Αναπόφευκτο το «θερμό» επεισόδιο με την Άγκυρα: Στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο της Τουρκίας για την «Γαλάζια Πατρίδα» – Στόχος η διχοτόμηση του Αιγαίου
Nέα σχέδια έχουμε από την Τουρκία για την λεγόμενη «Γαλάζια πατρίδα». Η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσίσ πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως τους επόμενους μήνες, διότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προκακαλέσει σε όλα τα επίπεδα.
Σήμερα εφημερίδες στα Κατεχόμενα δημοσίευσαν μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» και αναφέρεται στη συνεργασία του Πανεπιστημίου των κατεχομένων στην Κύπρο, σε ένα ειδικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση Τούρκων φοιτητών πάνω στο σχέδιο «Γαλάζια πατρίδα», που διχοτομεί το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ και στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο εσωτερικών της Τουρκίας, η στρατοχωροφυλακή και η Ακαδημία Ακτοπλοΐας, υπογράφοντας μια σημαντική συνεργασία στον τομέα που αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι φοιτητές αυτοί θα εκπαιδευτούν στην εκμάθηση όλων των «νομικών επιχειρημάτων» και αναλόγων παραδειγμάτων ανά τον πλανήτη, ώστε να αποτελέσουν τον αυριανό «στρατό επιστημόνων» της Τουρκίας, ο οποίος θα διεκδικήσει «νομική υπόσταση» στις αξιώσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Τι ακριβώς προσπαθούν να υλοποιήσουν οι νέο-οθωμανοί με το σχέδιο «Γαλάζια πατρίδα» με την συνεργασία αυτή;
Στόχος της Άγκυρας είναι να εκπαιδευτούν φοιτητές σε άγνωστα προς την Ελλάδα πιθανά «νομικά στηρίγματα» που περιλαμβάνει το δίκαιο της θάλασσας, ώστε να «τυλίξουν» το εξωτερικό μέρος του σχεδίου «Γαλάζια πατρίδα» με μια νομιμοφάνεια, για να ζητήσουν στην συνέχεια αυτό που επιθυμούν …επίσημα.
Αυτή η δύσκολη για αυτούς δουλειά θα απαιτήσει πολύ χρόνο και κόπο, για αυτό προετοιμάζουν την νέα γενιά τους σε αυτό το τερατώδες για Ελλάδα και Κύπρο, βρώμικο σχέδιο.
Η φωτογραφία πρόσφατα όμως του Τούρκου προέδρου στην τουρκική ναυτική ακαδημία με το χάρτη της «Γαλάζιας πατρίδας» πίσω του, μας δίνει το στίγμα της δυναμικής που έχουν αναπτύξει όλοι οι φορείς στην Τουρκία, ώστε στο σχέδιο αυτό να εκπαιδευτούν εκαντοντάδες αυριανοί στρατιωτικοί και επιστήμονες για να το στηρίξουν ολόθερμα.
Ήδη από το 2015 οι Τούρκοοι μέσω του Δόκτωρ Jixad Yayci, ανέφεραν ότι: «η Ανατολική Μεσόγειος ιστορικά, στρατηγικά και οικονομικά διαθέτει μια σημασία η οποία προσδιορίζεται με βάση την Κύπρο. Τα παράχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο.
Οι συμφωνίες για την θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν».
Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, φέρεται να αποκτά από μόνη της βέβαια, νέα δικαιώματα και συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία, σύμφωνα με τον χάρτη που περιλαμβάνει την τουρκική ΑΟΖ που μας είχε παρουσιάσει ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακαρ πριν μερικούς μήνες.
«Η συνεργασία τώρα μεταξύ της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και του Ινστιτούτου Επιστημών Ασφαλείας, της Ακαδημίας Ακτοπλοΐας και του Κέντρου Ερευνών του Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Bahcesehir της κατεχόμενης Κύπρου θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες, τόσο στους φοιτητές όσο και στους καθηγητές», τονίζει το δημοσίευμα .
Επιπλέον, θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης για τους σπουδαστές και διαφορετικά σχέδια που θα συμβάλουν στην εκπαίδευση.
Η Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσεις επίσημα πλέον σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς «παιχνίδι» θα παίξουν οι νεο-Οθωμανοί για να το επιτύχουν, σημασία έχει ότι θέλουν ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.
Σχόλια