ΗΠΑ προς Τουρκία: «Συμμορφωθείτε» – «Ξεχάστε τον TurkStream» – Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας






Θα λάβουν την μορφή «χιονοστιβάδας” οι κυρώσεις των εξαγριωμένων Αμερικανών αξιωματούχων προς την Τουρκία, όχι μόνο για την επικείμενη αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, άλλα και για άλλα πιο σοβαρά θέματα που «χωρίζουν» τις δύο χώρες, όπως ο αγωγός Turk Stream που ήδη φέρεται να περατώθηκε το χερσαίο κομμάτι του.



Οι ΗΠΑ «χτύπησαν» την Άγκυρα χθες με λεκτική προειδοποίηση για τρεις λόγους:

α. το περιβάλλον του Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει ως «νορμάλ» τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

β. Διότι περατώνεται οσονούπω το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, ενώ Τούρκοι και Ρώσοι αναμένουν την διέλευση του είτε σε ελληνικό, είτε σε βουλγαρικό έδαφος, κάτι που οι ΗΠΑ …λογικά δε θα το επιτρέψουν σε καμία των περιπτώσεων.

ADVERTISING

inRead invented by Teads

γ. Ο Ερντογάν έχει συνάψει ουσιαστικά στρατιωτική συμφωνία με την Ρωσία και το Ιράν (Συρία), ενώ ασκεί μέσω του καθεστώτος του αντισημιτική πολιτική όσον αφορά την Ιερουσαλήμ εμφανίζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Παλαιστινίων και όλων των μουσουλμάνων, ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει.




Η θέση της Ουάσινγκτον για τα ενεργειακά θέματα δόθηκε αρχικά στην Ουγγαρία από τον Αμερικανό υπουργό ενέργειας Rick Perry, ο οποίος προέτρεψε την χώρα και τους «γείτονές της” να αποφύγουν οποιαδήποτε συμμετοχή και συνεργασία με τη Ρωσία.

Στην ουσία το μήνυμα πάει κυρίως προς την Άγκυρα, που δείχνει πλέον να απομακρύνεται από την Δύση.

«Η Μόσχα», όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, καθώς προωθεί σχέδια που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Turk Stream στην Τουρκία, οι οποίοι αποτελούν τα μέσα για να ασκηθούν πιέσεις και να ελεγχθούν πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις».

Η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τον Rick Perry, των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης για την πληρέστερη ενεργειακή ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητα της Ουάσιγκτον, ώστε να μην επαναληφθούν τα δυσάρεστα περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος.


«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό Nord Stream II και τον αγωγό Turk Stream για να εδραιώσει την παρουσία της και να έχει λόγο στη ασφάλεια και τη σταθερότητα της Κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης»,ανέφερε με έμφαση ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αυτή η ρητορική όμως έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σζιτζάρτο, ο οποίος αναφερόμενος στον αγωγό Turk Stream, σημείωσε ότι «το έργο αυτό θα συμβάλει στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας του μέσω μιας διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός κατά μήκος των Βαλκανίων”.

Η Ουγγαρία συνεργάζεται με τη Ρωσία επίσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτές είναι θέσεις που δεν συμφωνούν όμως με τα αμερικανικά σχέδια για την ΝΑ Ευρώπη διότι με την ολοκλήρωση ορισμένων έργων, όπως η μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία ή τα έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα πρέπει να ξεκινήσει να ρέει άφθονο προς την Ευρώπη παράλληλα με την αγωγό East Med από το Ισραήλ., αλλιώς υπάρχει σοβαρό θέμα για την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, οι ΗΠΑ έχουν τις δυνατότητες να διαμορφώσουν μια διαφορετική προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας μια πολιτική εναλλακτικών πηγών προμήθειας από εκείνες της Ρωσίας, και για αυτό θα πράξουν τα πάντα, σύμφωνα και με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΒΝΑ.

Όμως ο Ερντογάν έχει άλλη άποψη που τον φέρνει σε μετωπική αντιπαράθεση με τον Τραμπ, οι προεκτάσεις της οποίας θα είναι τεράστιες όπως και τα συμφέροντα που διακυβέυονται .

«Ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε το τουρκικό προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωση χθες Τετάρτη.

Η συγκεκριμένη δήλωση υλοποιήθηκε λίγα 24ωρα πριν από την τελετή που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του Turkish Stream.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 19 Νοεμβρίου παρουσία τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Για να σηματοδοτήσουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπεράκτιου τμήματος του Turkish Stream, η τελετή με τη συμμετοχή των Προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη”, καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου.

Μια επίσκεψη όμως που έχει προκαλέσει ήδη οργή στις ΗΠΑ , ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξει πολύ σύντομα τον «ασκό των πιέσεων» προς το τουρκικό καθεστώς.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Σχέδιο «κόλασης» στα Βαλκάνια από τους Αλβανούς: «Νις-Πρέσεβο μας ανήκουν ιστορικά – Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο» – Επιδιώκουν διαμελισμό της Σερβίας), είχαμε αναφέρει ότι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν εδώ και χρόνια (παράλληλα με την δημιουργία κουρδικού κράτους), την αποκαλούμενη Μεγάλη Αλβανία, που «ταιριάζει γάντι» στα σχέδια εξοβελισμού της Ρωσίας από την περιοχή, λόγω της τοποθέτησης του Ισραηλινού αγωγού EAST MED.

Αυτό είναι το κύριο σχέδιο της Ουάσιγκτον και για αυτό θα έχουμε «εδαφικές διορθώσεις» στην περιοχή των Βαλκανίων.

Κύριος σκοπός όπως εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές είναι η διαμόρφωση των εδαφικών συνόρων σύμφωνα με τα δυτικά συμφέροντα.

Ότι θα λάβει χώρα όμως, θα γίνει τα επόμενα 5 χρόνια, διαμορφώνοντας μια κατάσταση άκρως ελεγχόμενη, για περάσει στην συνέχεια ο αγωγός EAST MED, αλλά και άλλοι αγωγοί προς την Ευρώπη εξοβελίζοντας τους ρωσικούς.

Η Ρωσία όμως βλέποντας αυτές τις καταστάσεις θα επέμβει παντοιοτρόπως σε μια προνομιακή για αυτήν περιοχή, μη επιτρέποντας σε Αλβανούς και Αμερικανούς να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους.

Εκεί τότε θα έχουμε μια μεγάλη σύγκρουση, η οποία θα επεκταθεί ταχύτατα λόγω παλαιών εθνοτικών ζητημάτων από όλες τις χώρες της περιοχής, με τρομερές συνέπειες.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του