Ο ΥΕΘΑ απαντά στην Άγκυρα: «Δεν φοβόμαστε την τουρκική προκλητικότητα» – «Σχεδιάζουμε συνολική αναβάθμιση των ΕΔ»





Σκληρή απάντηση στους Τούρκους έστειλε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την εκ νέου κλιμάκωση από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.



Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, προχώρησε σε νέες δηλώσεις σήμερα στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης, όπου και αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για μια σειρά ζητημάτων, από την τουρκική προκλητικότητα και τις NAVTEX, τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τουρκική προκλητικότητα

Ο ΥΕΘΑ μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, όπου και μίλησε σχετικά με την τουρκική NAVTEX και την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι:

«Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία NAVTEX που εκδίδεται, είναι δεδομένο αυτό το παιχνίδι που παίζεται. Εκδίδουμε και εμείς και τις δικές μας αντι-NAVTEX αντιστοίχως.




Παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των τουρκικών πλοίων, παρακολουθούμε τα πάντα, προβληματιζόμαστε αλλά σαφώς και δεν πανικοβαλλόμαστε, σαφώς και δεν φοβόμαστε, σαφώς και δεν ανησυχούμε στο μέτρο που κάνουμε τη δουλειά μας στο υπουργείο Άμυνας να διατηρούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα, να κρατάμε ψηλά το αξιόμαχό του, να ενισχύουμε την αποτρεπτική τους ισχύ με τα προβλήματα και τα δεδομένα.

Δεν είναι ποτέ ανέφελος ο ουρανός πάντα υπάρχουν προβλήματα, πάντα υπάρχουν ζητήματα στην εξέλιξη των εξοπλιστικών, πάντα υπάρχουν λιγότερα λεφτά από τις ανάγκες αλλά εκεί έρχεται ο σωστός σχεδιασμός, η προτεραιοποίηση και η συνεχής δουλειά, μια δυναμική διαδικασία που γίνεται τώρα με ποιο εντατικούς ρυθμούς ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι εκεί που πρέπει να είναι για να παρέχουν αυτή την ομπρέλα ασφαλείας στους Έλληνες πολίτες».

Ο ΥΕΘΑ στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι όσο και αν προβληματίζει η τουρκική δραστηριότητα και η αντίστοιχη ρητορική, η ελληνική πλευρά βλέπει να αντιλαμβάνεται τα παραπάνω με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Οι στρατηγικές συμμαχίες

Στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ελλάδας και πως διαμορφώνεται το πλαίσιο αποτροπής, μέσα από συμμαχίες όπως το NATO αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο ΥΕΘΑ είπε ότι:

«Η Ελλάδα δεν αναζητεί συμμάχους, έχει συμμάχους αλλά αυτή τη συμμαχική σχέση θα πρέπει να την ενδυναμώσει και να την εξελίξει. Η ΕΕ έχει καταδικάσει την συμπεριφορά της Τουρκίας και με δυνατές κουβέντες με δηλώσεις που έχει κάνει.

Από την άλλη είναι και οι ΗΠΑ, θεωρώ ότι η συγκυρία αυτή, και αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ, δίνει ένα εξαιρετικό παράθυρο ευκαιρίας που η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Πως ακριβώς; Ενισχύοντας τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Αναφορικά με τις διαδικασίες ανέλκυσης ενός βυθισμένου πλοίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
Η βυθοκόρος στην Αλεξανδρούπολη

Ειδικότερα για την βυθοκόρο της Αλεξανδρούπολης, τόνισε πως:


«Έγιναν αυτές οι εργασίες και με σημαντική χρηματοδότηση από πλευράς Αμερικανών. Ελληνικές εταιρείες και Αμερικάνοι τεχνικοί και εταιρείες σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτή την ανέλκυση που απελευθερώνει τις δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και θα αναβαθμίσει και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι, να χρησιμοποιούσουν ένα κομμάτι του για δικούς τους σκοπούς. Φυσικά όλο αυτό υλοποιείται στα πλαίσια μιας σχέσης η οποία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις αλλά το να «δέσουμε» και να ενισχύσουμε και να απογειώσουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσχωρήσει στη χώρα ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία.

