Eλλάδα & Αίγυπτος προειδοποιούν την Τουρκία: «Σταματήστε τις προκλήσεις» – Ο εχθρός είναι κοινός
Κοινό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.
«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που αψηφούν το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι κατά τούτο απολύτως καταδικαστέες» τόνισε ο κ. Δένδιας κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε της κατ΄ ιδίαν συνάντησής του στην Αθήνα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και των διευρυμένων συνομιλιών. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία.
Από το ίδιο βήμα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε πως «μιλήσαμε για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι άλλες ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας ότι «όλες οι συζητήσεις που κάναμε είχαν σχέση για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή».
Επίσης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης «για την υπεύθυνη και σαφή στάση που έχει τηρήσει η χώρα του σε αυτό το ζήτημα» και επισήμανε: «Ζούμε σε μια πολύ ασταθή περιοχή και η συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας από την Τουρκία επιτείνει τις προκλήσεις στην περιοχή μας».
Διαμήνυσε ακόμα πως η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ όλων των ομονοούντων κρατών της περιοχής, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο επισκέφτηκε πρόσφατα το Ισραήλ και την Κύπρο, ενώ έχει ήδη συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του μία φορά και σκοπεύει να τον συναντήσει εκ νέου το προσεχές διάστημα.
Ακόμα όπως έκανε γνωστό, ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Λευκωσία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και ότι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας.
Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε επίσης το μήνυμα πως «δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο». Προσέθεσε πως αυτό ήταν μεταξύ των ισχυρών μηνυμάτων που εξέπεμψε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο.
Εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τη χαρακτήρισε ιδιαιτέρως εποικοδομητική και χρήσιμη και επισήμανε πως πάντα η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνδέονται με παραδοσιακούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Σημείωσε πως με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα διμερούς, τριμερούς, περιφερειακού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποτυπώνοντας αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως αποδίδουν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών, που αποτελεί και βάση για το μέλλον. «Και οι δύο πλευρές δίνουμε έμφαση στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, επιδιώκουμε τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων γι΄ αυτό» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον «σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο» που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό, τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι δύο υπουργοί, όπως προσέθεσε, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις εκφάνσεις από όπου κι αν προέρχεται.
Απευθυνόμενος στον κ. Σούκρι, ο κ. Δένδιας είπε πως προσβλέπει στη συνέχιση της εποικοδομητικής τους συνεργασίας προς όφελος των λαών και των χωρών μας.
Σχόλια