Με πόρισμα της η εισαγγελέας Τριανταφύλλου "ξεμπρόστιασε" τράπεζες και κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) για τον "σβήσιμο" των δανείων 422.000.000 ευρώ! "Καθάρισαν" 97 τραπεζικά στελέχη και μεγαλοσχήμονα - κομματικά στελέχη . (Όλα τα ονόματα-πόρισμα)

!

Του Άρη Σπίνου 

Ως μη γενόμενο είναι για τέσσερις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα την Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Αττικής, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, το σκάνδαλο ύψους 422.000.000 ευρώ των κομματικών θαλασσοδανείων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.Οι διοικήσεις τους αποφάσισαν να «παραιτηθούν» από την ποινική διαδικασία, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη και να δώσουν «συγχωροχάρτι» σε 97 τραπεζίτες αλλά και επτά διευθυντές και ταμίες κομμάτων, οι οποίοι κατηγορούνταν για το κακούργημα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, καθώς αρνήθηκαν να υποβάλλουν την απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση.


Το αποτέλεσμα είναι μέσω πολυσέλιδης πρότασης,η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αγγελική Τριανταφύλλου να εισηγείται την παύση της δίωξης για τραπεζίτες και πολιτικούς! Το μπαλάκι, πλέον, πέφτει στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.Η εισαγγελέας εφάρμοσε τον νόμο.Υπενθυμίζεται ότι σε δύο περιπτώσεις, εκείνων των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζήτησε τη συνέχιση των δικαστικών ερευνών κρίνοντας ως αντισυνταγματική την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 και έθετε την υποβολή έγκλησης από τις τράπεζες (!) ως προϋπόθεση για συνέχιση των υποθέσεων που αφορούσαν την απιστία από μέρους τραπεζικών στελεχών!

Πέραν των όποιων εξελίξεων από εδώ και στο εξής, τα όσα καταγράφει στο πόρισμά της η κ.Τριανταφύλλου εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις σημερινές διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, που χρησιμοποιώντας «φθηνές δικαιολογίες» γνωστοποίησαν στον ανακριτή ότι επιθυμούν το «κουκούλωμα» του πολιτικοτραπεζικού σκανδάλου. Πρόκειται για τις ίδιες διοικήσεις οι οποίες χρησιμοποιώντας όλα τους τα όπλα στρέφονται κατά ακόμη και ανήμπορων δανειοληπτών της… δεκάρας απειλώντας με προσημειώσεις, κατασχέσεις ακόμη και πλειστηριασμούς. Είναι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός, «ακριβοί στα πίτουρα, φθηνοί στο αλεύρι».

Από το εισαγγελικό έγγραφο προκύπτει ότι στο τέλος του 2016 οι οφειλές της Νέας Δημοκρατίας προς τις τράπεζες ανέρχονταν σε 223.200.000 ευρώ, ενώ του ΠΑΣΟΚ σε 199.600.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων είχε δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα (183.000.000 ευρώ στη ΝΔ και 160.000.000 στο ΠΑΣΟΚ), ενώ ακολουθούσε η Τράπεζα Πειραιώς με 26.800.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία και 10.600.000 στο ΠΑΣΟΚ. Στη λίστα των κατηγορουμένων καταγράφονται ιστορικά στελέχη των δύο κομμάτων, όπως ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Αθανάσιος Σκορδάς, αλλά και πασίγνωστοι τραπεζίτες όπως ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο Νίκος Καραμούζης, κ.λ.π.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι επρόκειτο για μια -ακόμη- ωμή παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, με φόντο δεκάδες υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνταν πρόσωπα του «λευκού κολλάρου». Μια από τις πλέον «επικίνδυνες» δικογραφίες ήταν εκείνης των κομματικών θαλασσοδανείων.






Στην εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών Aγγελικής Τριανταφύλλου καταγράφεται πλήρως ο τρόπος που οι νυν διοικήσεις αλλά και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Τράπεζας Αττικής, αποφάσισαν να «θάψουν» την υπόθεση.

