4 δικογραφίες που έσκασαν σαν "φούσκες"! Κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν, διασύρθηκαν, ξεφτιλίστηκαν καταστράφηκαν οικονομικά και στο τέλος... αθωώθηκαν! Που να έχουμε πλέον εμπιστοσύνη;





Του Άρη Σπίνου

Δικαίως ή αδίκως με όσα συμβαίνουν γύρω από πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην δικαιοσύνη και στις διωκτικές αρχές. Δικογραφίες "φτιαγμένες στο γόνατο" οδηγούνται σε φιάσκο όταν φτάνει η ώρα της ακροαματικής διαδικασίας. Όταν οι κατηγορούμενοι έχουν λεφτά τότε οι δικηγόροι "γάτες" κάνουν φύλλο και φτερό τους πάντες. Όταν όμως οι φτωχοδιάβολοι που κάθονται στο εδώλιο δεν έχουν τσιγάρο να καπνίσουν τότε τι γίνεται;

Πολύκροτες υποθέσεις που έσκασαν σαν βόμβες, απασχόλησαν επί μακρόν την επικαιρότητα, προκάλεσαν πολιτικές αντιπαραθέσεις, εξαντλήθηκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αστυνομικές επιχειρήσεις με κοπιαστικές εργατοώρες παρακολουθήσεων… οι εμπλεκόμενοι, ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο, οδηγήθηκαν με κινηματογραφικό τρόπο στα δικαστικά συγκροτήματα άλλοτε της Ευελπίδων και άλλοτε του Εφετείου, με κουστωδίες φωτορεπόρτερ να τους ακολουθούν και τηλεοπτικών συνεργείων να τους απαθανατίζουν χειροπέδες τις οποίες επιχειρούν να καλύψουν από τα φλας με τα πανωφόρια τους. Στο πλάι τους προς υπεράσπιση, βαρύγδουπα ονόματα της δικηγορίας και μεγάλα δικηγορικά γραφεία να τους υπερασπίζονται σθεναρά και να «ξιφουλκούν» νομικά απέναντι στους κατηγόρους και να κάνουν συνήθως λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Την ίδια ώρα δικαστικοί λειτουργοί ξενυχτούν στα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία πάνω από όγκους δικογραφιών ενώ μέσα από τις σελίδες τους περνούν από μπροστά τους ποσά με πολλά μηδενικά… Ο ίδιος παρονομαστής σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις και τα φερόμενα ως οικονομικά σκάνδαλα στον ίδιο παρανομαστή καταλήγουν: Τεράστια ποσά με πολλά μηδενικά. Ωστόσο εκείνοι είναι οι πρώτοι που καλούνται μετά την άσκηση των διώξεων να αποφανθούν κατόπιν ενδελεχών ερευνών και ανακρίσεων για την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, που δείχνει ή προσωρινά τον Κορυδαλλό, ή μεγάλες εγγυοδοσίες και περιοριστικούς όρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στην ημεδαπή όταν και όποτε έρθει η ώρα της δίκης τους. Και όλα αυτά για να φτάσει μετά από πολύμηνη ή και πολυετή αποδεικτική διαδικασία οι κατηγορούμενοι να απαλλαχτούν και μάλιστα στην πλειοψηφία τους.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ποιος δεν θυμάται όλα όσα προηγήθηκαν για την παρουσία του πρώην προέδρου του Τ.Τ. Άγγελου Φιλιππίδη, στην Ευελπίδων για να απολογηθεί. Το Διεθνές ένταλμα σύλληψης του τον βρίσκει στην Τουρκία, και ξεκινά μια διαδικασία έκδοσης και αλληλογραφίας του αρμόδιου τότε εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή με τις εκεί δικαστικές αρχές που απέρριψαν το ένταλμα έκδοσης του. Για να καταλήξει στο τέλος ο Άγγελος Φιλιππίδης αφού αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές να έρθει μόνος του στην Ελλάδα και να παρουσιαστεί αυτοβούλως στις αρχές.

