί Χίτλερ κάθε δύο εβδομάδες – δεν βλέπω το φως στο τέλος της σήραγγας [σχετικά με το μέλλον της Τουρκίας]», φέρεται να είχε δηλώσει ο Νετανιάχου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το τελ Αβίβ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την απόκτηση από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35, ειδικά μαζί με το υπερσύγχρονο βαλλιστικό ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λόγω τής απειλής του Ερντογάν στην χώρα με νεο-οθωμανικά όνειρα.
Το πρόβλημα της μη παράδοσης των F-35, το οποίο εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές ότι πιθανόν έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά ξεκάθαρα τον τομέα ασφάλειας και κρίσιμων πληροφοριών του αεροσκάφους και στην μεγάλη πιθανότητα διαρροής τους σε Ρώσους.
Για παράδειγμα η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) και η αμερικανική πολεμική αεροπορία υπέγραψαν πριν μερικούς μήνες συμφωνία σχετικά με την υποστήριξη των μαχητικών 5ης γενιάς F-35I Adir.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται ζητήματα τεχνικής συντήρησης, λογιστικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, ασφάλειας και πληροφοριών.
Το γεγονός αυτό μας αποκαλύπτει τις τεράστιες απαιτήσεις του προγράμματος, ενώ προκαλεί ερωτηματικά για το αν ποτέ θα επιτευχθεί κάτι παρόμοιο μεταξύ ΗΠΑ και καθεστώτος Ερντογάν, που ζητά και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Αμερικανούς.
Η αμερικανο-ισραηλινή συμφωνία υπογράφτηκε τον Αύγουστο και αναφέρεται σε ειδικά θέματα εκπαίδευσης, προετοιμασίας των πιλότων καθώς και σε ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις εξελιγμένες τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει το νέο μαχητικό σε αγώνα αέρος αέρος και αέρος εδάφους.
Μιλάμε για ένα σύνολο δραστηριοτήτων, τακτικών και πολλών άλλων που «συνοδεύουν” το αεροσκάφος αυτό στο πεδίο της εναέριας μάχης και αποτελείται από κρίσιμες πληροφορίες ζωτικής σημασίας, οι οποίες δεν πρέπει επουδενί να πέσουν στα χέρια ανταγωνιστών.
Αυτό ακριβώς φαντάζονται αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, και τρέμουν στην πιθανότητα τα μισά από αυτά να «πέσουν» στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι θα καταγράψουν αδυναμίες, ίχνος, συστήματα, στοχοποιώντας αποτελεσματικά ένα αεροσκάφος που θα πετά με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 30 χρόνια.
Το πιο σημαντικό που φοβούνται οι ΗΠΑ, είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης σε περίπτωση απόκτησης αυτών των αεροσκαφών, ενδεχομένως να «μοσχοπουλήσει» τα μυστικά τους στην Μόσχα, έναντι ισχυρότατου οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο δεν θα αρέσει καθόλου στο Λευκό Οίκο.
Οι Τούρκοι σήμερα, είναι στην ίδια μοίρα που είχαν οι Αμερικανοί τους Βρετανούς διπλούς πράκτορες την παλαιά εποχή του ψυχρού πολέμου.
Έτσι τους αντιμετωπίζουν στο ΝΑΤΟ και όχι μόνο σε ότι αφορά το μαχητικό F-35, μιλάμε για συνολική τουρκική στρατιωτική αναξιοπιστία.
Σχόλια