Σκηνικό σύγκρουσης στην Κυπριακή ΑΟΖ – Η Άγκυρα στέλνει φρεγάτες στην περιοχή

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες δηλώσεις πριν από λίγο, σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που επικρατούν στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας σαφές «μήνυμα» για τις κινήσεις και τις προθέσεις της Άγκυρας στην περιοχή.
Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον Ερντογάν, μετά το «πάγωμα» του προγράμματος εκπαίδευσης Τούρκων πιλότων στα stealth μαχητικά F-35, ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε την προκλητική ρητορική του για την ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως θα προστατεύσει τα δικαιώματα του «ψευδοκράτους» στην περιοχή, στέλνοντας δεύτερο γεωτρύπανο, αλλά και…φρεγάτες.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε πως σήμερα η Τουρκία δεσμεύεται να προστατεύσει τα δικαιώματα του «ψευδοκράτους» στην ανατολική Μεσόγειο και στις «ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου».

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι, για τους παραπάνω λόγους, έχουν αποκτηθεί τα κατάλληλα μέσα για γεωτρήσεις, αναφερόμενος στο δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που προετοιμάζεται να στείλει η Άγκυρα στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά πως στο σημείο αυτό θα σταλούν και τουρκικές φρεγάτες για να διασφαλιστεί η προστασία τους.

Στο τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους στη νότια Κύπρο, ειδικά σε ζητήματα όπως το πετρέλαιο στην περιοχή» και συνέχισε προειδοποιώντας «και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα».





ΗΠΑ, ΕΕ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Εντείνονται οι προειδοποιήσεις και τα διαβήματα προς την Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα κράτη-μέλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις τουρκικές παρανομίες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ενέργειες της Άγκυρας, όχι μόνο λόγω της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας αλλά λόγω και της εμπλοκής αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θεωρούν πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα και δυσκολίες στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Άρα παρόλο το δύσκολο των σχέσεων με την Τουρκία αυτή τη στιγμή το θέμα είναι στις συζητήσεις που υπάρχουν σε διμερές επίπεδο και εργάζονται προς την κατεύθυνση η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες της ενέργειες. Θεωρούμε ως σημαντική εξέλιξη την αναφορά και τις προσπάθειες των ΗΠΑ που γίνονται σε συνδυασμό με ενέργειες της ΕΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες ενέργειες, προειδοποιήσεις και διαβήματα που γίνονται προς την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας και Ενέργειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του