Το επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά να απολογείται και στο τέλος να αφήνεται ελεύθερος με μια χρηματική εγγύηση 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ αδυνατεί να καταβάλει και ζητά αντί για μετρητά να προσκομισθούν εγγυητικές επιστολές από πιστωτικά ιδρύματα και να εγγραφούν εμπράγματες ασφάλειες με ακίνητα του (υποθήκες).

Έξι χρόνια μετά την ανάκριση κατόπιν πολλών παλινδρομήσεων στο ακροατήριο όπου η δίκη διεξήχθη δύο φορές και κράτησε πάνω από τρία περίπου χρόνια, φτάσαμε κυριολεκτικά στο χθες όπου με την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έπεσε η αυλαία της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση «Τ.Τ.».. Όλοι αθώοι.

Ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής

Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Αυτό το ερώτημα παραμένει μετέωρο στην υπόθεση της πολυδιαφημισμένης ως «λαθρεμπορίας χρυσού» με βασικό πρωταγωνιστή τον γνωστό τηλεοπτικό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά με το διαφημιστικό μότο «τώρα και στην γειτονιά σας» αφού διαθέτει ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα. Οι αστυνομικές αρχές που επιλήφθηκαν της υπόθεσης Ριχάρδος μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και πείθοντας την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη ότι εξάρθρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία, που έδρασε στο ξεπούλημα των μνημονιακών χρόνων, αν είχαν μπει στο κόπο να συμβουλευθούν τους τελωνειακούς συναδέρφους τους θα είχαν αποφύγει το φιάσκο.

Μόλις 15 μέρες μετά την προφυλάκιση του Ριχάρδου και άλλων δύο προσώπων εκ των 62 συνολικά κατηγορουμένων, η ανακρίτρια αναγκάζεται να τους αποφυλακίσει άρον άρον καθώς το έγγραφο της ΑΑΔΕ καταδεικνύει ότι «λαθρεμπόριο χρυσού δεν υφίσταται, φορολογικές παραβάσεις ίσως». Ωστόσο, η υπόθεση όπως όλα δείχνουν οδεύει προς απαλλαγή των κατηγορουμένων που είναι στο στάδιο της αναμονής της κρίσης του δικαστικού Συμβουλίου, καθώς η συμπληρωματική ανάκριση που διενεργήθηκε επί έναν χρόνο περατώθηκε χωρίς να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία, με την αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ να επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην ανακρίτρια της υπόθεσης πως δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση στα τέλη του 2019 περαιτέρω ανάκριση με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα που ζήτησε απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και κατ’ επέκταση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Εισαγγελέας τόνιζε, επικαλούμενος έγγραφο της ΑΑΔΕ, πως βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονταν δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία. Το Συμβούλιο εκτίμησε πως μπορεί να στοιχειοθετηθεί λαθρεμπόριο χρυσού και πολύτιμων λίθων και με βούλευμα του έδωσε εντολή για τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης, ώστε η ανακρίτρια να υπολογίσει ξεχωριστά για τον κάθε κατηγορούμενο την αξία των κατασχεθέντων και τον φόρο που τους αναλογεί κι εν συνεχεία να συντάξει νέα κατηγορητήρια με τα ακριβή ποσά της λαθρεμπορίας.



Η ανακρίτρια απέστειλε, τον περασμένο Φεβρουάριο, εντολή στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και τη Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβιάσεων της ΑΑΔΕ «προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος, με τη συνέργεια όπου απαιτείται, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο των κατασχεθέντων πολύτιμων αντικειμένων» κι εν συνεχεία, να εκτιμηθούν επακριβώς οι φόροι που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πολυτελείας.

Η αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ στην απάντηση της προς την ανακρίτρια, σε τρεις σελίδες επαναλαμβάνει όσα είχε ήδη επισημάνει στις δικαστικές αρχές, πριν δύο χρόνια μετά τις συλλήψεις των κατηγορουμένων.