Από τις αρχές του 2020 ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση ενημέρωσε τις Διοικήσεις των τραπεζών για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και την υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων που είχε στα χέρια του.

Λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου ζήτησε από τις τράπεζες να τον ενημερώσουν εάν προτίθενται να καταθέσουν ή όχι έγκληση. Οι τρεις συστημικές τράπεζες απάντησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όλα αυτά είναι «περασμένα, ξεχασμένα»! Η δε Αττικής ενημέρωσε τον ανακριτή ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει. Προφανώς ακόμη το σκέφτεται…!

Ειδικότερα, στις 8.1.2020 και στις 14.2.2020 ο δικαστικός λειτουργός ενημέρωσε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την εκκρεμή ανακριτική έρευνα, ζητώντας να του γνωστοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία των νόμιμων δικαιούχων.

Στις 11.3.2020 ο ανακριτής επανήλθε ζητώντας να μάθει εάν η Πειραιώς σκόπευε να καταθέσει έγκληση για να συνεχιστεί η διερεύνηση του σκανδάλου. Η απάντηση της τράπεζας εστάλη δύο ημέρες αργότερα. Σε αυτή αναφερόταν ότι το Δ.Σ. και μάλιστα
ύστερα από «διαλογική συζήτηση» αποφάσισε ότι από όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις επιθυμεί τη συνέχιση της δίωξης για μια συγκεκριμένη δικογραφία του 2011. Για καμία άλλη, ούτε φυσικά για την υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων!





Η απάντηση της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής στο ίδιο ερώτημα του ανακριτή ήταν ακόμη πιο «εντυπωσιακή»! Στις 13.3.2020 ο Διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας της τράπεζας απάντησαν ότι «η τράπεζά μας δια των αρμοδίων οργάνων της και δη του επιληφθέντος διοικητικού της συμβουλίου επεξεργάζεται τις σχετικές δυνατότητες εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών που της δίνει ο νόμος, μέχρι, δε, σήμερα δεν έχει πάρει απόφαση για υποβολή δηλώσεως…». Με απλά λόγια, το Διοικητικό Συμβούλιο της πολύπαθης Τράπεζας Αττικής πέντε ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία δεν μπορούσε να αποφασίσει εάν θα υπέβαλε ή όχι έγκληση για τα δάνεια ύψους 11.500.000 ευρώ που όφειλαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Για την ιστορία να καταγράψουμε ότι ουδέποτε κατατέθηκε η έγκληση!

Από την άλλη μεριά, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τήρησε πιο αποφασιστική στάση. Λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η διορία που έδινε ο νόμος, ο Γενικός Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών της ΕΤΕ, Γιώργος Τριανταφυλλάκης, ενημέρωσε τον ανακριτή ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να αμνηστεύσει τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των κομματικών δανείων.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εντός του Δ.Σ. της ΕΤΕ υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι η τράπεζα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις πράξεις και παραλείψεις στελεχών της που είχαν ως αποτέλεσμα τη ζημία του πιστωτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η άποψη του διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Πάνου Μυλωνά, ο οποίος εμφανίστηκε, τελικά, να ασπάζεται την άποψη του «ό,τι έγινε, έγινε».

Ομοίως και το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank γνωστοποίησε στον ανακριτή ότι δεν επιθυμούσε τη συνέχιση διερεύνησης της υπόθεσης για την οποία κατηγορούνταν στελέχη και υπάλληλοί της.

