«Καμπανάκι» από Ρώσους στρατιωτικούς: Φοβούνται διαρροή πληροφοριών για τους τουρκικούς S-400 – «Ύποπτη “ησυχία” από Τραμπ»
Μεγάλο κομφούζιο έχει προκληθεί από την μεταφορά των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία , ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει φόβος από την ρωσική πλευρά, καθώς φοβούνται διαρροή της τεχνολογίας του οπλικού συστήματος.Το τέλος της εβδομάδας ήταν γεμάτο περιπέτειες. Για παράδειγμα, όλοι μάθαμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει τελικά η παράδοση των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 στην Τουρκία. Πρώτον, οι σχετικές ειδήσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν λέγοντας ότι οι πύραυλοι αυτοί θα παραδοθούν σύντομα στην Τουρκία.
Από τη ρωσική πλευρά, ο επικεφαλής της Rostec, Σεργκέι Χεμέζοφ, μίλησε για την επικείμενη ολοκλήρωση της παράδοσης.
ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΗΡΕΜΊΑ» ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ S-400
«Λοιπόν, πρόκειται για την συμφωνία του αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση στην οποία υποβλήθηκε η Τουρκία λόγω αυτών των συστημάτων αεράμυνας. Υποσχέθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της. Φαίνεται όμως δεν θα γίνει τίποτα, αλλά τώρα η χώρα έχει χάσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια εξαιτίας αυτής της πολιτικής, ενώ η Τουρκία θα χάσει και την πρόσβαση σε ένα από τα πιο προηγμένα μοντέρνα αεροσκάφη.
Αυτό όμως είχε θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική φήμη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έκανε μια συμφωνία με τους Ρώσους παρά τις τεράστιες πιέσεις.
Πριν λίγο καιρό όμως οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον συζητήθηκαν με διαφορετικό πρίσμα. Αυτό συνέβη μετά τη σύνοδο κορυφής των χωρών G-20, στην οποία ο Τραμπ συνομίλησε με τον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξαφνικά ενημερώνει ότι όλα είναι εντάξει με τις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ δηλώνει ότι κατανοεί την Άγκυρα και πιστεύει ότι αντιμετωπίστηκε άδικα από τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα για τους Ρatriot. Πολύ απροσδόκητα όμως όλα αυτά, αν θυμηθούμε τις αμέτρητες απειλές με τις οποίες η Αμερική «βομβάρδισε» την εταίρο της στο ΝΑΤΟ όλο το προηγούμενο διάστημα.
Από αυτή την άποψη, δημιουργήθηκαν σοβαρές υποψίες λένε ρωσικές πηγές, διότι μπορεί ο Ερντογάν να συμφώνησε με το Τραμπ για το θέμα S-400, αλλά το έκανε με τέτοιο τρόπο ώστε η Ρωσία να βρίσκεται εκτός.
Το συμπέρασμα είναι ότι μετά την παράδοση των S-400 στην Τουρκία, υπάρχει κίνδυνος πρόσβασης του αμερικανικού τεχνικού προσωπικού σε αυτά τα συγκροτήματα. Δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να διερευνήσουν τα κυριότερα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αυτό θεωρητικά, θα μπορούσε να βλάψει την αμυντική ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexei Leonkov,.
«Ακόμη όμως και αν τους αντιγράψουν είναι απίθανο να βγει κάτι. Πρώτον, για να καταλάβετε πώς λειτουργούν όλα, πρέπει να διαθέτουν πάνω από μία συστοιχία στην διάθεση τους. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Έχω μιλήσει με εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με συστήματα αεράμυνας. Και σύμφωνα με αυτούς, για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί αυτό το συγκρότημα, είναι απαραίτητο να διεισδύσουμε στην λειτουργικότητά του, αλλά στην περίπτωση του S-400 είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι το ρωσικό και αμερικανικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα αναπτύχθηκαν εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
Οι ΗΠΑ πάντα προσπαθούσαν να μελετήσουν τα συγκροτήματα μας πριν. Έχουν μια αεροπορική βάση στην έρημο. Εκεί υπάρχουν πολλά από τα παλιά μας συγκροτήματα όπως το S-75 και Ουκρανικά S-300. Η μελέτη αυτών των συστημάτων τους βοήθησε να αναβαθμίσουν τους πυραύλους Tomahawk, μέχρι εκεί όμως», δηλώνει ο ίδιος.
Τελικά ο Ερντογάν πρέπει να παίζει πολύ μεγάλο παιχνίδι με Ρώσους και Αμερικανούς με αφορμή τους S-400,και το θέμα είναι που θα καταλήξει στο τέλος ο ίδιος.
Σχόλια