Ελληνικά μαχητικά θα περιπολούν και στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου
Το ΝΑΤΟ, στέλνει Ελλάδα – Ιταλία σε ειδική αποστολή από τον ερχόμενο Ιούνιο στο Μαυροβούνιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βορειατλαντικής Συμμαχίας: οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν τις εναέριες περιπολίες για λογαριασμό της βορειατλαντικής συμμαχίας στο Μαυροβούνιο στις 5 Ιουνίου 2018. Το Μαυροβούνιο προσχώρησε στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο. Με δεδομένο ότι η χώρα δεν διαθέτει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησε από τους Συμμάχους να βοηθήσουν στην εξασφάλιση του εναέριου χώρου της. Οι αποστολές αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ προστατεύουν τον εναέριο χώρο όσων δεν έχουν τη δική τους αεροπορία. Επί του παρόντος υπάρχουν πολλές αποστολές αστυνόμευσης σε όλη την Ευρώπη.
Το Μαυροβούνιο συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια της Συμμαχίας παρέχοντας στρατεύματα στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στη χρηματοδοτική στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν. Σε ένδειξη αλληλεγγύης των Συμμαχικών, η Ιταλία και η Ελλάδα θα βοηθήσουν τώρα στην προστασία του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου. Τα ιταλικά και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να εδρεύουν στις χώρες καταγωγής τους, αναλαμβάνοντας δράση όταν είναι απαραίτητο.
Η αεροπορική αστυνομία του ΝΑΤΟ είναι μια μακρόχρονη και συνηθισμένη αποστολή για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του εναέριου χώρου της Συμμαχίας, βασικό καθήκον της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Η αεροπορική αστυνομία δεν αποτελεί απάντηση σε καμία συγκεκριμένη απειλή, αλλά ουσιαστική συνιστώσα του τρόπου με τον οποίο το ΝΑΤΟ παρέχει ασφάλεια στα μέλη του.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ, οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και σε κάθε δεδομένη στιγμή τα μαχητικά αεροσκάφη είναι σε υψηλή ετοιμότητα σε όλη την Ευρώπη. Εναλλακτικά, σύμμαχοι χωρίς αεροπορική δύναμη μπορούν να αναζητήσουν πολυεθνικές λύσεις για την προστασία του εναέριου χώρου τους.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία αποτελούν επί του παρόντος μέρος της “Αεροπορικής Αστυνόμευσης” της Βαλτικής πάνω από Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Η Ιταλία βοηθά επίσης στην προστασία του σλοβενικού εναέριου χώρου, ενώ η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία υποστηρίζει αεροπορικές περιπολίες στη Ρουμανία.
iellada.gr
Σχόλια