Στη φυλακή το "Διευθυντήριο" με 15 χρόνια κάθειρξη. Πέμπτη απόγευμα ξεκινούν οι συλλήψεις. Περιπολικά της ασφάλειας έξω από τα σπίτι των καταδικασθέντων από σήμερα το βράδυ μέχρι την έκδοση της απόφασης. Δεν θα δωθούν ελαφρυντικά ούτε αναστολή της ποινής.






Του Άρη Σπίνου

Μετά από πολλές ώρες συνεδρίασης η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη διέκοψε τη διαδικασία αργά το βράδυ της Τετάρτης, η οποία αφορά στην επιβολή ποινών στους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των παραγόντων της δίκης η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, με την ανακοίνωση των ποινών αφού ληφθούν υπόψη όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν για ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων οι οποίοι παρακολούθησαν τη δίκη επί 5,5 χρόνια αποκωδικοποιώντας το τι συνέβη με την ετυμηγορία του δικαστηρίου και την ανακοίνωση της ενοχής των κατηγορουμένων, αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή τα μέλη του λεγόμενου «Διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης. Το Διευθυντήριο αυτό αποτελείται από 7 πρόσωπα τα οποία είναι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.


Άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή ποινών

Μετά και την σημερινή καταδικαστική απόφαση φαίνεται πως άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή των ποινών στους κατηγορούμενους, καθώς όπως σημειώνουν δικαστικοί κύκλοι δεν υπάρχει λόγος για καθυστερήσεις. Εξάλλου, η σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του δικαστηρίου καταδεικνύει το γεγονός, ότι οι παράγοντες της δίκης θέλουν να «τρέξουν» την διαδικασία, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο η Χρυσή Αυγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ έχει καταστρώσει σχέδιο για τις συλλήψεις των βασικών κατηγορούμενων της υπόθεσης καθώς με την κατηγορία για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, τα 7 πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, οδηγούνται σε αυστηρές ποινές που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την φυλάκισή τους. Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει θέσει ένα διακριτικό αλλά στενό κλοιό τους σημερινούς ενόχους και κυρίως τα 7 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Έχει καταγράψει τους τόπους διαμονής τους, τις συνήθειες, και τα δρομολόγιά τους, ώστε εάν χρειαστεί να προβεί σε συλλήψεις - εξπρές.


Εν αναμονή των ποινών και ενεδεχομένως της σύλληψης ορισμένων εκ των κατηγορούμενων, ο τηλεοπτικός φακός βρέθηκε έξω από τα σπίτια του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Γιώργου Ρουπακιά, στον Ταύρο, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 18 Μαρτίου του 2018. Κανείς ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την καταδικαστική απόφαση. Η σύζυγος μάλιστα του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ζήτησε από τα τηλεοπτικά συνεργεία να απομακρυνθούν.


Ελαφρυντικά ζητούν οι κατηγορούμενοι


Κατά την αποψινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, οι κατηγηρούμενοι της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Κασσιδιάρης αλλά και η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, ζήτησαν να κριθούν με επιείκεια και να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.


Συγκεκριμένα:


Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε....Έχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε...» επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε: «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».


Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία καταδίκη. «Έχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό». Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».


Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».


Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, αν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνηγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».


Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.


«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.


Επίσης:

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.


Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.


Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.


Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».


Οι ποινές που αντιμετωπίζουν


Υπενθυμίζεται ότι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα σε αυτούς ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.


Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.


Ενοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).


Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:


- Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)


- Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του