Η Αρχή γνωστοποιεί πως «η διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς φορολογικά παραστατικά, δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία όπως αυτή ορίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα αλλά φορολογική παράβαση».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως για τον χρυσό και τους πολύτιμους λίθους καταρχάς δεν οφείλονται δασμοί λόγω του τεκμηρίου του τελωνειακού χαρακτήρα τους ως ενωσιακών εμπορευμάτων και ότι ο κάτοχος τους δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα τον χρυσό. «Δασμοί οφείλονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων τρίτων χωρών» αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού προς τρίτη χώρα «χωρίς την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, στοιχειοθετείται η απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας αλλά συνιστά μόνο διοικητική παράβαση». «Αντίθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων και ενδεχομένως συρρέουσας ποινικής ευθύνης βάσει της φορολογικής νομοθεσίας, αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ» καταλήγει.

Οπότε, η δικογραφία για την υπόθεση έχει διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο αναμένει την πρόταση του Εισαγγελέα για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων.


Όλα δείχνουν ότι δεν θα γίνει καθόλου δίκη!

Το περασμένο Ιούλιο ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια είχε προφυλακιστεί για υπόθεση εξοπλιστικών κρίνεται για τρίτη φορά αθώος για ακόμα μια πολύκροτη υπόθεση προμήθειας οπλικού συστήματος. Την αθώωση του Λιακουνάκου και 10 ακόμα κατηγορουμένων αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που απέρρεαν από την σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache).

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, εκτός του Θωμά Λιακουνάκου, ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, καθώς και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι κατηγορούνταν κατά περίπτωση για απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Παραδικαστικό

Σαν να μην έγινε ποτέ! Έπεσε η αυλαία στην δίκη για το Παραδικαστικό Νο2 με την απόφαση επί της ενοχής για την πολύκροτη δίκη εξέδωσε το Β΄Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την διαβόητη υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8 Φεβρουαρίου 2017.

Η ετυμηγορία της έδρας σε μια δίκη η οποία -περιέργως- όπως έχει γράψει πολλές φορές το edolio5 που κάλυψε την υπόθεση αυτή από την πρώτη στιγμή, δεν καλύπτεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν η ενοχή του φερόμενου ως εγκεφάλου, πολιτικού μηχανικού, για την πλειοψηφία των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται, ενώ αντιθέτως αποφασίστηκε η αθώωση του Ιάκωβου Γιοσάκη.

Συγκεκριμένα ο φερόμενος ως εγκέφαλος για το Παραδικαστικό Νο2 Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ένοχος για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση για την υπόθεση της Alpha Bank, ένοχος για το αδίκημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα αλλά και ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αντίθετα, κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ενώ απαράδεκτη κρίθηκε η ποινική δίωξη για απάτη κατά της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η Τράπεζα δεν υπέβαλλε έγκληση!


Σε ότι αφορά τον Ιάκωβο Γιοσάκη, κρίθηκε αθώος, ενώ σε ότι αφορά την γνωστή δικηγόρο Φωτεινή Βλαστάρη κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της απάτης σε απόπειρα και τετελεσμένη, ένοχη για το αδίκημα της εκβίασης και ένοχη για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους από τους 110 συνολικά κατηγορούμενους οι περισσότεροι κρίθηκαν αθώοι καθώς μετατράπηκαν τα κακουργήματα σε πλημμελήματα με αποτέλεσμα τα αδικήματα να παραγραφούν. Αθώος κρίθηκε και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας. Η ανακοίνωση των ποινών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπόθεση του αποκαλούμενου Παραδικαστικού Νο2 είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη με τη συμμετοχή. Το edolio5 είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις γύρω από τη δομή της οργάνωσης ενώ είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά και την εισαγγελική πρόταση κόλαφο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου. Η δράση των κατηγορουμένων απασχολούσε εδώ και χρόνια τις Αρχές. Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε από τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος άσκησε τις διώξεις και στην συνέχεια από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές, κ.κ. Νικήτα Χριστόπουλο, Στυλιανό Δαρέλλη και Μερόπη Πουλάκη. Μάλιστα λόγω του όγκου του υλικού η υπόθεση –κάποια στιγμή- διαχωρίστηκε στα δυο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του