ΠΑΝΙΚΟΣ! ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΤΥΦΩΝΑ! ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ… ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!





Σεισμός στην Ευρώπη από τον ιταλικό «τυφώνα»: Πανικός στα Ευρωπαικά χρηματιστήρια – Στο κόκκινο το ελληνικό – Φόβοι για διάλυση της Ευρωζώνης
Πτώση του ευρώ – Βουτιά των μετοχών – Εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων – Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Moody’s

Σοβαρούς κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλεί η κρίση στην Ιταλία, ενώ σε πτωτική περιδίνηση βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με βαριά χαρτιά να δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Οι αγορές αντιδρώντας στην πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώθηκε στη γειτονική χώρα, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έσπρωξε το ευρώ και ευρωπαϊκές μετοχές στην κατηφόρα, και εκτίναξε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Πανικός στην Ευρωζώνη

Αναλυτικά, βουτιά σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου παρέτεινε τις αρχικές του απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 μηνών και καταγράφοντας πτώση 3%. Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 4,8%, σε νέο χαμηλό 13 μηνών.

Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 μηνών καθώς η διαπραγμάτευση κάποιων τραπεζικών μετοχών ανεστάλη λόγω της μεγάλης πτώσης τους.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε ότι η όποια κίνηση έχει στόχο να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και χρόνια αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει μια πολωμένη προεκλογική εκστρατεία, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, απειλώντας τη συνοχή της ευρωζώνης. «Το ιταλικό πολιτικό ρίσκο μάλλον καθυστερεί παρά αίρεται» ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS.

Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 4,4-5,8% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 5,7%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 4,3% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Στο κόκκινο το ελληνικό χρηματιστήριο

Στη σκιά της ιταλικής κρίσης, και το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε πτωτική πορεία με τα «χαρτιά» των επιχειρηματικών ομίλων Στασινόπουλου, Κόκκαλη και Βακάκη να είναι εκείνα που δέχονται τις εντονότερες πιέσεις.

Λίγο μετά τις 12:00, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 2,2%, κινούμενος στα επίπεδα των 739 μονάδων.

Στη γραμμή πυρός Ισπανία – Πορτογαλία

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,7% ενώ οι ισπανικές Santander και Sabadell σημείωσαν πτώση 5,9% και 6% αντίστοιχα. Η ισπανική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9% και η πορτογαλική 2,7%.

Οι ανησυχίες ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα αντισυστημικά ιταλικά κόμματα κλόνισαν τους επενδυτές, με τις αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων να αυξάνονται περίπου 91 μονάδες βάσης (0,91 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 1,81%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013.

«Η εντυπωσιακή άνοδος των αποδόσεων των διετών τίτλων στην Ιταλία σήμερα το πρωί αντανακλά τους φόβους διάσπασης ή αλλαγής νομίσματος», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της ING. «Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την Ιταλία και περιμένουμε τώρα να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πει κάτι για να ηρεμήσει τις αγορές», πρόσθεσε. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προσέφερε ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, αν και οι κινήσεις στις ιταλικές αγορές τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι το δίχτυ αυτό πιθανόν να έχει χάσει την ισχύ του.

Με τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να κάνουν άλμα 20 μονάδων βάσης στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. «Όλα καθοδηγούνται από τις προθεσμιακές τιμές των ιταλικών ομολόγων, είναι μικροί οι όγκοι στην τρέχουσα αγορά. Οι πωλήσεις συνδέονται με τις ανησυχίες ότι οι επερχόμενες γενικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε χρηματιστής στο Μιλάνο. Ένας άλλος χρηματιστής είπε ότι η κίνηση καθοδηγείτο από τις αυξανόμενες ανησυχίες πως η Λέγκα μπορεί να ενισχύσει τη δύναμή της στις νέες εκλογές. Το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο 49 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Υποχώρηση του ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 1,16 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από 6,5 μήνες, υποχωρώντας 0,3% στη διάρκεια της ημέρας, ενώ υποχώρησε αντίστοιχα έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,1528 φράγκα. Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 122 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει ψήφο μομφής την Παρασκευή, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων ανθρώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν για λίγο στο χαμηλό επίπεδο για το 2018 του 0,30%.

Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του