Αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» : «Ο χρόνος για να σταματήσει αυτή η Τουρκία είναι τώρα – Εχει στοχοποιήσει την Ελλάδα»
Ο διάσημος πλέον Uzay Bulut, Τούρκος δημοσιογράφος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τουρκία και αυτή τη στιγμή έχει έδρα την Ουάσιγκτον, κρούει ξανά «τους κώδωνες του κινδύνου» για τις προθέσεις του Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «τώρα είναι η ώρα να σταματήσει η Τουρκία».
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Τούρκος αναλυτής, παίρνει καθαρή θέση υπέρ μας σε μια αμερικανική «δεξαμενή σκέψης»
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η Τουρκία παρενοχλεί την Ελλάδα με ιδιαίτερη συνέπεια. Πρόσφατα, στις 17 Απριλίου, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΑΓΕΕΔ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη καθώς πετούσαν από τη νησίδα Ρω στη Ρόδο.
Μετά τις παράνομες εισβολές και κατοχές της Βόρειας Κύπρου το 1974 και της συριακής πόλη Afrin τον Μάρτιο, με ουσιαστικά καμία παγκόσμια αντίδραση, η Τουρκία του Ερντογάν αισθάνεται προφανώς αδιαμφισβήτητα ισχυρή και πρόθυμη να συνεχίσει αυτό το « έργο». Αυτή τη φορά, φαίνεται,ότι στοχοποιούνται τα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο νησιά της Ελλάδας.
Μια άλλη πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης έγινε πρόσφατα όταν τρεις νεαροί Έλληνες άνδρες αποτίοντας φόρο τιμής σε νεκρό πιλότο (Σμηναγό Μπαλταδώρο ), τοποθέτησαν πέντε σημαίες σε ορισμένες νησίδες στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία απαίτησε πρώτα από την Ελλάδα να απομακρύνει τις σημαίες και στη συνέχεια πραγματοποίησε μια νυκτερινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας μικροσκοπικής νησίδας, Μικρή Ανθρωπόφαγος…με τις ειδικές μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού SAT-SAS και φέρεται να την απομάκρυνε στις 15 Απριλίου.
«Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιώντας την Ελλάδα: «Οι στρατιώτες μας μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα» τόνισε ο ίδιος.
Πολλά τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν με υπερηφάνεια την επιχείρηση σαν να είχε νικήσει ο τουρκικός στρατός σε μια θριαμβευτική μάχη, νέα εδάφη . Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με μάρτυρες της περιοχής, και οι πέντε σημαίες φαινομενικά εξακολουθούν να κυματίζουν .
Η ουσία είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου που η Τουρκία απειλεί να εισβάλει, νομίμως και ιστορικά, ανήκουν στην Ελλάδα.
Από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, τα τουρκικά ΜΜΕ κλιμάκωσαν την ανθελληνική ρητορική τους για την «ελληνική κατοχή των νησιών».
Ορισμένες μεγάλες τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα έχει γίνει έδρα των τρομοκρατών που είναι εχθρικοί προς την Τουρκία». Άλλοι αξιωματούχοι λένε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να εισβάλει στην Τουρκία».
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «η Τουρκία μπορεί να πολεμήσει ενάντια στην Ελλάδα στο Αιγαίο», ενώ άλλοι κατηγορούν τους Έλληνες προξενικούς υπαλλήλους στην Κωνσταντινούπολη ότι προσπάθησαν να αναβιώσουν την Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσω μιας έκθεσης που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.
Γιατί όμως τόσο μεγάλη εμμονή των Τούρκων αξιωματούχων με την Ελλάδα;
Από το 1923 και μετά την μεγάλη επίθεση του Κεμάλ εναντίον των Ελλήνων – τη γενοκτονία του 1913-1923 – ιδρύθηκε η τουρκική δημοκρατία που γνωρίζουμε σήμερα.
Έκτοτε, οι επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας φαίνεται να εμπνέονται από μια φαινομενική ιστορική επιθετικότητα, με ένα μίσος εναντίον των Ελλήνων, τον νεο-οθωμανισμό και μια ισλαμική παράδοση κατάκτησης ή τζιχάντ.
Από τα μέσα του 15ου αιώνα και την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την κήρυξη της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1822, τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας καταλήφθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Ερντογάν έχει ανοιχτούς και ευδιάκριτους στόχους να αναστήσει ξανά την Αυτοκρατορία ή τουλάχιστον να επεκτείνει το τουρκικό έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερο:
«Υπάρχουν φυσικά σύνορα και υπάρχουν σύνορα στις καρδιές μας», ο ίδιος άλλωστε έχει πει πολλές φορές .