Πάνω σε αυτό δουλεύουμε πιο εντατικά από προηγουμένως προκειμένου να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος και ο σταθερός εταίρος στην περιοχή. Αυτό το έχουν κατανοήσει και πάνω σε αυτό δουλεύουμε και χτίζουμε ακόμα παραπάνω και νομίζω ότι τα αποτελέσματα σύντομα θα φανούν. Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός να ενισχυθούν τα εξοπλιστικά».
Τα εξοπλιστικά προγράμματα για τις ΕΔ

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Υπουργός είπε ότι:

«Το κομμάτι των εξοπλιστικών δεν έχει εξαφανιστεί από την ατζέντα, αυτή τη στιγμή με όλα τα προβλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη προς υλοποίηση πάνω από 100 διαφορετικά προγράμματα που αναβαθμίζουν το αμυντικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτή την περίοδο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά ώστε να πάμε σε μια συνολική αναβάθμιση του συστήματος και εκεί βέβαια το χρηματοδοτικό είναι το μείζον πρόβλημα.

Θεωρώ ότι θα δοθούν λύσεις γιατί πρέπει να πάμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο οποίος εφόσον εξελιχθεί και πετύχει θα αναβαθμίσει εξαιρετικά τη δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 20 χρόνια.

Πρέπει να παρθούν αποφάσεις, θα πρέπει να πάμε σε έξυπνες και μεθοδευμένες λύσεις άλλωστε ο τελικός στόχος όλων είναι η αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων».
Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και πως αυτό σχετίζει με τον ρόλο και την δράση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας λέγοντας πως:

«Σαφώς και προβληματίζει το υπουργείο και βέβαια το υπουργείο οφείλει να εξετάσει μια άλλη διάσταση του προβλήματος που είναι η διάσταση δημιουργίας δυνητικών απειλών ασφαλείας για τη χώρα.

Δεν είναι απλό, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα με γεωπολιτική διάσταση, είναι δεδομένη η συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία για δικούς της λόγους, όχι μόνο για λόγους πίεσης προς την Ελλάδα και την ΕΕ αλλά και για δικούς της εσωτερικούς της λόγους θέλει να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και κατά καιρούς έχουμε τις αυξήσεις των ροών των προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφόρητη πίεση.

Το υπουργείο Άμυνας καταρχήν συμμετέχει στη διαχείριση του προβλήματος, όπου και διαχειρίζεται την εγκατάσταση, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη και μεταφορά των προσφύγων σε διάφορα κέντρα υποδοχής και δομές φιλοξενίας».
Ο ρόλος των άλλων Υπουργείων στις ροές

Ειδικότερα για τον ρόλο των άλλων Υπουργείων, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι:

«Την επιλογή και τη φύλαξη όλων αυτών την κάνει το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθεί να συντονίσει όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα με βάση τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα αλλά και τα βάρη που πέφτουν πάνω της και πραγματικά δεν της αναλογούν. Πρέπει και η ΕΕ να αναλάβει συλλογικά το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Η προσπάθεια είναι σύνθετη αλλά αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι να μη δημιουργηθούν συνθήκες διασάλευσης της εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα και φυσικά έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά. Βρισκόμαστε σε συνεργασία και με το υπουργείο Ναυτιλίας και με το υπουργείο Προστασίας του πολίτη προκειμένου οι τρόποι επιτήρησης όλων των εισόδων, κυρίως τα θαλάσσια σύνορά μας, να ενισχυθούν κυρίως δια της εφαρμογής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Δεν είναι δουλειά ενός μόνο είναι δουλειά πολλών οι οποίοι θα πρέπει να συνεργαστούν πιο εντατικά από ποτέ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιέσεις ακόμα μεγαλύτερες και θα πρέπει να γίνει μια διαφορετικού τύπου διαχείριση από αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα που ήταν λίγο χαλαρή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του