Οι Αιγύπτιοι θα «πνίξουν» οικονομικά τον Ερντογάν: Ετοιμάζουν μποϊκοτάζ σε τουρκικά προϊόντα – Θα «σύρουν» τον «σουλτάνο» & στα διεθνή δικαστήρια
Μεγάλη κόντρα υπάρχει μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας με αφορμή τον θάνατο εντός του δικαστηρίου του πρώην Αιγύπτιου προέδρου και επικεφαλής της οργάνωσης των αδελφών μουσουλμάνων Μ.Μόρσι, αλλά και την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Λιβύη στην οποία αποβιβάστηκαν Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι καθοδηγούν τους τζιχαντιστές στην Τρίπολη.
Η Τουρκία ξεκίνησε μέσω του Ερντογάν εκστρατεία παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας κατηγορώντας τον πρόεδρο Αλ Σίσι ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Μόρσι, ενώ τουρκικά αεροσκάφη προσεγγίζουν τις λιβυκές ακτές ξεφορτώνοντας τόνους πολεμοφόδια.
Η στάση αυτή έχει εξοργίσει εκατομμύρια Αιγυπτίους, οι οποίοι βλέπουν ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τους από τον Τούρκο ισλαμιστή πρόεδρο.
Για τον λόγο αυτό, το Ελεύθερο Αιγυπτιακό Κόμμα ζήτησε μποϊκοτάζ όλων των τουρκικών προϊόντων σε μια εκστρατεία που ονομάζεται «Defend Your Country.» Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, η εκστρατεία ανταποκρίνεται στην όλο και αυξανόμενη τουρκική εχθρότητα προς την Αίγυπτο.
Σε ομιλία ενώπιον των οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις αιγυπτιακές αρχές για τη δολοφονία του πρώην προέδρου Μωχάμεμτ Μόρσι .
Ο θάνατος του Μόρσι προκάλεσε έκρηξη, η οποία τίναξε στην κυριολεξία στον αέρα τις σχέσεις του τουρκικού καθεστώτος με την Αίγυπτο. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών μάλιστα γυρίζει πίσω στα γεγονότα του 2013, όταν ο Μόρσι απομακρύνθηκε από την εξουσία μετά από μαζικές διαμαρτυρίες των Αιγυπτίων και τις μαζικές δολοφονίες ορθοδόξων Κοπτών στην χώρα.
Από τότε η Άγκυρα παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Αιγύπτου, ενώ φιλοξενεί μέλη και ηγέτες της αιγυπτιακής μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, σημειώνοντας σε ανακοίνωση του στις 20 Ιουνίου: «Οι δηλώσεις του Ερντογάν για το θάνατο του Μόρσι είναι ενοχλητικές και προκλητικές. Είναι ψέματα για να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι ο Μόρσι πέθανε από φυσικά αίτια. Οι δηλώσεις του Ερντογάν αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν πολιτική οργή στην Αίγυπτο, με μέλη του κοινοβουλίου να αποκαλούν «πολύ ήπια τα σχόλια σε εκείνους που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της Αιγύπτου». Σε δηλώσεις του Τύπου, οι βουλευτές κατηγόρησαν επίσης τον Ερντογάν για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων που εργάζονται κατά της Αιγύπτου.
Όταν ρωτήθηκε για το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων, ο πρόεδρος του Ελεύθερου Αιγυπτιακού Κόμματος Essam Khalil, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor ότι, «το κόμμα του ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία ανταποκρινόμενη στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου για την Αίγυπτο. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν δέχεται ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές του υποθέσεις ή παρατηρήσεις που αυτές υποκρύπτουν παρέμβαση ».
Ο Χαλίλ δήλωσε ότι το κόμμα θα διανείμει φυλλάδια με αιγυπτιακές εναλλακτικές λύσεις στα τουρκικά προϊόντα για να υποστηρίξει την τοπική παραγωγή. Διευκρίνισε ότι η εκστρατεία είναι «όχι εναντίον του τουρκικού λαού, αλλά στοχεύει στον Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ακραίους Αιγυπτίους », ενώ πρόσθεσε, «αυτό που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον Ερντογάν, είναι ότι το μέτρο στοχεύει την οικονομία του, ειδικά αφού όλες οι παγκόσμιες συγκρούσεις είναι πλέον στην βάση τους οικονομικές».
Σημείωσε δε ο ίδιος ότι το κόμμα του εργάζεται για την προετοιμασία ενός φακέλου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία κάτω από την εξουσία του Ερντογάν, για να δείξει στον κόσμο τι κάνει για τον λαό του.
Η Αιγύπτια υπήκοος Rania Saad είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor ότι «η στήριξη της Τουρκίας προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι μυστικό. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο με συνεχείς επιθέσεις στην Αίγυπτο. Νομίζω ότι η υποστήριξη του μποϊκοτάζ θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στην τουρκική ηγεσία, ώστε να καταλάβει ότι η πολιτική της έναντι της Αιγύπτου απορρίπτεται».
Ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Tarek Fahmi, δήλωσε στο Al-Monitor ότι «Το πολιτικό ζήτημα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν είναι καινούργιο και ότι ο Τούρκος πρόεδρος υιοθετούσε πάντα ισχυρό λόγο εναντίον της Αιγύπτου. Πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό. Το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων δεν θα ήταν αρκετά αποτελεσματικό. «
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την κόντρα δια αντιπροσώπων στην Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, τότε θα κατανοήσουμε ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες βαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Σχόλια