«Μερικοί άνθρωποι μας ρωτούν:« Γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, τη Συρία, τη Γεωργία, την Κριμαία, το Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική; »… Κανένα από αυτά τα εδάφη δεν είναι ξένο σε εμάς. Να μοιραστούμε το Rize [στην Τουρκία] από το Μπατούμι [στη Γεωργία] ; πώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το Edirne [στην Τουρκία] είναι ξεχωριστό από τη Θεσσαλονίκη; ή το Mardin [στην Τουρκία] από την Al-Hasakah [στη Συρία] ή το Siirt [στην Τουρκία] με την Mosul [στο Ιράκ];
«Από τη Θράκη προς την Ανατολική Ευρώπη, σε κάθε βήμα που θα κάνετε θα δείτε ίχνη των προγόνων μας … Θα πρέπει να αρνηθούμε τον αληθινό εαυτό μας για να σκεφτούμε τους «αδελφούς μας» στη Γάζα και τη Σιβηρία, με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά να είναι διαφορετικά από εμάς .
Έχουμε ενδιαφέροντα σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κριμαία, Καραμπάχ, Βοσνία και άλλες «αδελφές» περιοχές που είναι στην ευθύνη και στο καθήκον της Τουρκίας . Την ημέρα που θα εγκαταλείψουμε αυτά τα πράγματα θα παραδώσουμε την ελευθερία και το μέλλον μας », κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο Misak-i Milli («Εθνικό Σύμφωνο»), ένα σύνολο αποφάσεων του Οθωμανικού Κοινοβουλίου το 1920 σχετικά με τα σύνορα του μελλοντικού τουρκικού κράτους που θα εδραιώσει όλα τα εδάφη της νέας Οθωμανικής Τουρκία. Το Εθνικό Σύμφωνο αναφέρεται συνήθως από τους Τούρκους όταν ζητούν την τουρκική εδαφική επέκταση.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet έγραψε σχετικά πρόσφατα:
«Μερικοί ιστορικοί λένε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σύμφωνο τα Τουρκικά σύνορα περιλαμβάνουν εκτός από τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, την Κύπρο, το Χαλέπι [στη Συρία], την Μοσούλη, το Ερμπίλ, το Κιρκούκ στο Ιράκ, το Μπατούμι στη Γεωργία, τη Θεσσαλονίκη, τη Βάρνα [στη Βουλγαρία] και τα νησιά του Αιγαίου» .
Στις 18 Απριλίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «Οι Βραχονησίδες Kardak [Ίμια της Ελλάδας] τα χωρικά ύδατά τους και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτά είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
Σημαντικά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία ενώνουν την επιθυμία τους για να εισβάλουν στο Αιγαίο. Σε αυτό που διαφωνούν είναι το ποιος είναι ο ένοχος που έχει επιτρέψει την ελληνική κυριαρχία πάνω στα νησιά αυτά .
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP (Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα), κατηγορεί το κυβερνών κόμμα AKP ότι «αφήνει τους Έλληνες να κατέχουν τα τουρκικά νησιά». το ΑΚΡ κατηγορεί την CHP , ιδρυτικό κόμμα της Τουρκίας, ότι «αυτό άφησε τους Έλληνες να πάρουν τα νησιά μέσω της συνθήκης της Λωζάννης του 1923».
Οι αναζητήσεις της Τουρκίας για νέα οικονομικά οφέλη από πρόσθετο τουρισμό, αλλά κυρίως από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, φαίνεται να έχουν εντείνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ελλάδα.
Το 2011, μετά από μια οικονομική κρίση, η Ελλάδα ξεκίνησε ξανά δικές της έρευνες υδρογονανθράκων. Πέρυσι, οι εταιρίες ενέργειας της Γαλλίας και της Ιταλίας υπέγραψαν μίσθωση για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ελλάδα, ανέφερε το Reuters.
Αν και η Ελλάδα μπορεί να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία σε οικονομικές συμφωνίες, η Τουρκία φαίνεται να προτιμά «άλλα μέσα».
Οι τουρκικές ανάγκες παρέχονται στην πραγματικότητα από τη σύνδεσή με τις ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παίρνουν συνήθως ό, τι θέλουν από τη Δύση, αλλά φαίνεται ότι τώρα επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με το Ιράν και τη Ρωσία, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Δύσης για περισσότερα ανταλλάγματα .
Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι πολιτικοί απειλούν την Ελλάδα στην τουρκική κρατική τηλεόραση. Ο Γιγίτ Μπουλούτ, επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να εκδικηθεί το αίμα του παππού του, τον οποίο ισχυρίζεται πως σκοτώθηκε από Έλληνες:
«Η Ανατολία [Τουρκία] θα εισβάλει σε όλη την Ελλάδα και κανένας δεν μπορεί να το αποτρέψει από αυτό. Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει τη θέση της· αν προσπαθήσουν να επιτεθούν και να εισβάλλουν αυτή τη γεωγραφία όπως έκαναν πριν από 100 χρόνια εμπιστευόμενοι [ ΗΠΑ, Γερμανία και [Angela] Μέρκελ, αυτές οι προσπάθειες θα τελειώσουν τρομερά» , κατέληξε Γιγίτ Μπουλούτ .
«Ο χρόνος για να σταματήσει αυτή η Τουρκία είναι τώρα…»καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ.
Ολη η ουσία είναι στην τελευταία φράση του…
Σχόλια