ΠΑΥΣΗ ΔΙΩΞΕΩΝ

Η άρνηση των τεσσάρων τραπεζών να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα η εισαγγελική λειτουργός που τη χειρίζεται να προτείνει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παύση της δίωξης για τους 97 τραπεζίτες και τα επτά πολιτικά πρόσωπα. Η πρόταση της κυρίας Τριανταφύλλου διαβιβάσθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο στις 18 Ιουλίου 2020, ενώ πλέον τα μέλη του αναμένεται να αποφασίσουν για την τελική έκβαση της υπόθεσης: Ή την αρχειοθέτησή της εξαιτίας της αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα που ζητεί από τις τράπεζες να μηνύσουν τον εαυτό τους ή τη συνέχιση της έρευνας για τα σοβαρά θέματα ουσίας που ανακύπτουν, όπως άλλωστε συνέβη και με τις δύο περιπτώσεις των δανείων της Αγροτικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εικόνα την οποία εισπράττει ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης είναι εκείνη της πλήρους ατιμωρησίας για τις υποθέσεις δανείων στα οποία εμπλέκονται πρωτοκλασάτοι τραπεζίτες και πολιτικοί, τη στιγμή που ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά για τη «μαρίδα», η οποία αδυνατεί να αποπληρώσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας τα δάνειά της απέναντι στις τράπεζες.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΑΜΟΥΘ

Από τα στοιχεία τα οποία έστειλαν οι εμπλεκόμενες τράπεζες στη Δικαιοσύνη προκύπτει ότι μέχρι τα τέλη του 2016, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν συνολικές οφειλές ύψους 422.800.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών ήταν απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποδεικνύεται ότι ήταν ο βασικός «αιμοδότης» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία όφειλε στην ΑΤΕ 183.000.000 ευρώ ενώ το ΠΑΣΟΚ 160.000.000 ευρώ. Στην Τράπεζα Πειραιώς το κυβερνών κόμμα όφειλε 26.800.000 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 10.600.000 ευρώ. Στη Marfin, η οποία εν τέλει κατέληξε στην Πειραιώς, το ΠΑΣΟΚ όφειλε 3.500.000 ευρώ. Στην Τράπεζα Αττικής η Νέα Δημοκρατία είχε «άνοιγμα» 3.100.000 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 8.400.000 ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα η Νέα Δημοκρατία όφειλε 7.000.000 ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 12.000.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τη Eurobank ήταν 3.300.000 ευρώ και 5.100.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι πλέον γνωστοί Έλληνες τραπεζίτες, εν ενεργεία και μη, κατηγορούνται για τα δάνεια των κομμάτων που λόγω της μη υποβολής έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών, οδηγείται η υπόθεση πλέον στο αρχείο. Πρόκειται συνολικά για 97 στελέχη των Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζα Αττικής, Marfin Egnatia και Αγροτικής Τράπεζας που είχαν υπογράψει τη χορήγηση δανείων ύψους άνω των 422.000.000 ευρώ προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με διασφαλίσεις που τόσο οι Εισαγγελείς όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτήρισαν ως μη επαρκείς. Στους τραπεζίτες «stars» που πλέον πέφτουν στα μαλακά συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο πρώην CEO της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, αλλά και ο νυν CEO της Τράπεζας Αττικής Θόδωρος Πανταλάκης.

Στα τραπεζικά στελέχη πρώτης γραμμής που απ΄ότι φαίνεται γλιτώνουν τη δίωξη περιλαμβάνονται οι Σταύρος Λεκκάκος, Αλέξανδρος Μάνος, Ηλία Μίλης, Σπύρος Παπασπύρου, όλοι πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μιχάλης Κολακίδης, πρώην αναπληρωτής CEO της Eurobank, ο Ευθύμιος Μπουλούτας πρώην CEO της Marfin, o Ιωάννης Γαμβρίλης πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της Attica Bank και ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Μηλιάκος, επί της θητείας του οποίου δόθηκαν μεγάλα ποσά δανείων στα δύο κόμματα. Πρέπει να σημειωθεί πως μεταξύ των τραπεζικών στελεχών που γλίτωσαν τη δίωξη συμπεριλαμβάνεται και η Κερασίνα Ραυτοπούλου, πρώην Γενική Διευθύντρια της Αγροτικής Τράπεζας, στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Δραγασάκη, η οποία επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκπρόσωπος του Δημοσίου στο «πολύπαθο» Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σε ό,τι αφορά τους επτά πολιτικούς οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία είναι οι: Αθανάσιος Σκορδάς (πρώην διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας), Μενέλαος Δασκαλάκης (πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας), Ανδρέας Μακρυπίδης (πρώην πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ), Τηλέμαχος Χυτήρης και Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.
Μόνο στο edolio5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.